Album van de week: The Mars Volta – Amputechture

Voor een band wiens ingewikkelde muziek zo barstensvol verschillende ideeën zit, brengt the Mars Volta opvallend snel achter elkaar albums uit. Was debuut Deloused in the Comatorium ('03) ondanks langere, pretentieuze stukken nog rechtlijnig genoeg om ook minder geoefende oren te kunnen plezieren, van opvolger Frances the Mute ('05 konden veel mensen anderhalf jaar later niet meer doen dan hun schouders ophalen en hun wenkbrauwen fronzen. Ruim 75 minuten propvolle muziek, met ziedende rock, vage soundscapes van meerdere minuten en een slotnummer van dik een half uur. Nee, dat is ook niet voor iedereen weggelegd.

Amputechture is de titel van het nu verschenen derde album -
live-tussendoortje Scabdates niet meegerekend – van het gezelschap rond
componist en gitarist Omar Rodriguez-Lopez en zanger Cedric
Bixler-Zavala. Wie onderhand denkt te weten waar de heren zoal toe in
staat zijn, komt bedrogen uit. The Mars Volta is wederom in acht
nummers – over liedjes hebben we het hier niet – vijf kwartier lang
compleet overdonderend.

De tientallen invloeden en ingrediënten van de vorige albums keren ook op Amputechture in overvloede terug. Van furieuze passages vol gitaargeweld en onnavolgbare partijen tot Zuid-Amerikaanse klanken, en van stukken freejazz tot abstracte soundscapes. Andere attracties: de soms gekwelde, dan weer hysterische voordracht van Bixler-Zavala en het razendknappe drumwerk van Blake Fleming. Hij moet zich in het fraaie openingsstuk Vicarious Atonement nog gedeisd houden, maar vanaf het volgende, dik een kwartier durende Tetragrammation legt hij keer op keer een indrukwekkende basis neer.

Degenen die weinig met The Mars Volta kunnen, zullen het hebben over loze spierballenmuziek en gepiel op de vierkante millimeter. Best begrijpelijk, Amputechture is wederom geen alleman's vriend. Een tussenweg tussen devote liefhebbers en haters is er waarschijnlijk niet. Maar voor wie zich er wel mee kan laten meevoeren door dit nieuwe avontuur, is het intens genieten.

Na slechts vijf keer luisteren is het nog moeilijk een totaal waardeoordeel te geven over dit derde album. Maar dat onderstreept wat mij betreft alleen maar het overdonderingsgehalte van deze plaat en dat wil ook wat zeggen.

Op de Myspace-pagina van The Mars Volta is het nog het meest rechtlijnige en toegankelijke Viscera Eyes te beluisteren, niet voor niets verheven tot single van het album. Uit de info op hun site is ook op te maken dat we voorlopig geen concert van The Mars Volta op Nederlandse bodem hoeven te verwachten. De band tourt tot en met december door de VS, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland.

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Album van de week: The Mars Volta – Amputechture

  1. Bakkertje

    Ik heb het album dinsdagavond voor het eerst geluisterd en hij beviel erg goed. Of hij beter is dan de eerste twee albums kan ik nog niet zeggen maar goed is hij wel.

      /   Reply  / 
  2. Fitz

    Ik heb de plaat nu drie keer geluisterd en vind m idd ook nog steeds moeilijk te beoordelen. Maarjah dit had ik met Frances the Mute ook, en die vond ik uiteindelijk echt fantastisch.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>