Filmprijs voor Nick Cave

Bij mijn weten heeft Australiër Nick Cave (onterecht?) nog nooit een belangrijke muziekprijs in ontvangst mogen nemen. Al zal de man er zelf wellicht geen moeite mee hebben niet op prijzencircussen te hoeven verschijnen en zegt het natuurlijk niks over zijn kwaliteiten.

Toch is het best verrassend dat de zanger op het afgelopen filmfestival van Venetië een speciale prijs in ontvangst mocht nemen, de Gucci. Deze trofee is bestemd voor personen zich doorgaans met een ander medium bezig houden, maar zich de laatste tijd toch hebben ingespannen voor de filmwereld. In het geval van Cave is dat het schrijven van het scenario voor The Proposition.

Deze film, voorlopig nog niet in ons land te zien, vertelt het tragische verhaal van drie broers die rond 1880 in staat van beschuldiging worden gesteld van verkrachting en moord. Met violist Warren Ellis, ook lid van Cave’s Bad Seeds, verzorgde hij bovendien de soundtrack voor deze film.

Nick Cave heeft nu blijkbaar de smaak te pakken. Hij zou alweer aan een volgend filmscenario werken, met de veelbelovende werktitel Death of a Ladies Man. Dat kan opnieuw interessant uitpakken, want in diverse van zijn nummers in de afgelopen 20 jaar heeft Cave al bewezen een levendige fantastie te hebben en op een prachtige en grimmige manier over moord en doodslag te kunnen schrijven. Luister daar de moordverhalen op het album Murder Ballads (’95) nog maar eens op na. Where the Wild Roses Grow, dat duet met Kylie Minogue bijvoorbeeld.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>