Review: The National – High Violet

“Sorrow found me when I was young. Sorrow found me, sorrow won (…) I don’t wanna get over you.” Zulke in zelfmedelijden zwelgende tekstregels zien er op papier misschien een beetje potsierlijk uit, maar wie sombere mompelzanger van Amerikaanse band The National Matt Berninger met roestbruine stem deze woorden daadwerkelijk hoort zingen, krijgt als vanzelf de koude rillingen over je rug.

Ook als je zelf niét zo’n gevoelige, melancholische geest bent, die net als (de personnages van) Berninger tegelijkertijd juist een beetje lijkt te genieten van het blijven hangen in gevoelens van neerslachtigheid of domweg liefdesverdriet. Niet over iemand heen willen komen, omdat die pijn ook iets verslavends heeft. Juist voor die mensen zal dit nieuwe, vijfde album High Violet een volgend meesterwerk in het oeuvre van de band zijn, nadat voorganger Boxer drie jaar terug ook al grote indruk maakte.

“What makes you think I enjoy being led to the flood?” vraagt hij meerdere malen in figuurlijke zin in Runaway, een van de ontroerendste liedjes op de plaat. Wel, de droevenis waar Berninger zelf zo graag in lijkt te blijven hangen in zijn teksten, om te beginnen. En ja, het kan heerlijk zijn om je daar als luisteraar aan over te geven en erin mee te gaan.

De zo bijpassend sombere stem van Berninger is dan absoluut bepalend voor de sfeer binnen de duistere ballades van The National, maar het zijn de broers Aaron en Bryce Dessner die samen wederom de muziek componeerden in deze elf nummers. Die waren duidelijk minder in een donker-romantische bui zoals op Boxer, maar in een wat somberder stemming, grilliger zelfs.

Dat hoor je vanaf de eerste tellen aan de muziek. Geen opening met warme, troostrijke pianoklanken zoals op de voorganger met Fake Empire, maar groezelige demo-gitaren en woorden van Berninger over een zekere Terrible Love, een nummer dat op een perfecte manier aanzwelt totdat de drums plotsklaps drie versnellingen hoger gaan en het totaalgeluid uitmondt in een bombastische wervelstorm.

De toon is gezet: op het zelfgeproduceerde High Violet klinkt The National zowel voller als wat ruwer dan voorheen, terwijl de bloedmooie melodieën geen seconde worden ondergesneeuwd. Momenten om lucht te happen zijn er dan nog het meest in de eerste helft, in soberder liedjes als Sorrow (waar die eerder genoemde tekstregels ook uit komen) en Anyone’s Ghost. De plaat bloeit vervolgens steeds verder open, met een onverwoestbaar tweeluik als middenstuk: het eerder gehoorde, angstige Afraid Of Everyone en zwoele single Bloodbuzz Ohio, een vreemd soort opzwepende, dwingende drive van bas en drums à la Joy Division erin.

De allermooiste tranentrekkers bewaart het vijftal echter vakkundig tot de finale: de gevoelige snaren worden volop beroerd met het troostrijk en subtiel met blazers gearrangeerde Runaway en het uitgesponnen England, een liedje over een liefde ver weg, van het soort waarvan het bijna vanzelf ook echt gaat regenen. Het grootse refrein van afsluiter Vanderlyle Crybaby Geeks is dan de doeltreffende genadeklap, nadat ook het subliem in elkaar stekende Conversation 16 al de nodige tikken heeft uitgedeeld. De uitroep “Cause I’m Evil” in het toch van de verstikking bevrijdende refrein gaat door merg en been.

Niet eerder ging The National zo diep in zulke rijk en zorgvuldig ingevulde nummers, op een plaat die als geheel per draaibeurt indringender en beter wordt. Dat noemen we ook wel een meesterwerk. (*****)

Het concert van The National op dinsdag 6 juli in Paradiso is al uitverkocht. Er is een show toegevoegd, op woensdag 7 juli in de Utrechtse Tivoli. De voorverkoop begint zaterdag 15 mei: tickets kosten 22,50 euro. Ook doet The National komende zomer tal van festivals aan, waaronder Roskilde, Haldern Pop en Lowlands. Niet te missen dus.

The National – Bloodbuzz Ohio (official video)

The National – “Bloodbuzz Ohio” (official video) from The National on Vimeo.

De stem van Berninger is dan absoluut bepalend voor de sfeer binnen de duistere ballades van The National, maar het zijn de broers Aaron en Bryce Dessner die samen wederom de muziek componeerden in deze elf nummers. Die waren duidelijk minder in een donker-romantische bui zoals op Boxer, maar in een wat somberder stemming, grilliger zelfs.

Dat hoor je vanaf de eerste tellen aan de muziek. Geen opening met warme, troostrijke pianoklanken zoals op de voorganger met Fake Empire, maar groezelige demo-gitaren en woorden van Berninger over een zekere Terrible Love, een nummer dat op een perfecte manier aanzwelt totdat de drums plotsklaps drie versnellingen hoger gaan en het totaalgeluid uitmondt in een bombastische wervelstorm.

De toon is gezet: op het zelfgeproduceerde High Violet klinkt The National zowel voller als wat ruwer dan voorheen, terwijl de bloedmooie melodieën geen seconde worden ondergesneeuwd. Momenten om lucht te happen zijn er dan nog het meest in de eerste helft, in soberder liedjes als Sorrow (waar die eerder genoemde tekstregels ook uit komen) en Anyone’s Ghost. De plaat bloeit vervolgens steeds verder open, met een onverwoestbaar tweeluik als middenstuk: het eerder gehoorde, angstige Afraid Of Everyone en zwoele single Bloodbuzz Ohio, een vreemd soort opzwepende, dwingende drive van bas en drums à la Joy Division erin.

De allermooiste tranentrekkers bewaart het vijftal echter vakkundig tot de finale: de gevoelige snaren worden volop beroerd met het troostrijk met strijkers en blazers gearrangeerde Runaway en het uitgesponnen England, een liedje over een liefde ver weg, van het soort waarvan het bijna vanzelf ook echt gaat regenen. Het grootse refrein van afsluiter Vanderlyle Crybaby Geeks is dan de doeltreffende genadeklap. Niet eerder ging The National zo diep in zulke rijk en zorgvuldig ingevulde nummers, op een plaat die als geheel per draaibeurt indringender en beter wordt. Dat noemen we ook wel een meesterwerk. (*****)

Het concert van The National op dinsdag 6 juli in Paradiso is al uitverkocht. Er is een show toegevoegd, op woensdag 7 juli in de Utrechtse Tivoli. De voorverkoop begint zaterdag 15 mei: tickets kosten 22,50 euro. Ook doet The National komende zomer tal van festivals aan, waaronder Roskilde, Haldern Pop en Lowlands. Niet te missen dus.

The National – Bloodbuzz Ohio (official video)

The National – “Bloodbuzz Ohio” (official video) from The National on Vimeo.

facebook share facebook share

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Review: The National – High Violet

 1. Rens

  Mooie recensie, dit is inderdaad een meesterwerk. Ik zal er bij zijn in Utrecht.

    /   Reply  / 
 2. Robert

  Meesterwerk.

    /   Reply  / 
 3. Martijn

  Schitterende cd, mooi besproken ook! Vind zelf Conversation 16 het mooiste nummer van de cd trouwens…

    /   Reply  / 
 4. scruff

  hoe goed gaan deze heren worden..!!
  denkt bij ieder nieuw album dat t niet mooier beter sterker kan..aber…
  klasse-apart

  Kent iemand de I tunes bonustrack btway.?

    /   Reply  / 
 5. Rob(V)

  De enkeling die mijn commentaren wel eens leest, weet dat ik de term “geniaal” niet snel zal gebruiken en dat doe ik dan ook hier niet. Een meesterwerk durf ik het wel te noemen: wat een prachtplaat!
  Dit appeleert sterk aan mijn melancholieke, zich graag in (fictieve) ellende en verdriet wentelende inborst. Hoe wonderschoon bijvoorbeeld het nummer dat nu al een week onafgebroken door mijn hoofd spookt: “didn’t want to be anyone’s ghost”.
  De bespreking hier doet zeker recht aan deze plaat; met elke luisterbeurt dringt de muziek tot diep onder de huid door en rest slechts ademloze bewondering.
  “Hoe goed gaan deze heren worden?” vraagt iemand zich hier af. Ik vraag het mij af, deze heren zijn al goed en zou het inderdaad zo zijn dat iedere plaat weer een stap dichter bij perfectie is, dan zal ik de volgende keer niet meer kunnen reageren zonder de term “geniaal” te gebruiken, ben ik bang.
  De iTunes bonustrack “Walk Off” is een nummer dat in het verlengde ligt van de rest van de cd. Voor mij echter voegt het niets meer toe: de plaat is klaar zo die is.

    /   Reply  / 
  1. Rob(V)

   De plaat wordt, zelfs nu een aantal weken na de release, nog steeds met de dag mooier. Elke keer ontdek ik weer nieuwe muzikale vondsten. Momenteel Conversation 16 zwaar favoriet.
   Overigens vind ik, net als Wannes hieronder, het ontbreken van een tekstboekje een gemis. veel kan ik verstaan, maar de zanger mompelt af en toe te zeer om een eenduidige betekenis te destilleren. Ook de Engelstalige fans “mopperen” daarover op het forum van de band. Had ook nog eens de cd-versie iets extra’s gegeven boven de digitale versie met bonustrack (die gelukkig ook gewoon los te downloaden is bij iTunes)

     /   Reply  / 
 6. Badder

  Prachtig, schitterend…
  Hoe goed de band gaat worden? Daar maak ik me maar niet druk om… ik herinner mij R.E.M. Elke plaat werd beter en beter tot en met Green, bij Out of Time was het op (of laat ik het anders zeggen: er ontstond een R.E.M. waar ik niets meer mee had). Zo zijn er meer voorbeelden. Ik geniet nu met volle teugen en zie de (eventuele) volgende plaat wel weer.
  Mooie clip ook. Het contrast tussen de muziek en de beelden geeft nog extra kracht aan het nummer. Toch zit er ook humor in. Zo moet ik lachen als de zanger ergens op driekwart, zittend op een parkbankje, zijn armen over elkaar lijkt te willen doen maar het toch maar niet doet. En zijn, vergeleken bij de rest van de clip, uitbundige bewegingen aan het eind…

    /   Reply  / 
 7. wannes

  Ja, mooie plaat. Een volledige draaibeurt is wel een zware ervaring, moest ff bijkomen.
  Jammer dat er geen tekstboekje bijzit. Verder wel mooie hoes.

    /   Reply  / 
 8. Pingback: Halverwege 2010: beste albums, nummers en concerten | Alternative

 9. Pingback: Luisteren: The National – You Were A Kindness | Alternative

 10. Pingback: Lowlands, de zondag: intens The National, spontane Wallis Bird, daverend QOTSA | Alternative

 11. Pingback: Foei: The National’s High Violet krijgt opeens een bonus-cd | Alternative

 12. Pingback: In Première: The National – Terrible Love (alt. version) | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>