Nick Cave is de grote man op het Utrechtse literatuurfestival City2Cities

Dat het met Nick Cave een grote naam had binnengehaald zal de organisatie van het Utrechtse literatuurfestival City2Cities niet ontgaan zijn, maar hoe populair Cave daadwerkelijk is leek gisteravond toch als een verrassing te komen. Om kwart over zeven, ruim een uur voordat Cave het podium zou betreden, is de rij voor het oude monumentale oude postkantoor op de Neude inmiddels zo lang dat hij de hoek om slingert naar de Drakenburgstraat (voor de kenners). Als uiteindelijk de deuren opengaan is er natuurlijk geen houden meer aan.

Eenmaal binnen blijkt de Grote Hal ook echt een enorme ruimte die binnen mum van tijd stampvol zit. Voordat Cave op het podium verschijnt krijgt een steeds ongeduldiger publiek eerst een eindeloze toespraak van de Utrechtse wethouder Margriet Jongerius voorgeschoteld, die het nodig vindt om eventjes de laatste dertig jaar aan literaire geschiedenis van de stad te doorlopen.

Cave zelf is ontspannen op zijn vrije dag en gaat graag in gesprek met schrijver Abdelkader Benali over zijn denkproces, zijn literaire voorbeelden en het verschil tussen het schrijven van liedjes en poëzie. Het gesprek gaat vanzelfsprekend grotendeels over Cave’s nieuwe boek ‘The Sick Back Song’, na ‘And the Ass Saw the Angel’ en ‘The Death Of Bunny Monroe’ alweer zijn derde literaire poging. Cave schreef het boek tijdens een tournee in Noord-Amerika op kotszakjes die hij meenam uit vliegtuigen, als een liefdesbrief aan zijn vrouw (zijn pogingen om het Nederlandse woord uit te spreken lijden al snel tot de nodige hilariteit). Hij bezweert zijn toehoorders dat het boek niet autobiografisch is, hoewel de hoofdpersoon een ‘oude rocker van tegen de zestig die zijn haar verft’ is.

Naast ‘The Sick Back Song’ is er genoeg ruimte voor wat zijsprongetjes. Zo vertelt Cave dat een verfilming van Cyrano de Bergerac uit 1950 hem voor altijd een jankerd bij films maakte en leest hij op aandringen van Benali voor uit de klassieker ‘Lolita’. Aan het einde van de sessie beantwoordt Cave goedgeluimd een aantal vragen uit het publiek, die volgens hem van een verrassend hoog niveau zijn. Een poging vanuit de zaal om hem nog een liedje te laten zingen krijgt helaas alleen als antwoord een langgerekt gezongen ‘nooooo’.

Bij de daaropvolgende (spontane?) signeersessie is het weer dringen geblazen. Boekhandel Savannah Bay lijkt zich ook verkeken te hebben op Cave’s populariteit, want alle exemplaren van ‘The Sick Back Song’ zijn binnen vijf minuten uitverkocht. Cave is echter een geduldige signeerder, neemt ruim de tijd voor zijn vele fans en voorziet ook met liefde zijn oudere boeken van een krabbel.

Dat veel mensen speciaal voor Cave naar City2Cities kwamen blijkt wel uit de daaropvolgende sessie met Benali en de Nieuw-Zeelandse Man Booker Prize-winnares Eleanor Catton. Zij moet het met een halfvolle zaal doen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>