Opgestaan uit het graf: The Afghan Whigs

Zanger Gregg Dulli leek zich de laatste jaren volledig te hebben gestort op zijn band The Twilight Singers. Maar zie daar: de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Pitchfork Media weet te melden dat Dulli zijn voormalige band The Afghan Whigs weer nieuw leven heeft ingeblazen. De band duikt binnenkort een studio in Memphis, Tenessee in om nieuwe, onlangs geschreven nummers op te nemen.

The Afghan Whigs zagen eind jaren ’80 van de vorige eeuw het levenslicht. Met de albums Gentlemen (’93) en Black Love (’96) maakte de band twee bescheiden meesterwerkjes, vol broeierige rock, soulinvloeden en de gepassionneerde rauwe strot van Dulli als handelsmerk. Na het wat mindere album 1965 (’98) viel de band uit elkaar en stortte Dulli zich op zijn nieuwe project The Twilight Singers, die in augustus nog op Lowlands en Pukkelpop te zien waren, met speciale gast Mark Lanegan.

Inmiddels hebben de Whigs nieuwe nummers geschreven, waarvan ze er enkele gaan opnemen met producer Jeff Powell, die ook bij bovengenoemde albums achter de knoppen zat. Voorlopig gaat het om twee nieuwe nummers, die op de volgend jaar te verschijnen verzamelaar van The Afghan Whigs moeten komen te staan, getiteld Unbreakable. Maar wellicht vloeit er uit de komende opnames nog meer moois voort? De reunie betekent overigens niet het einde van The Twilight Singers. Ook deze band blijft bestaan en begint eind oktober zelfs aan de tweede Amerikaanse tour van dit jaar.

Een best of-album, dat wil doorgaans zeggen dat de centen een belangrijker reden zijn om weer bij elkaar te komen dan een hervonden heilig vuur. Toch ben ik benieuwd wat de heren er nog van bakken en ik ben vast niet de enige. Maar als het om het grote geld gaat, eerlijk is eerlijk: zo succesvol waren The Afghan Whigs zelfs in hun hoogtijdagen nu ook weer niet.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>