De 25 beste albums van 2014

2014 was een mooi jaar op muziekgebied, met veel nieuwe ontdekkingen en sterke platen van oude(re) gedienden. Een jaar dat toch wel een afgetekende nummer 1 en 2 had, terwijl het gat met onze nummer 3 redelijk groot was. Genoeg gepraat verder, dit zijn Alternative Blogs 25 beste platen van het jaar:

the war on drugs

1. The War On Drugs – Lost In The Dream

The War On Drugs verdient zonder twijfel alle lof die de band dit jaar toegewuifd krijgt. Als ik mijn recensie van eerder dit jaar teruglees is duidelijk dat het kwartje daar nog niet helemaal gevallen is, maar het duurde daarna niet lang voordat Lost In The Dream keihard binnenkwam. Adam Granduciel verweeft invloeden van Bruce Springsteen, Bob Dylan en nog veel meer grootheden tot een bijna perfecte plaat, met eigenlijk alleen ‘Suffering’ als echt zwakke plek.

benji

2. Sun Kil Moon – Benji

Benji klinkt bij vlagen als een luisterboek, waarin Sun Kil Moon zijn hele ziel blootlegt in verhalen over dood en hoop. Mark Kozelek timmert als sinds de jaren ’90 aan de weg maar lijkt met Benji eindelijk een verdiend grote publiek te hebben gevonden. Alleen dat gedoe met The War On Drugs moet zo snel mogelijk ophouden.

future islands

3. Future Islands – Singles

Future Islands verscheen dit jaar voor het eerst op de radar door een mal dansje op de Amerikaanse televisie. De band maakte met Singles echter een ijzersterke synthpopplaat, die niet alleen zeer dansbaar is, maar bij vlagen ook nog eens weet te ontroeren.

4. Alt-J – This Is All Yours

Alt-J stond twee jaar geleden met debuut An Awesome Wave al hoog in de jaarlijstjes. Op This Is All Yours vond de band zichzelf opnieuw uit door een meer folk en ambient gerelateerde weg in te staan. Dat maakt van hun tweede album een prachtige, gevoelige plaat.

5. Beck – Morning Phase

Het is lang stil geweest rond kameleon Beck. Op Morning Phase liet hij zijn folkkant weer eens spreken, met groot succes kunnen we wel zeggen want zijn twaalfde studioalbum is zonder twijfel één van de platen van het jaar.

6. Swans – To Be Kind

To Be Kind is een hele zit, waarop Swans twee uur lang beukt, schuurt en hamert. Om mijn eigen recensie maar eens even te citeren: “To Be Kind is niet voor iedereen. Gira schotelt ons iets meer dan twee uur van zijn zware en donkere wereld voor dat niet alle luisteraars evenveel zal kunnen bekoren. Voor wie het geduld heeft om mee te gaan in de waanzin van To Be Kind zal echter elke luisterbeurt weer wat nieuws te ontdekken zijn op dit monumentale werk.”

7. Ought – More Than Any Other Day

Ought was één van de grote ontdekkingen van dit jaar. Het viertal uit het Canadese Montreal maakte een geweldige stuiterende postpunk plaat, ergens in de buurt van Talking Heads en Television.

8. Cloud Nothings – Here And Nowhere Else

Voor Cloud Nothings was het dit jaar alweer tijd voor hun tweede. Met Here And Nowhere Else weten ze nog steeds te bekoren, met een iets minder rauwe sound maar meer ruimte voor echte liedjes.

9. The Acid -  Liminal

The Acid is een soort supergroep, met folk en breakbeat invloeden. Als je dat combineert krijg je blijkbaar een heerlijke plaat vol met triphop en r&b in de James Blake-hoek.

10. Spoon – They Want My Soul

Spoon flikte het dit jaar weer door een bijna perfecte indiepopplaat te produceren vol met knallende riffjes, lekkere hooks en puntige liedjes, allemaal bij elkaar gehouden door de fijne stem van zanger Britt Daniels.

11. Wild Beasts – Present Tense

12. The Antlers – Familiars

13. Fink – Hard Believer

14. Angus & Julia Stone – Angus & Julia Stone

15. Chet Faker – Built On Glass

16. Typhoon – Lobi Da Basi

17. FKA twigs – LP1

18. Eno ● Hyde – High Life

19. Ben Howard – I Forget Where We Were

20. The Twilight Sad – Nobody Wants To Be Here And Nobody Wants To Leave

21. Lonely The Brave – The Day’s War

22. Clark – Clark

23. Damien Rice – My Favourite Faded Fantasy

24. Damon Albarn – Everyday Robots

25. Sharon Van Etten – Are We There

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>