Mininova bites the dust: illegale torrents verwijderd

Another one bites the dust: met ingang van deze donderdag zijn er via geen Mininova geen torrents meer te vinden naar bestanden met muziek, films of games, waar (mogelijk) auteursrecht op rust. Wel gaat de site door met het zogenoemde content distribution, ofwel het aanbieden van bestanden met toestemming van makers cq. rechthebbenden. Onder meer Nederlandse bands The Gasoline Brothers, Silence Is Sexy en The Black Atlantic distribueerden hun muziek dit jaar al op deze manier.

De Utrechters achter Mininova leggen in een blogpost een en ander uit. Daarin staat ook te lezen dat experimenten met het filteren van bestanden ‘op legaliteit’, niet helemaal slaagden. Het bedrijf legt zich met de maatregel neer bij de uitspraak van de rechter in augustus, die toen bepaalde dat illegale torrentlinks naar auteursrechtelijk beschermd materiaal verwijderd moesten worden. Ook moest Mininova voortaan alle content filteren, wat ondoenlijk zou zijn met de toevoeging van honderden, zo niet duizenden links per dag door gebruikers.

Mininova overweegt alsnog om in hoger beroep te gaan tegen het vonnis van augustus. Bij auteursrechtenwaakhond Brein doen ze inmiddels een rondedansje. Tim Kuik: “We juichen toe dat Mininova de bittorrent technologie nu voor legale doeleinden gebruikt. We zijn niet tegen de technologie maar alleen tegen het gebruik daarvan voor illegale doeleinden.”

Van gebruikers wereldwijd, van Nederland tot in India, stromen inmiddels de begrijpelijkerwijs zwaar teleurgestelde reacties binnen, onder de blogpost en op Twitter. Maar zoals we weten is dit een dweilen-met-de-kraan-open-gevecht: zij en anderen hebben snel genoeg weer andere webstekken gevonden waar muziek, games en films makkelijk te vinden zijn.

We wensen Mininova op de ‘volledig legale’ toer succes: naar verluidt zijn de makers alweer met nieuwe intiatieven bezig.

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Mininova bites the dust: illegale torrents verwijderd

 1. renato

  Ha, ha, ha,

  Ze zijn niet tegen de technologie!!!

  Deze drupwatersukkelaars weten niet eens een legale, gebruiksvriendelijk, redelijk geprijsd en op de consument/gebruiker gericht alternatief te bedenken.

  Men is alleen maar bezig “geld” te maken.

  De verschrikkelijk slechte kwaliteit mp3′s die je tegen een te dure prijs kunt kopen. Misschien iets voor jongeren en dummy’s maar niet voor de ware muziekfan. Die wil naast een ruim aanbod, niet alleen de megasales, ook voor een redelijke prijs kwaliteit mp3′s kopen.

    /   Reply  / 
 2. sicko

  ik heb maar een ding te zeggen;
  kijk de documentaire r.i.p. a remix manifesto!!!
  uitgekozen als beste docu van de kijkers van de laatste 10 jaar v/h idfa festival.
  hoever gaan we met auteursrechten…..
  kijk, verbaas en huiver van de gruwelen van het land dat we Amerika noemen

    /   Reply  / 
 3. karel hofstein

  op zich enkel maar een link naar de torrent en de files zelf worden er niet gehost dus wat een bullshit iver copyright. hoezo copyright de inhoud van de torrent wordt niet bij dit soort sites gehost dus wat is het probleem

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>