Drukte in Londen: hoesfoto Beatles’ Abbey Road 40 jaar oud

Wel eens gezien hoe de verjaardag van een hoesfoto uitgebreid wordt gevierd? Wel, het is deze zaterdag – en waarschijnlijk het hele weekend – aan de gang in Londen, waar je over de hoofden kunt lopen bij Abbey Road. Het is 8 augustus namelijk op de kop af 40 jaar geleden dat de beroemde foto met The Beatles op het zebrapad werd genomen, die later de hoes van het album Abbey Road zou vormen. De plaat zef kwam op 26 september 1969 uit. Die hoes is vervolgens weer een van de meest geïmiteerde en geparodieerde in de geschiedenis geworden. Zaterdagmiddag kwamen honderden fans bij een om de afbeelding op de hoes te imiteren, zo was te zien via deze webcam.

George, John, Paul en Ringo waren in de fameuze Abbey Road studio’s bezig met de plaat: de foto werd geschoten toen ze net – echt waar! – buiten over het zebrapad liepen. Het idee zou volgens het ANP van Paul McCartney zijn geweest. Een agent hield het verkeer tegen zodat de Fab Four enkele keren konden overlopen, McCartney blootvoets. De inmiddels overleden fotograaf Mac Millen schoot ongeveer zeven of acht plaatjes. De hele sessie duurde vijftien minuten, aldus de biograaf van The Beatles, Brian Southall. “Hij stond op een trapje en terwijl een agent het verkeer tegenhield, liep de band een paar keer heen en weer en dat was dat”, aldus Southall.

De naam van de band kwam uiteindelijk niet eens meer op de definitieve lp-hoes te staan. The Beatles waren op dat moment immers de beroemdste band ter wereld: de naam erop drukken zou de foto verpesten en was volgens de platenmaatschappij volkomen onnodig. Abbey Road was de een na laatste lp van The Beatles. In 1970 volgde nog Let It Be, waarna de band uit elkaar ging.

The Beatles in Abbey Road, 1969

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>