Ja hoor: The XX gaat er vandoor met de Mercury Prize

Het blijft altijd lastig te voorspellen wie die prestigieuze Mercury Prize voor beste Britse album van het afgelopen jaar gaat winnen. Geregeld grijpen gedoodverfde winnaars even makkelijk naast de poet ten gunste van een underdog, zoals vorig jaar Speech Debelle nog won. Dit jaar loopt de race voorspelbaar af: XX van The XX is volgens de jury de beste Britse plaat van het afgelopen jaar, waardoor de band er met de Barclaycard Mercury Prize en een bedrag van 20.000 pond vandoor gaat, dinsdagavond laat uitgereikt in Londen. In het licht van alle exposure rond het album – heel discutabel plaat van het jaar op verschillende plekken -  is de winst wellicht logisch. Maar intussen blijft XX voor velen (wie, ik?) een klinische plaat met levensloze, lege liedjes.

Tot overmaat van ramp bleken de optredens van de band nog stukken saaier. Maar toch weerhield dat op Lowlands een slordige 10.000 man er niet van om te blijven kijken of er misschien nog wat ging gebeuren op dat podium (het antwoord luidde nee). Nog geen jaar eerder liep een kleine zaal van Paradiso tijdens London Calling nagenoeg leeg tijdens nagenoeg een zelfde soort optreden. Hoe hypes het hoofd op hol kunnen brengen. “Oh, het is na tien keer draaien toch wel goed.” XX als winnaar van deze prijs geeft vooral aan dat het op z’n zachtst gezegd wel eens beter gesteld is geweest met de Britse (indie)muziek, vooral vanuit creatief oogpunt.

Nee hoor, persoonlijke favoriet Villagers, het eveneens hoog geprezen Wild Beasts of zelfs Mumford and Sons – die mensen wel écht weten te beroeren met hun grootse muziek – waren beslist meer terechte winnaars geweest. Eerlijk is eerlijk: het is wel net zo logisch dat een matig album van Paul Weller, de tweede, weinig spannende Foals of een mooie, maar niet geweldige plaat van I Am Kloot naast de winst grijpen ten gunste van de introverte Londenaren.

Wat niet wegneemt dat XX mijn persoonlijke boeken ingaat als de meest overschatte plaat sinds 1853, met hooguit twee leuke singles erop.

The XX praat over de winst. Zo goed en zo kwaad als dat gaat. Hun prijzengeld wordt gebruikt voor een eigen opnamestudio. Nuttige besteding, me dunkt.

Er zijn geen polls beschikbaar op dit moment

facebook share facebook share

34 Reacties // Reageer

34 thoughts on “Ja hoor: The XX gaat er vandoor met de Mercury Prize

 1. Eyal vd Reep

  Muziek hoeft niet groots te zijn om indruk te maken. Natuurlijk is de muziek nuchter en droog, waardoor sommigen er weinig aan vinden (en live is er weinig aan). Technisch zitten de nummers echter prachtig in elkaar. De harmonieën zijn sterk, de kleine verschuivingen prachtig en ook de gitaarpartijen kunnen. Het album is één geheel, eigenwijs en wel degelijk spannend, wat mij betreft.

  De Britse popmuziek komt er overigens langzaam maar zeker bovenop (nu al electro, straks volgen de bands weer), Brooklyn heeft zijn meest creatieve periode nu wel weer gehad.

    /   Reply  / 
 2. Bas

  Gaat dit stuk nu over dat ze die prijs gewonnen hebben of over het feit dat jij de overschat vindt ?

    /   Reply  / 
  1. Joris Rietbroek Auteur

   Beide, uiteraard.

     /   Reply  / 
   1. Bas

    Ik begrijp dat je spreekt over een ‘hoe hypes het hoofd op hol laten brengen’.. En dan wel een paar weken geleden aandacht besteden aan een van de meest overschatte acts aller tijden “Libertines”.

    Don’t get me wrong , ik ben zeker niet de grootste fan van The XX, maar ik vind dat je hier toch erg doordraaft….

      /   Reply  / 
 3. Jordi

  En terecht.

    /   Reply  / 
 4. Simon

  Wat een ovedreven negatief stuk, begrijp dat je een mening hebt maar je gaat wel erg ver.

    /   Reply  / 
  1. Joris Rietbroek Auteur

   Overdreven negatief? Er zitten zelfs nuances in. :)

     /   Reply  / 
 5. Robert

  Niet terecht gewonnen, maar zo’n veeg uit de pan zoals ze hier iedere keer krijgen is onterecht. Als je wilt ontspannen is er geen betere plaat dan die van de XX’s. Live was het uiteraard zeer saai, maar dat was te voorspellen. Dan ook overgeslagen op Lowlands.

    /   Reply  / 
 6. Hedzer Schrikkema

  Dat Joris geen fan is van The XX is inmiddels tot vervelens toe wel bekend en als deze muziekkenner de kans krijgt, dan bashed hij de band volledig. Gàààp…..Joris, het is nu een zielig truukje geworden en je verstrekt ook nog eens onvolledige informatie en doet zo aan geschiedvervalsing.
  Op 10 oktober 2009 speelde The XX in een uitpuilende bovenzaal van Paradiso. Ik vond het een intens, spannend optreden van een band aan het begin van iets groots.
  Op 16 februari 2010 speelde The XX in een uit zijn voegen barstende grote zaal van Paradiso. The XX bevestigde haar bijzondere klasse tijdens dit geweldige optreden en in de toegift gaven ze een verrukkelijk voorproefje van nieuw te verschijnen werk. Voor de liefhebbers die vinden dat er ook wat op het podium moet gebeuren, had The XX een mooie lichtshow in elkaar geknutseld. De overvolle zaal reageerde erg enthousiast op het optreden en Crystalised werd woordelijk meegezongen. Ik ga hier niet weer vermelden waarom ik The XX goed vind, en met mij velen, als ook de jury van de Mercury Prize. Volkomen terecht!

    /   Reply  / 
 7. Marjolein

  XX is ontspannend, dat zeker! echter, ik heb te veel en (nu al?) te lang geluisterd naar deze band, waardoor de ontspanning omslaat in een ‘de keel uithangen’ Ik ben het met Joris eens!

    /   Reply  / 
 8. Niek

  Tja, terecht is het wat mij betreft ook niet. Om eerlijk te zijn vond ik het een uiterst zwak jaar voor de Britse muziek. En ook als Mumford & sons, Villagers of I Am Kloot had gewonnen was dat een zwaktebod geweest. Publieksfavoriet Mumford vind ik rijkelijk overschat. Ik denk dat de jury er goed aan had gedaan de mercury prize een jaar niet uit te reiken wegens gebrek aan goede platen. Maar als er dan toch een winnaar had moeten zijn, een artiest die indruk heeft weten te maken afgelopen jaar, dan is The XX niet zo’n heel slechte keuze.

    /   Reply  / 
 9. Badder

  En nu eens een tijdje alleen maar stukjes over muziek en bands die je wel leuk vindt, Joris! Die vind ik toch leuker. Het gaat de laatste tijd wel erg vaak over Mumford en XX. Maar we kunnen ook een muziekafzieken.blog.nl beginnen. Doet het vast erg goed.

    /   Reply  / 
  1. Joris Rietbroek Auteur

   Maar ik schrijf bijna alleen maar over muziek die ik in hogere of bescheidener mate waardeer, of waarvan ik in ieder geval snap dat veel mensen er achteraan hobbelen. Ik heb niets tegen Mumford & Sons trouwens. Sterker nog, hoogtepunt van Lowlands 2010.

     /   Reply  / 
  2. Rob(V)

   Nee nee, Badder, voor de negatieve benadering van Mumford & de zijnen moet je bij mij zijn en reken maar dat ik al in de startblokken stond om los te gaan wanneer zij gewonnen hadden ;)
   Al moet ik het wat betreft The XX ook gewoon eens zijn met Joris: talentloos geneuzel, en een “interessant doenerige” derderangs afgeleide van wat 80-er jaren geluiden (Durutti Column anyone? Die kon het tenminste echt; wat flarden Cocteau Twins enz.). De door elkaar nawauwelende recensenten genoemde R&B invloeden moet ik nog steeds ontdekken.
   Het leuke is dat de juichers hier wel laten doorschemeren dat het niet allemaal grandioos is; “Live was het uiteraard zeer saai, maar dat was te voorspellen” (Robert, die -eerlijk is eerlijk- de winst ook onterecht vindt), en nog leuker (waarschijnlijk anders bedoeld maar wel raak): “Voor de liefhebbers die vinden dat er ook wat op het podium moet gebeuren, had The XX een mooie lichtshow in elkaar geknutseld”. En ik maar denken dat een band zelf voor actie op het podium moet zorgen
   Maar ach, uiteindelijk worden dit natuurlijk altijd een soort welles-nietes gesprekken.
   Over smaak kan men beter niet twisten, toch?
   Maar leuk is het wel ;)

     /   Reply  / 
   1. Badder

    O ja, sorry dat is ook zo: jij bent de grote Mumford “hater”. Ha ha!
    Ach ja, inderdaad: smaken verschillen. Dat is maar goed ook. Ik begrijp soms ook niet waarom mensen helemaal wild zijn over een bepaalde band. En ik maar luisteren en het kwartje valt niet… soms ook wel na een tijdje. Dat is dan ook wel weer leuk. En ook het goede van dit blog: zo leer ik als muziekliefhebber hier en daar toch nog weer nieuwe bands kennen. Hoera voor Joris! En hoera voor de bezoekers en schrijvers hier! En oh ja… Joris, je zegt elders dat je met een glaasje wijn The XX nog wel eens wil proberen. Misschien helpt een fles? Levert verrassende resultaten op hoor; met veel drank op naar muziek luisteren!!! Veel plezier.

      /   Reply  / 
    1. Joris Rietbroek Auteur

     Ik heb er wel een hard hoofd in. Vanmiddag kwam VCR toevallig ergens voorbij en ik irriteerde me al weer aan dat simpele jengeldeuntje. ;) Snellere singles Crystalized en Islands vind ik trouwens wel ok.

       /   Reply  / 
     1. Badder

      Snap ik. Om eerlijk te zijn: ik had het net over het kwartje valt wel of niet. Nou dit is een duidelijk geval van NIET. Waarmee ik overigens niets wil zeggen over de kwaliteit.

        /  
    2. Rob(V)

     De meest indringende luisterervaring die ik ooit had, is van lang geleden toen een (zwart-wit!) televisie ‘s nachts nog sneeuw gaf als de zenders uit de lucht gingen. Het was in 1982 dat ik met een fles wijn achter de kiezen en met het sneeuwende tv-beeld in de voor de rest stikdonkere (studenten)kamer de net aangeschafte plaat “If I die I die” van de Virgin Prunes tot mij nam: een compleet krankzinnige ervaring waarbij de spookbeelden, die ik in de visuele ruis dacht te zien, zich langzaam los leken te maken van het televisiebeeld.
     Enfin, in mijn geheugen gegrift en de plaat staat vanaf die tijd ondanks wat lichte schommelingen altijd in mijn top-10 allertijden.

       /   Reply  / 
 10. Wannes

  Ik heb ook nooit begrepen waarom XX tot plaat van het jaar werd uitgeroepen in 2009. Ik vind die cd echt zeer vermoeiend, kan er niet naar luisteren.

    /   Reply  / 
 11. tbeest

  Ik waardeer een mening op een blog juist wel. Mijn hemel, je hoeft er toch niet altijd mee eens te zijn. Zolang er maar hier en daar wat argumenten bij staan. En smaken verschillen toch. Ik heb niet zoveel met Arcade Fire of The National of Jonsi of Mumford – Joris wel. Aan de andere kant zijn er genoeg overeenkomsten waardoor zo’n blog dan wel interessant is (b.v. Tame Impala laatst op LL vond ik ook geweldig en zo nog een hoop andere tips).
  Oftewel Joris: vooral doorgaan, heb vooral een eigen mening, en probeer vooral niet iedereen naar de zin te maken :-)

    /   Reply  / 
  1. Rob(V)

   Hear, hear!!

     /   Reply  / 
   1. wymer

    Tuurlijk is een eigen mening niet erg. Maar als je het één keer zegt snappen we het wel Joris, dat hoef je niet elk stukje waar The XX in voorkomt te herhalen.

      /   Reply  / 
    1. Rob(V)

     Een weblog is altijd “ter leering ende vermaeck”. En zoals deze oude meester weet komt de meeste “lering” voort uit de kracht van de herhaling ;)

       /   Reply  / 
     1. Joris Rietbroek Auteur

      Zo is het maar krek. De kracht van herhaling werkt niet altijd: zelfs lezers hier laten No Age links liggen. Dat vind ik nu een schande.

      Eindelijk trouwens iemand gevonden die mij in ieder geval de muziek van The XX kan uitleggen met woorden waarin ik de muziek en bedoeling ervan ook herken. Met dat in het achterhoofd zet ik ‘m nog n’s op binnenkort, ‘s avonds laat met een glaasje wijn. Een interessant, hoewel erg lang artikel over The XX: http://bit.ly/a5n0UK

        /  
 12. Frank

  Zeer vermoeiend dat 1 iemand altijd probeert The XX de grond in probeert te stampen. Het mag best dat jij het niet goed vindt.. maar dat het geen kwaliteit is, is natuurlijk onzin. Ik vind het een vrij unieke sound (zal niet zeggen dat er ingewikkelde, geniale dingen in zitten, maar moet dat altijd?) en kan intens genieten van de nummers. Vanaf de 1e luisterbeurt. En ja, ook de optredens vind ik spannend..
  En ja, wat verwacht je bij zulke muziek? Dansende mensen? Loeiende gitaren? Ik vind de mysterieuze, rustige setting die ze bij optredens hebben, prima bij de muziek passen..
  Een mening (ook al is die negatief) hoor ik graag, maar in dit geval is het gewoon ontzettend irritant dwingend en overheersend en voor mij een reden om een nare bijsmaak te krijgen bij deze site.

    /   Reply  / 
  1. Rob(V)

   Sorry Frank, maar dit vind ik echt op zijn zachtst gezegd zwaar overdreven. Op dit blog passeren zeer vele nieuwe en gevestigde bands en artiesten de revue met altijd een duidelijk gefundeerde mening. Door dit blog ben ik in aanraking gekomen met nieuwe namen en nieuwe inzichten. Soms lees ik ook een negatieve beoordeling van iets of iemand, die ik dan weer hoog heb. Soit, ofwel: het zij zo. Om nu direct dit blog af te serveren omdat jouw favoriete bandje niet helemaal conform je eigen mening besproken wordt, vind ik wat rieken naar de wijze waarom menig tienermeisje reageert wanneer je hun Justin Bieber bekritiseert!
   Volgens mij staan t.o. een bericht over The XX op dit blog namelijk honderden berichten waarin The XX niet voorkomt. Dit als dwingend en overheersend te beschouwen doet m.i. geen recht aan de werkelijkheid.
   En een beetje flauw bovendien.

     /   Reply  / 
   1. Badder

    Wat is er mis met Justin? Kom niet aan mijn Justin he?!

      /   Reply  / 
    1. Rob(V)

     Ik zou niet durven: heb momenteel een klas vol mini-Justins!

       /   Reply  / 
     1. Badder

      Oh jee, veel succes! Ik weet niet wat je onderwijst, maar misschien kun je ze wat bijbrengen? Heel voorzichtig…

        /  
     2. Rob(V)

      Een klas vol kinderen van 6 tot 12 binnen het speciaal onderwijs met leer- en gedrags-problemen die soms meer herrie maken dan And So I Watch You From Afar.
      Hee ….. misschien is dat wel wat! Staat er wellicht een stel over een paar jaar op Lowlands de boel te verbouwen ;)

        /  
 13. Paul

  Maar goed dat White Lies de Mercury Prize nooit heeft gewonnen :-D

    /   Reply  / 
  1. Joris Rietbroek Auteur

   Damn’ right! Wanneer komt die kloon trouwens weer eens met iets nieuws om de grond in te trappen?

     /   Reply  / 
   1. Rob(V)

    Ha ha, zo zie je maar hoe fijn al die verschillende meningen op dit blog toch weer zijn: ik ben zelf altijd wel gecharmeerd geweest van deze jongens! Hoe zeer ook copycats en ook levenloos live, ik blijf het lekker vinden. Hoe vaak Joris ook zijn afkeer laat blijken trouwens. Lekker puh!!

      /   Reply  / 
 14. Rob(V)

  Is die poll trouwens jouw idee Joris? Kan er natuurlijk toe leiden dat de gehele The XX fanclub elkaar verhit aanzet om hier te komen stemmen. Nieuwe aanwas voor dit blog! Knappe marketing hoor ;)

    /   Reply  / 
 15. Pingback: Lekker: Four Tet remixt The XX’ VCR | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>