Dit waren de 7 beste concerten van 2014 (waar Alternative Blog bij aanwezig was)

Zo aan het einde van het jaar is het als vanouds tijd voor reflectie. Reflectie die laat zien dat we dit jaar in Nederland een aantal memorabele dingen hebben mogen meemaken op concertgebied. Zo kwamen de Stones naar Pinkpop, vierde Damien Rice zijn langverwachte terugkeer in Carré en groeide Le Guess Who? door naar de status van internationaal toonaangevend festival, met onder andere vermeldingen in The Financial Times en op indiebijbel Pitchfork.

Alternative Blog was graag bij bovenstaande concerten/festivals aanwezig geweest, maar je kan niet overal bij zijn natuurlijk. Daarom hier de zeven beste concerten van het jaar die we wel hebben gezien:

7. Spoon (zaterdag 1 november, London Calling)

De novembereditie van dit jaar viel over het algemeen tegen, ondanks de aanwezigheid van gevestigde namen als Sebadoh en veelbelovende jonge honden als The Amazing Snakeheads. Spoon, dat we met They Want My Soul later deze maand nog een keer terug gaan zien in de jaarlijst, onttrok zich echter met verve aan de malaise en zetten een geweldige show neer vol sterke indiepop.

6. The National (zaterdag 16 augustus, Lowlands)

Voor The National was het op Lowlands business as usual. De band stond voor de derde keer in zeven jaar tijd in de Grolsch en was weer goed als altijd. The National speelde een ruime dwarsdoorsnede van hun oeuvre, met de nodige aandacht voor het vorig jaar verschenen Trouble Will Find Me. Toch was er dit jaar iets anders, zanger Matt Berninger zat minder in zijn eigen wereldje dan vroeger en kreeg het zelfs voor elkaar om breed lachend op de grote schermen in de tent te verschijnen.

5. Typhoon (zondag 17 augustus, Lowlands)

2014 was eigenlijk één grote zegetocht voor Typhoon, die met Lobi Da Basi misschien wel de beste hiphopplaat van het jaar maakte. De Zwolse rapper werkte zich het afgelopen jaar een slag in de rondte en trok op Lowlands in een bomvolle Bravo alles uit de kast, met onder andere gastoptredens van Benjamin Herman en André Manuel. Met recht het grootste feest van het festival.

4. Future Islands (vrijdag 3 oktober, Melkweg)

Future Islands is één van de opmerkelijkste succesverhalen van dit jaar. De band maakte al drie albums voor het uitstekende Singles, maar brak nooit echt door. Een optreden bij Letterman veranderde echter alles en ook in Amsterdam bewees de band meer te zijn dan alleen de gekke dansjes van zanger Samuel  Herring.

3. Angus & Julia Stone (woensdag 26 november, Heineken Music Hall)

Voor het album Angus & Julia Stone was het lange tijd stil rond het Australische duo. Een nieuwe plaat bleek gelukkig ook dat broer en zus weer gingen touren, en hoe. De twee gaven vorige week één van de meest intieme shows in de Heineken Music Hall ooit.

2. The War on Drugs (dinsdag 28 oktober, Paradiso)

Als 2014 in Nederland het jaar van Typhoon was, was het wereldwijd het jaar van The War On Drugs. De band maakte met Lost In The Dream één van de beste platen van het jaar, misschien wel de beste, en kreeg overal lof toegezwaaid. Eind oktober werd ook Nederland aangedaan en daar lieten Adam Granduciel en zijn mannen zien dat The War On Drugs inmiddels is uitgegroeid tot een strakke livemachine die moeiteloos een uitverkocht Paradiso plat speelde.

1. Arcade Fire (maandag 9 juni, Pinkpop)

Arcade Fire komt niet vaak naar Nederland. Als ze het doen, doen ze het echter goed. De band was op Pinkstermaandag geboekt als subheadliner, achter Metallica, maar werd uiteindelijk genoemd als één van de hoogtepunten van het festival. Het weer werkte ook nog eens mee door een enorme onweersbui richting Landgraaf te sturen, waardoor de show ontaardde in een soort euforisch einde van de wereld.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>