Vete tussen de ‘Kurt Cobain Day’s’ in Washington

Kurt Cobain houdt bijna twee decennia na zijn dood de gemoederen nog steeds bezig. Terwijl het over anderhalve maand twintig jaar geleden is dat de voorman van Nirvana een einde maakte aan zijn leven, hebben twee kleine dorpjes in de Amerikaanse staat Washington allebei hun eigen ‘Kurt Cobain Day’ aangekondigd.

Kobain werd op 20 februari 1967 geboren in het stadje Aberdeen in het noordwesten van de Verenigde Staten. Om dit heugelijke feit te vieren heeft Bill Simpson, burgemeester van Aberdeen, besloten om vanaf dit jaar elke dag een ‘Kurt Cobain Day’ te organiseren op de twintigste februari. “Inwoners van Aberdeen mogen terecht trots zijn op de rol die onze gemeenschap heeft gespeeld in het leven van Kurt Cobain en op de internationale bekendheid die onze gemeenschap heeft gekregen door de banden met Kurt Cobain en zijn artistieke prestaties”, aldus Simpson.

Hoewel Aberdeen dus kan strijken met de eer dat het de geboorteplaats is van Cobain, was het stadje niet de eerste die met het idee kwam om de Nirvana-zanger te gedenken. Hoquiam, Washington, een plaatsje met zo’n 8.000 inwoners 6,5 kilometer verderop, was namelijk een maand eerder met haar aankondiging van een ‘Kurt Cobain Day’. De kleine Kurt heeft immers ook een tijdje in Hoquiam gewoond, een feit dat burgemeester Jack Durney niet ongemerkt voorbij wilde laten gaan.

Waar Hoquiam koos voor 10 april 2014, de dag dat Nirvana wordt toegevoegd aan de Rock & Roll Hall of Fame, als eerste ‘Kurt Cobain Day’ beleefde Aberdeens Cobain-herdenking gisteren zijn première. De eerste jaarlijkse ‘Kurt Cobain Day’ werd onder andere opgeluisterd door de onthulling van een standbeeld van Cobain en een optreden van de band Gebular. Bij de onthulling waren beeldhouwer Randi Hubbard, eerste Nirvana-drummer Aaron Burckhard en Cobains eerste gitaarleraar Warren Mason aanwezig. Daarnaast wordt in het plaatselijke museum een bank tentoongesteld waar Cobain eens op geslapen heeft. Dat is nog eens iets anders dan de sweater van Cobain die jaren aan de muur hing in de Utrechtse Stairway to Heaven.

Hoquiam mag dus over anderhalve maand laten zien wat het in haar mars heeft voor haar eigen ‘Kurt Cobain Day’. Het lijkt niet onmogelijk om de lat die Aberdeen heeft gelegd de overstijgen, dus iedereen in Washington houdt de adem in om te zien wat de inwoners van het plaatsje in petto hebben.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>