Kijken: Radiohead’s Nieuwjaarswebcast Scotch_Mist

Thom Yorke in Scotch_Mist webcastHoeveel fans zaten er rond middernacht achter hun computer om de Scotch_Mist webcast van Radiohead te bekijken? Dat lang niet iedereen dit doet, wist de band zelf ook wel. Dus is de hele webcast sinds gisteren integraal te zien op YouTube. Het gebodene: de tien songs van In Rainbows live in de studio gespeeld, stuk voor stuk in nagenoeg perfecte uitvoeringen, terwijl je uitstekend zicht krijgt op hoe met name Jonny Greenwood en Ed O'Brien bepaalde geluiden met hun andere appartuur naast de gitaren voortbrengen.

Opvallend: ook in dit studioconcert krijgen sommige nummers (Videotape, Jigsaw Falling Into Place, Reckoner) nog net wat dynamischer, vollere en warmere uitvoeringen met meer details mee dan op plaat. Jawel, dit belooft weer bijzonder veel voor de aanstaande zomerconcerten van de band. Tussen de nummers door uiteraard de nodige kunstzinnig bedoelde beelden met licht bizarre verhalen. Over een pisverzamelaar bijvoorbeeld. Rock 'n roll humor, ha!

Het is kortom aangenamer de gehele webcast te bekijken dan incomplete berichten te lezen over hoe Radiohead bij EMI voor vertrek een nieuw contract van 10 miljoen pond plus enkele miljoenen marketinggeld zou hebben gevraagd, waarmee de platenmaatschappij niet akkoord ging. Wat missen we in dat verhaal? Ten eerste een aantal albums dat de band voor dit bedrag zou moeten maken. Dat lezen we niet terug, waardoor het getalletje nikszeggend wordt. Voor een naam van het caliber Radiohead is het maken van bij wijze van spreken tien albums voor tien miljoen pond immers niet onredelijk, met inmiddels 25 miljoen verkochte cd's wereldwijd. En waarom dan tekenen bij het zoveel kleinere XL Recordings voor de fysieke uitgave van In Rainbows, waarbij dergelijke bedragen helemaal uitgesloten zijn? Lijkt me een stormpje in een glas water kortom. Zie ook Thom Yorke's reactie op Radiohead-blog Dead Air Space. Het maakt benieuwd naar meer verhalen achter andere grote artiesten die EMI (willen) verlaten (Paul McCartney, Robbie Williams).

Waar waren we? Ach ja: Radiohead Scotch_Mist Webcast in z'n geheel hieronder. Zet 'm aan op je speakers en geniet. Op 13 januari wordt de webcast ook uitgezonden op MTV2. Losse nummers kijken kan ook op de YouTubepagina van de band.

Lees ook:
- Nieuwe webcast Radiohead op oudejaarsavond
- Video's: Radiohead's Webcast Thumbs Down
- Radiohead verzorgt live webcast van drie uur
- Radiohead op Roskilde, Rock Werchter en in Amsterdam
- Radiohead's In Rainbows op 31 december in uw platenzaak
- ANP-kul: 'Fans betaalden niets voor nieuwe Radiohead'
- Parlophone komt met Radiohead-boxset en USB-stick
- Album van de week – Radiohead – In Rainbows

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Kijken: Radiohead’s Nieuwjaarswebcast Scotch_Mist

 1. anne

  meer dan fijn, dankje wel voor de tip dat ie online staat!

    /   Reply  / 
 2. Fitz

  Inderdaad erg mooie uitvoeringen.

  Vooral House of Cards, Jigsaw en Videotape vind ik erg warm klinken.
  Grote kans dat ie op repeat gaat aankomende paar uurtjes.

    /   Reply  / 
 3. PP

  Bedankt voor de tip, jullie maken het begin van mijn werkende leven in 2008 een stuk dragelijker! ;-)

    /   Reply  / 
 4. Pingback: Weet u nog? - Alt. Blog in januari 2008 | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>