Volumeknop omlaag bij concerten

Het aantal decibellen tijdens concerten en dancefeesten moet omlaag volgens staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn. Om dit doel te bereiken ondertekent hij vandaag een convenant met festivalorganisatoren en poppodia.

Van Rijn wil hiermee gehoorschade door harde muziek tegengaan. Gehoorschade wordt een steeds groter probleem in de samenleving, ruim achthonderdduizend Nederlanders kampen met een gehoorbeschadiging. Onder de mensen met gehoorschade zijn een groot aantal jongeren, die extra kwetsbaar zijn voor het harde geluid bij festivals, concerten, dancefeesten en tijdens het uitgaan. Naast een lager volume wil Van Rijn ook dat bezoekers worden voorgelicht over de risico’s van harde muziek.

“Muziek kan tegenwoordig zo hard dat bij sommige concerten alleen oordoppen  voor bouwvakkers veilig genoeg zijn. Daar moeten we echt vanaf”, laat de staatssecretaris weten. “Daarom draaien we de volumeknop terug naar een niveau waar muzikanten, barpersoneel en bezoekers met de juiste gehoorbescherming de hele avond veilig in kunnen verblijven.”

Het convenant zal vandaag ondertekend worden, waarna het op 1 maart in zal gaan en in principe voor twee jaar zal lopen. In 2015 vindt alvast een meetmoment plaats, waarbij wordt gekeken of decibelmetingen goed uitvallen en of clubs en poppodia voldoende gehoorbescherming uitdelen. Van Rijn laat weten dat als het convenant geen succes wordt hij er niet voor schuwt om alsnog wetgeving op dit gebied in te stellen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>