Lowlands maakt zwart gekochte tickets ongeldig

Een Lowlands-kaartje kopen bij een onofficieel, duur ticketbureau terwijl het festival nog niet is uitverkocht, is niet bijster slim. Maar toch: wie onlangs voor veel geld Lowlands-kaarten heeft gekocht bij een ander online ticketbureau in plaats van de reguliere Live Nation-verkoop- kanalen, heeft een probleem: de Lowlands-organisatie maakt in de strijd tegen zwarthandel de bij ticketbureau’s als Budgetticket, Tickets4U of Pepetickets gekochte Lowlands-kaarten ongeldig. Met zo’n kaartje heb je anders gezegd geen toegang tot het festival op vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 augustus. 

Omdat de festivaltickets alleen telefonisch en via internet worden verkocht, kan de organisatie vrij eenvoudig traceren waar die kaarten heen gaan en de streepjescodes op deze tickets blokkeren. Mag dat, vragen sommigen zich af? De KNVB mocht het onlangs in ieder geval van de rechter doen met zwarte kaarten voor een voetbalwedstrijd van het Nederlands Elftal, wat een goeie zet in de rug van de strijd tegen zwarthandel tegen woekerprijzen was. Een inventarisatie van het aantal door bureau’s opgekochte kaarten wordt momenteel nog gemaakt. Mojo Concerts zet zelf enkele argumenten voor de maatregel op een rij:

a) ticketbureaus kunstmatig schaarste creëren door massaal kaarten op te kopen en de consument vervolgens teveel laten betalen voor een ticket;

b) Lowlands wil de ticketprijs zo laag mogelijk houden zodat het festival voor een brede groep mensen toegankelijk is en met name ook minder kapitaalkrachtige jongeren het festival kunnen bezoeken;

c) via zwarthandel wordt speculatief geld met Lowlands verdiend terwijl het risico bij de organisatie ligt. Wanneer een groot aantal kaarten in de zwarthandel verdwijnt, is het niet mogelijk in te schatten hoeveel mensen het festival uiteindelijk bezoeken omdat kaarten onverkocht bij zwarthandelaren zouden kunnen achterblijven. Dit brengt problemen met zich mee op het gebied van inhuur van (veiligheid)personeel, logistiek en inkoop horeca.

Het ‘zo laag mogelijk houden’ onder puntje b. zou van ons tussen aanhalingstekens mogen: een bezoekje aan Lowlands blijft met 150 euro natuurlijk een duur uitstapje, eten en drinken heb je er nog niet voor. Intussen gaat de kaartverkoop voor Lowlands wel hard: Mojo Concerts verwacht dat Lowlands binnenkort uitverkocht is.

Het aantal kaarten dat ongeldig wordt verklaard, maakt daarnaast de verkoop van nieuwe kaarten via de reguliere kanalen mogelijk. Extra opbrengsten dus, door na blokkeringen weer meer kaarten te kunnen verkopen? “Op zich wel”, zegt Lowlands-woordvoerder Bente Bollmann. “Maar dat geld uit extra kaartverkoop gebruiken we voor mogelijke rechtszaken aangespannen door ticketbureau’s, die deze stap niet pikken. Daar houden we serieus rekening mee. Er is ook al een jurist ingeschakeld die ons assisteert bij het helpen van gedupeerde mensen, om hun geld bij de bureau’s terug te krijgen. Die heeft hiervoor al een brief opgesteld.”

Die brief is te downloaden op nieuwe website www.ticketsenconcertkaarten.nl, waar binnenkort ook de nummers van via ticketbureau’s gekochte en ongeldig gemaakte kaarten verschijnen. Kopers die niet bij Eventim hebben besteld, kunnen zo zelf checken of hun kaartje ongeldig is verklaard. Zo kunnen we binnenkort ook tellen hoeveel van de 55.000 tickets eigenlijk zijn opgekocht door andere partijen. Op de site is verder meer info te vinden over zwarthandel en mogelijke toekomstige wetgeving op dit gebied.

Lowlands heeft bij de inventarisatie van het aantal zwarte kaarten de volgende bureau’s op de korrel:

- budgetticket.nl
- onlineticketshop.nl
- worldticketshop.nl
- tickets4u.nl
- tickets123.nl
- QQtickets.nl
- ticketunlimited.nl
- ticketforsale.nl
- tickets2buy.nl
- ticketshier.nl
- stadiontickets.nl
- pepetickets.nl
- getmein.nl
- 4alltickets.nl
- tickets4events.nl
- easytickets.eu
- rang1tickets.nl
- deticketservice.nl

De garantie van toegang tot Lowlands is het kopen van een kaart via een officieel voorverkoopadres. Dat zijn alleen www.lowlands.nl, www.livenation.nl, www.eventim.nl en 0900 – 1010 2020 (45cpm). De verwachting is dat Lowlands dit jaar extreem snel uitverkoopt, en die medeling is volgens Bollmann geen ‘pr-stunt’ of ‘ticket alert’. “In dit geval is het puur bedoeld om mensen te waarschuwen geen kaarten bij die bureau’s te kopen, omdat ze geen toegang tot Lowlands garanderen. We doen dit juist voordat het festival uitverkoopt, omdat er in dit stadium hopelijk nog niet veel kaarten via andere ticketbureau’s zijn verkocht.”

facebook share facebook share

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Lowlands maakt zwart gekochte tickets ongeldig

 1. joop

  Dat is inderdaad een bak, dat ze het festival betaalbaar willen houden voor mensen met een kleine portemonnee. Dan kunnen ze beter de entreeprijs halveren en mensen wel toestaan genoeg eigen eten en drinken mee te nemen.

    /   Reply  / 
 2. Milou

  Ohyeah, vooral punt a) ben ik het meer dan kompleet mee eens. Klootzakken blijven het & ben heel erg benieuwd hoeveel kaarten er zijn verkocht aan opkopers, hehe. Maar kunnen de mensen die genaaid zijn, hun geld op de een of andere manier terughalen? Want anders is het gewoon slim: het aantal opgekochte kaarten die nu ongeldig zijn, worden alsnog verkocht, waardoor ze die kaarten dus dubbel binnenhalen…

    /   Reply  / 
 3. Wolter

  En toch nogmaals: het festival is nog niet uitverkocht. Er is dus ook geen enkele reden om nu via een ander bureau kaartjes te kopen. Mijns inziens is er dus nog niemand gedupeerd. Vooralsnog voornamelijk een PR stunt, dit wordt pas interessant als het uitverkocht raakt.

    /   Reply  / 
  1. Joost

   Geen PR-actie, gewoon van het aankondigen van het ongeldig maken van kaarten voordat het daadwerkelijk uitverkoopt. Goede actie van LL.

     /   Reply  / 
 4. Harry

  Ik denk dat het tweede punt best wel waar (en belangrijk is) in deze.

  Bekijk het zo: jij verkoopt een product voor prijs X. Nou koopt een bedrijf stelselmatig je product op en verkoopt het met dikke winst door voor prijs Y. Dan ben je, zakelijk gezien, gek als je niet gewoon zelf gaat verkopen voor prijs Y!

  Overigens verwijzen de google adds hieronder door naar dubieuze doorverkoopsites: “Tickets L0wlands!” (sic).

    /   Reply  / 
  1. Joris Rietbroek Auteur

   Dat is bekend, ik dek me in de artikelen zelf al vaak genoeg in door te roepen de Google Ads maar te negeren. Of om heel veel te klikken, mij stinkend rijk te maken en uiteindelijk geen kaarten te kopen natuurlijk.

   Reactie en wat extra toelichting van Lowlands is overigens even na 15.00 uur nog toegevoegd aan het artikel.

     /   Reply  / 
 5. Felix

  Dat de woeker prijzen tegen gegaan moeten worden bben ik het helemaal mee eens.

  Helaas wordt op deze manier mensen als ik dubbel genaaid, ik heb mijn kaarten via pepe tickets gekocht , veel te duur, maar ik wilde graag naar lowlands. Op deze manier heeft pepe zijn geld al verdiend en sta ik met lege handen.
  Als er nou gezorgd wordt dat er vanaf nu geen kaarten meer via die sites verkocht kunnen/mogen worden, maar mensen die ter goede trouw al kaarten hebben gekocht, i.i.g. naar lowlands kunnen !
  Nogmaals, de verkeerdse mensen zijn de dupe van deze maatregel!!

  Felix

    /   Reply  / 
  1. Joris Rietbroek Auteur

   @ Felix: als ik het toch eens mag vragen: waarom koop je dan in vredesnaam bij een niet officieel, te duur bureau als Pepe, waar ze je feitelijk al belazeren door teveel te vragen, als er nog normaal geprijsde kaarten in de voorverkoop verkrijgbaar zijn? Of heb je het over vorig jaar, toen het al uitverkocht was?

     /   Reply  / 
 6. Pingback: Lowlands 2009: uitverkocht, sold out, ausverkauft | Alternative

 7. Pingback: Rammstein geeft op 6 december concert in Gelredome | Alternative

 8. Jan

  Ik verbaas mij er wel over dat Mojo het toestaat dat dergelijke “zwartverkopers” of “wederverkopers” zulke grote hoeveelheden kaarten kunnen inslaan! Je zou als Mojo organisatie ook kaarten kunnen verkopen op naam en adres en id-kaart (tegenwoordig verplicht er eentje te hebben).
  Ik ben er zelf ingestonken met budgetticket nog voordat de officiele kaartverkoop van start ging. Tja, ik zat in nachtdienst…. lette even niet goed op….. dat doe ik dus niet meer! Heb ze een voorbeeldbrief gemaild en toezegging gekregen dat “bij uitzondering het geld teruggestort wordt” en teruggestort gekregen. Ik heb ze tevens een aangetekende brief verstuurd. Daar kreeg ik antwoord op dat Budgetticket er vooralsnog vanuit gaat dat de Lowlandkaarten 2009 gewoon geldig zullen blijven…….
  Laat je niet belazeren met transactiekosten a raison 15,00 euro en “bemiddelingskosten” van 40,00 euro of meer per kaartje!
  Verder steun ik van harte Mojo in het terugdringen van de “zwarthandel” en handel in kaartjes. Dat zou allang door wetgeving bekrachtigd moeten zijn.

    /   Reply  / 
 9. Pieter

  Ik heb me gisteren laten vertellen dat eenzelfde actie ook reeds bij Pinkpop is doorgevoerd, echter zonder aankondiging. Op basis van data mining kan Mojo zien als kaarten voor de handel worden opgekocht.

    /   Reply  / 
 10. Pingback: Lowlands 2009: Fever Ray, Jack Penate, Nina Kinert, ticketperikelen | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>