EMI slingert ‘greatest hits’ van Radiohead op de markt

RadioheadPlatenmaatschappij EMI doet er alles aan om financiele granen te blijven meepikken van vertrokken millionseller Radiohead. Rond de buzz van de downloadrelease van jongste album In Rainbows, kwam het label opeens met een boxset aanzetten waar de zes EMI-albums van Radiohead in verzameld waren. Zonder extra's. Zijn er mensen die hier zestig euro aan hebben besteed? Het volgende graantje is nu alweer daar: voordat Radiohead vanaf komend voorjaar op wereldtournee gaat, slingert EMI in april een 'greatest hits' van het vijftal op de markt, weet fansite Atease te melden.

Je kunt het natuurlijk zien als slim zaken doen, is het misschien ook wel, maar toch is het een nogal zielige release die uiteraard uitsluitend bedoeld is om extra centjes te verdienen. Zoals zovaak met dit soort verzamel-cd's. Maar dit is zo'n gruwelijk opzichtige actie, extra geld verdienen aan een juist om dit soort praktijken vertrokken melkkoe; het geeft een nare smaak in de mond. Vreemd ook eigenlijk, om het vlak na de heruitgave van alle EMI-albums in een box te doen.

Het is een truc van een platenmaatschappij in het nauw bovendien, dat grote, miljoenen platen verkopende artiesten ziet vertrekken (Radiohead, Paul McCartney), andere mega-artiesten in de stal protesten hoort uitspreken (Robbie Williams, Kylie Minogue) en wereldwijd 2000 banen moet schrappen. Radiohead verkocht via EMI miljoenen platen en bracht er zes albums uit: Pablo Honey ('93), The Bends ('95), OK Computer ('97), Kid A ('00), Amnesiac ('01) en Hail To The Thief ('03).

Welke 'greatest hits' er op zo'n verzamelaar komen te staan, laat zich grotendeels raden. Geen Radiohead-fan die zit te wachten op een schijf waarop Creep het openingsnummer is, rap gevolgd door My Iron Lung, Just, Street Spirit, Paranoid Android, Karma Police en No Surprises. Benieuwd wat ze van omslag-album Kid A gaan trekken: van deze plaat werden officieel geen singles getrokken. Maar het zullen Everything In Its Right Place en Idioteque zijn. Deze band heeft natuurlijk wel zoveel trouwe fans die alle albums wel hebben, dat je je afvraagt voor wie zo'n compilatie bedoeld is. Wie gaat dat kopen? Zijn er dan zoveel mensen die Radiohead 'zo maar wel een leuk bandje' vinden, maar er verder niets van in de kast hebben staan en in april genoegen nemen met een greatest hits-verzamelaar? Een plaat waar uiteraard niets van In Rainbows komt op te staan?

Ook rijst de vraag of EMI nog materiaal in de kluis heeft liggen waarover ze de rechten bezit en dat het levenslicht nog niet eerder via een release heeft gezien. Zodat sommige fans zich alsnog laten belazeren en de grootste hits van Radiohead op de releasedag kopen. Wellicht dat een bonus-cd met verloren gewaande b-kantjes liefhebbers verder over de streep trekt, of een dvd met clips? Kan bijna niet anders.

De band reageert naar verluidt gelaten op de aankondiging van de release, aldus Atease. Drummer Phil Selway zei in een interview: "Tja, ze hebben het recht om het te doen hè. We zien wel hoe het eruit komt te zien." Gitarist Ed O'Brien: "Ach, het lijkt me duidelijk dat we er geen promotie voor gaan doen."

Meer over Radiohead op Alternative Blog:
- EMI/Parlophone komt met Radiohead boxset en USB-stick
- Kijken: Radiohead's nieuwjaarswebcast: Scotch Mist
- Video's: Radiohead's Webcast Thumbs Down
- Radiohead op Roskilde, Rock Werchter en in Amsterdam
- Radiohead's In Rainbows op 31 december in uw platenzaak
- ANP-kul: 'Fans betaalden niets voor nieuwe Radiohead'
- Album van de week – Radiohead – In Rainbows

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>