Portishead sleutelt nog even verder

Beth Gibbons (Portishead)Na een eerste teken van leven in mei (optredens op de kersteditie van All Tomorrow's Parties in Engeland), lijkt de nieuwe, derde cd van Portishead er nu ook echt aan te komen. Er kan bij muzikaal brein Geoff Barrow zelfs een klein grapje met betrekking tot de lange wachttijd van af. "Hello, we have mixed all the tracks and the whole album is shit, so were going to start all over again", lezen we op zijn blog. Nee hoor, grapje. Stop it, Geoff, you're killing us!

Portishead anno 2007 zal wel iets anders klinken dan we gewend waren, waarschuwt Barrow. "The Fondue Society zal hier niet blij mee zijn", zegt hij, doelend op nare Portishead-koffietafel-imitatoren als Zero 7 of Moby op zijn allerslechtst. "Nu ja, het klinkt allemaal eigenlijk best goed, maar de komende weken moeten we nog aan enkele dingen sleutelen." Een albumtitel of een releasedatum is er kortom nog niet. Want wie weet hoeveel tijd dit extra gesleutel weer in beslag zou kunnen nemen?

Portishead betoverde ons massaal in de jaren negentig met een afwisselend dromerige en huiveringwekkende mix van hiphopbeats, krakerige jazz- en filmmuzieksamples en de kippenvel veroorzakende zang van Beth Gibbons die spontaan de barsten in je ruiten veroorzaakt.

Dankzij de band werd het hokje triphop even heel populair en vielen ook verschillende acts als Massive Attack, Tricky en zelfs Moloko hier volgens de pers even onder, ook al klinken zij nog zo verschillend van elkaar. Portishead-debuut Dummy uit 1994 mag je gerust een klassieker noemen, opvolger Portishead uit 1997 doet er niet veel voor onder, maar dan zonder verrassingseffect. Ik vond beide albums in ieder geval zo goed dat ik erg uitkijk naar iets nieuws. Al deze hele eeuw, eigenlijk. En u?

Lees ook:
- Portishead na tien jaar weer op het podium

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Portishead sleutelt nog even verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>