Engelse popcritici: Elbow maakt plaat van het jaar

Het afgelopen jaar kon al niet meer stuk voor Elbow uit Manchester, met een heuse, zo verdiende doorbraak bij een groter publiek buiten Engeland – het was al vreemd dat het niet eerder gebeurd was – en een prestigieuze Mercury Music Prize voor het vierde album The Seldom Seen Kid op zak. En nu is deze jongste Elbow-plaat ook nog eens uitgeroepen tot ‘UK music critics album of the year’, ofwel de plaat van het jaar volgens de belangrijkste Engelse popcritici, aldus de BBC. Het is de uitslag van de ‘poll der polls’ gehouden door mediaketen HMV en voorgelegd aan oa. recensenten, HMV-medwerkers en online-klanten. Die zitten verder stevig op een lijn met het Nederlandse popjournaille, zo valt verder op in een top 10 met albums die ook in de hoogste regionen van de albumlijst over 2008 van Oor te vinden zijn.

De Nederlandse nummer 1, Dear Science van TV On The Radio, komt ook in de lijst voor, op plaats zes. In Engeland op twee volgens kranten en websites: Portishead van Third. Daarnaast hebben de Britten Dig Lazarus Dig! van Nick Cave & The Bad Seeds niet over het hoofd gezien: die plaat eindigt op de derde plaats. Ook veel terugkerende namen als Vampire Weekend, MGMT, Bon Iver en Fleet Foxes hebben de Britse top 10 gehaald. Dat hier ook Schotse hype Glasvegas in staat, is in dit verband niet zo raar. Hot Chip’s Made In The Dark is nog vrij verrassend de hekkensluiter.

1. Elbow – ‘The Seldom Seen Kid’
2. Portishead – ‘Third’
3. Nick Cave And The Bad Seeds – ‘Dig, Lazarus, Dig’
4. Fleet Foxes – ‘Fleet Foxes’
5. Vampire Weekend – ‘Vampire Weekend’
6. TV On The Radio – ‘Dear Silence’
7. MGMT – ‘Oracular Spectacular’
8. Bon Iver – ‘For Emma Forever Ago’
9. Glasvegas – ‘Glasvegas’
10. Hot Chip – ‘Made In The Dark’

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Engelse popcritici: Elbow maakt plaat van het jaar

  1. Danny

    The Last Shadow Puppets ontbreken verrassend genoeg op de lijst!

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Elbow brengt Abbey Road-liveversie The Seldom Seen Kid uit | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>