Niet meteen uitverkocht Lowlands toeval of begin van een trend?

Afgelopen zaterdag verkocht Lowlands voor het eerst in jaren niet in één keer uit. Hoewel het festival pas sinds 2010 zo snel uitverkoopt kwam het toch als een verrassing dat er dit jaar ‘slechts’ 50.000 kaarten op de eerste dag over de digitale toonbank gingen.

Potentiële bezoekers lijken dit jaar meer dan ooit eerst de kat uit de boom te kijken voordat zij besluiten zichzelf vast te leggen voor een festival. De opties zijn de laatste jaren met de komst van Best Kept Secret, Where The Wild Things Are en Down The Rabbit Hole natuurlijk toegenomen en in tijden van crisis is een kleine 200 euro voor een Lowlandsticket een behoorlijk bedrag. Toch lijkt er dit jaar meer achter het niet uitverkopen van het festival te zitten, voordat de voorverkoop begon was er al de nodige negatieve publiciteit op social media als Twitter en Facebook en de eerste aangekondigde namen werden ook niet met open armen ontvangen.

Wat betreft de line-up is het al jaren duidelijk dat je voor de grote namen niet naar Biddinghuizen hoeft af te reizen, maar beter uit kan wijken naar Pinkpop of Rock Werchter. Dit jaar lanceerde Lowlands met Queens of the Stone Age en Skrillex meteen twee potentiële headliners. Het enthousiasme over beide acts was echter niet zo heel groot. Queens of the Stone Age heeft natuurlijk vorig jaar een nieuw album uitgebracht, maar was in 2010 ook al aanwezig in de polder. Skrillex, vaandeldrager van de dubstep, een genre dat zijn langste tijd wel gehad lijkt te hebben, deed zelfs in de afgelopen vier jaar drie keer het festival aan. Voor de vaste Lowlandsganger is het geen uitzondering om in de afgelopen vijf jaar drie of vier keer dezelfde band in het blokkenschema te vinden.

Al met al lijkt Lowlands de vaste Lowlandsganger een beetje van zich te vervreemden. Lowlove, een platform voor en door Lowlandsliefhebbers, kwam al met ‘Vier redenen om niet naar Lowlands te gaan’, waar de weinig verrassende line-up, de hoge prijzen, de apathie van de organisatie en de betutteling werden aangehaald. Waar andere festivals, vooral de nieuwe, echt iets nieuws willen doen lijkt de formule van Lowlands al jaren ongewijzigd, ‘de Lowlanders komen toch wel’.

Ik twijfel er ook niet over dat het festival uiteindelijk toch uit zal verkopen, 5.000 kaarten tot half augustus is geen enorm aantal. Toch bekruipt het gevoel dat er dit jaar wat veranderd is, steeds meer vaste bezoekers lijken te twijfelen of ze wel een kaartje moeten kopen. Of Lowlands de concurrentieslag aan het verliezen is, en of het de spagaat tussen de grote namen van Werchter en de intieme sfeer van een Best Kept Secret of Into The Great White Open vol kan houden, zal de komende jaren blijken.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>