Portishead na tien jaar terug op het podium

Beth Gibbons en Geoff Barrow (Portishead)Kijk aan, is daar dan de comeback van een door mij zeer geliefde band waarvan ik dacht dat 'ie nooit meer zou komen? Jawel, de Britse triphopvoortrekkers van Portishead staan in december 2007 na tien jaar eindelijk weer op een podium. De groep onder leiding van brein Geoff Barrow en zangeres met de ijzingwekkend mooie stem Beth Gibbons speelt op 7, 8 en 9 december op het festival All Tomorrow's Parties: The Nightmare Before Christmas in Minehead, Engeland. Aan een nieuw album, de opvolger van de tweede plaat Portishead uit 1997, wordt naar verluidt nog steeds gewerkt. Twee jaar terug stond een cd met de titel Alien al eens in de planning, maar om onbekende redenen werd de release afgeblazen.

Eerder dit jaar verrastte Portishead al met een onverwacht optreden in hun thuishaven Bristol, waarbij nieuwe songs te horen waren. De shows in Minehead zijn echter hun eerste echte officiele optredens. "We have always loved the All Tomorrow's Parties set up and we're happy our first shows will be there", schrijft Barrow op de MySpace van de band. Dat is fijn, maar laten we dan nu hopen dat de rest van de wereld niet veel langer meer verstoken blijft van nieuw Portishead-werk en concerten. Iedereen die in 1995 of 1998 de concerten in Paradiso, Vredenburg of op Lowlands heeft bijgewoond weet waarom.

Bekijk hier ter herinnering nog eens een geweldige registratie van het hitje Glory Box van het magnifieke debuut Dummy uit 1994, dat destijds overuren heeft gedraaid in mijn cd-speler. Op die plaat werd de donkere triphopsound uitgevonden: hiphopbeats, krakerige samples en filmmuziek en huiveringwekkende zangpartijen. Nog altijd tranentrekkend mooi ..

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Portishead na tien jaar terug op het podium

 1. peter de zandt

  Hoewel ik vindt dat concurrentie in kunst eigenlijk niet thuishoort moet het me toch van het hart.

  Massive attack was toch echt heel wat jaartjes vroeger dan Portishead en Massive Attack is de ‘uitvinder’van de zogeheten Bristol sound. De LP Blue lines is van 1989!!! en Portishead heeft flink leentjebuur gespeeld.
  Het gekraak en de jazz, hiphop, reggea etc is daarop te horen.

  Gewoon, wilde ik even kwijt.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>