Woensdag’s hoogtepunt Crystal Fighters

De Baskische band Crystal Fighters was wat mij betreft het hoogtepunt van de woensdag op Eurosonic. Ik was niet de enige die er zo over dacht, want er ontstond een heftige pit vooraan.

De Spanjaarden brachten een opzwepende mix van traditionele muziek met elektronische geluidjes uit een computer. De drummer drumt woest en noodgedwongen superstrak mee met een koptelefoon op zijn hoofd. De gitaar spelende bonk testosteron speelt in ontbloot torso sexy gitaarlicks. In de achtergrond bedient de Spaanse ‘Neil’ de laptop en speelt op akoestische gitaar mee. De mystieke zangeres houdt zich stevig vast aan de microfoon en zingt de tweede stem. De frontman stelt zich heerlijk aan, speelt gitaar en zingt en krijst door de microfoon.

Tijdens het nummer ‘At Home’ wordt het publiek gedirigeerd om mee te zingen. Dankzij het enthousiaste dirigeren van de gitarist kan het publiek de ‘yeah yeah” na de “no no no no no no” perfect timen. Een overweldigend goed optreden met ‘Xtatic Truth’ en ‘Plage’ als mijn hoogtepunten.

Vanavond staat de band om oo:30 uur in het Platform Theater. Ik ben er weer bij!

Crystal Fighters speelt Follow op Eurosonic

facebook share facebook share

24 Reacties // Reageer

24 thoughts on “Woensdag’s hoogtepunt Crystal Fighters

 1. Robert

  Het kan verkeren; het optreden was in mijn beleving een aanfluiting. Bijzondere instrumenten erbij halen om een ‘eigen’ sound te krijgen, verhuizen naar Londen om ‘door te kunnen breken’, een dame die vocaal zwaar tekort komt (maar er verder prima uit ziet), een zanger die bijna wanhopig het publiek in actie wil zien, een drummer die weliswaar strak speelt maar ritmisch niks bijzonders laat horen, en als toetje een computer die de muziek moet dragen, zowel in de melodielijnen als ritmes. Kortom, muzikaal gezien (nog) niet interessant. Ik heb een paar keer staan glimlachen toen ik de mensen vooraan zo enthousiast zag springen …

    /   Reply  / 
 2. Hedzer Schrikkema

  De mevrouw van dit blog schrijft over van alles, behalve over muziek. Daar heeft ze ook totaal geen verstand van, bewijst ze in elk artikel. Het niveau is werkelijk dramatisch. Ze beschrijft als een volleerd autist wat ze ziet en dat is het dan. Geen enkele duiding of verdieping over de muzikale prestaties. Wat kennen bepaalde mensen zichzelf toch slecht.
  En wéér een batterij nietszeggende foto’s van een band waar we nooit meer iets van zullen vernemen.

  Hoe een voorheen prachtig blog langzaam naar de kloten wordt geholpen.

    /   Reply  / 
  1. Cedric

   Slecht geslapen?

     /   Reply  / 
  2. Badder

   Ik moet zeggen: Hedzer heeft een punt. Wat betreft de muziek dan … Of ze een autist is kan ik niet zeggen want ik ken haar niet. En het is ook niet te bepalen aan de hand van haar stukjes. Vind eerlijk gezegd ook dat je hier doorschiet, Hedzer…. niet doen, is ook niet nodig. Het gaat om de muziek. En de ware beleving mis ik inderdaad. En de actualiteit. En cd-besprekingen. En toch ook de alternatieve muziek waar ik voor ga. En toch ook wel wat historisch bewustzijn. De “leuk” factor ligt iets te hoog, alles is “leuk”. Maar dat heeft misschien ook wat met leeftijd te maken (ik = oude lul?). Een paar lijstjes om op te starten oke, maar misschien is dat nu wel klaar. Wat mij betreft dan. Het is ook maar een mening, en vooral: het is niet mijn blog. Ik volg het blog nog dagelijks maar … nee, voor mij is dit het niet meer. Geeft niks, ik wijk wel uit naar elders. Hopelijk maakt dit blog in zijn nieuwe vorm weer nieuwe mensen enthousiast voor afwijkende muziek. Succes!

     /   Reply  / 
  3. Joris

   Hey Hedzer, mag het wat minder? Als het hélemáál niks meer is hier, waarom kom je dan steeds terug?

     /   Reply  / 
  4. JW

   als je al een punt hebt, is je toon buitensporig! wat denk je hiermee te bereiken??? het is duidelijk dat jij de ‘nieuwe stijl’ nix vind, prima, mag!! maar ga dan gewoon ergens anders je ding doen. afzeiken,tja, kinderachtig is het woord denk ik.

     /   Reply  / 
  5. Sjakko Zijlstra

   meneer Hedzer
   Wat ben jij een zielig mannetje zeg!!!
   Als je geen aandacht schenkt aan dit soort bandjes dan blijf je in je eigen bekrompen wereldje zitten
   En ga wat leuks doen met je leven als je verder niets zinnigs weet te melden dan deze hetzerij(wat dat betreft doe jij je naam wel eer aan).
   Als er hier iemand autistische verschijnselen vertoond dan ben jij het wel.
   Ik heb erg genoten van de blog waar ook de nodige humor in zit.
   Maar ik begrijp dat het voor sommigen mensen parels voor de zwijnen is.
   Deze mevrouw doet het erg goed ga zo door!!!!!!

     /   Reply  / 
 3. JW

  PS, zullen we het gewoon weer over muziek gaan hebben???? voorstel: als een lezer duiding mist, of historische plaatsing, cd recensie of wat dan maar ook, ipv zeiken is het wellicht een idee om dmv een comment die toe te voegen??? Het goede voorbeeld geven zeg maar ;-)

    /   Reply  / 
  1. Badder

   Goed idee!

     /   Reply  / 
 4. Bart

  Hoogtepunt van Eurosonic, gister in t platformtheater.
  Helemaal fantastisch! Muzieksmaak ;-)

    /   Reply  / 
  1. Mirjam Von Bannisseht Auteur

   haha, ja daar was ik ook weer. Heerlijk!

     /   Reply  / 
 5. Rob(V)

  Ik heb het hier al eens eerder aangekaart: de eerste positieve bijdrage op dit blog door Hedzer moet nog steeds komen. In de tijd van Joris was dit al niet beter. Als “de meneer van deze reactie” zich nu eens tot andere blogs wendt? Op het forum van FC Groningen roert hij zich volgens mij op een zelfde manier. Typisch “langs de lijn” of “aan wal” staande betweter. Daarbij geeft hij in deze reactie ook nog eens blijk zelf geen kaas te hebben gegeten van de hedendaagse alternatieve muziek. Een band die zelfs nog bij Joolz Holland’s Later twee nummers mag spelen en dus serieus erkend wordt kan je moeilijk “een band waar we nooit meer iets van zullen vernemen” noemen. Wakker worden, Hedzer!!
  Dat het karakter van dit blog veranderd is, is duidelijk. Zoals Badder hierboven aangeeft, merk ook ik (ook een ouwe l*l) dat de toonzetting “verjongd” is. Maar dat maakt niet uit. Vooralsnog heb ik daar geen probleem mee en zoek ik voor een andere toon Joris nog eens op.
  Dus nogmaals Mirjam: trek je van onze Hedzer niets aan. Zijn opmerking “Wat kennen bepaalde mensen zichzelf toch slecht” lijkt mij het meest op hem zelf van toepassing!

    /   Reply  / 
  1. Rob(V)

   ????
   Vanwaar deze plots wat onheuse bejegening?
   Om de een of andere reden heb ik het idee dat jij, JW, een andere bent dan de JW die hier eerder reageerde.
   Anders kan ik je opmerking in het geheel niet plaatsen.
   Enfin: “sticks and stones” ………

     /   Reply  / 
   1. jeewee

    klopt rob, vanaf nu zal ik mezelf maar jeewee gaan noemen, was idd een andere JW

      /   Reply  / 
 6. wb

  helemaal eens met o.a. rob(v). goed, de toon is veranderd, maar vind dit blog nog steeds dagelijks het bezoeken waard. miirjam, keep up up the good work.

    /   Reply  / 
 7. Pascal

  Hoewel Hedzer het wel heel hard uit, kan ik me wel goed vinden in zijn kritiek. Dit blog is verworden tot een soort dagboek van een meisje dat voor het eerst in contact komt met alternatieve muziek, op zich niks mis mee, maar ik kom hier nu nog zelden en vind het jammer. Het feit dat elke concertrecensie ook begint met “Ik kende Band X helemaal niet, maar ben door een paar vrienden meegesleurd” is nog wel het ergste. Schrijven die vrienden van jou geen leuke muziekblogs die ik kan volgen? :)

  En Rob, niet zo blind Jools Holland volgen, we kunnen een leuk lijstje bands samenstellen die daar hebben gestaan waar we NIKS meer van horen (Athlete, the Vines, the Zutons, Air Traffic). Hij waait op momenten net zo hard met de hippe eendagshypes mee als NME.

    /   Reply  / 
  1. Rob(V)

   Waar staat dat ik blind Jools Holland volg? Erg snelle en op niets gebasseerde conclusie. Feit is dat Jools, NME, Pitchfork, KtH en meer smaakmakers voortdurend een vinger aan de pols houden van de muziek en dat het feit dat deze band daar een podium krijgt op zijn minst , betekent dat het een band is die deze aandacht om de een of andere reden (al dan niet kortstondig) opeist. Dat zegt verder niets over kwaliteit natuurlijk. Vanzelfsprekend kan je altijd bands noemen die “met de kennis van nu” uiteindelijk niet aan de verwachting van Jools, NME, Hedzer,Pascal of ikzelf hebben voldaan.
   Maar iedere nieuwe band direct als hype afschieten omdat ze toevallig aandacht krijgen is natuurlijk pure kolder. Ook in de jaren 60, 70, 80 of 90 stonden bands plots in de algemene spotlights en werden ze “gehyped”. En ja, ook grote namen die we nu nog steeds als hoogstaande alternatieve muziek beschouwen.
   Om bij een nieuwe band direct te gaan roepen dat het een band is, waar we nooit meer van zullen vernemen” gaat uit van een zichzelf toegeschreven vooruitziende blik die uiteindelijk een teken is van gigantische zelfoverschatting.
   Met andere woorden: we gaan het gewoon rustig allemaal nog zien.
   Het belang of reikwijdte van band A of band B hangt immers niet alleen af van de inschatting van “een meneer van een reactie”. En zeker niet van iemand die ik, zoals al eerder gesteld, nog nimmer op een positief geluid heb betrapt.

     /   Reply  / 
   1. Pascal

    Oh helemaal mee eens. Zoals het nergens op slaat dat Hedzer de band nu al afschiet, slaat het nergens op dat jij Jools Holland gebruikt om het tegenovergestelde te beweren, was alles wat ik wilde zeggen. Maar zo te zien was dat niet nodig.

      /   Reply  / 
   2. de enige echte jeewee

    er is hier iemand die mijn nickname gebruikt om onzin te posten!
    ff ongenuanceerd: ik HAAT dat zingende meisje (niet persoonlijk, maar van die muziek krijg ik uitslag!!!!)

    het begint een beetje vervelend te worden dat ik nu dit blog moet gaan nalezen om te checken of iemand uit mijn naam onzin verkondigd.
    is het een plan om maar eens met een soort van inlogdingus te gaan werken????

    greetz

    jeewee

      /   Reply  / 
 8. Mohawk

  Afgezien van de toon van de reactie, kan ik me wel enigszins vinden in de boodschap van Hetzer. Wanneer je een festival als ESNS mag verslaan, denk ik niet dat je kunt volstaan met een paar losse recensies van optredens waar je “mee naartoe gesleept” bent. Natuurlijk maken onbekendere bands een groot deel uit van dit festival en kom ik ook op deze site om dat soort bands op te pikken, maar er stonden nogal wat namen op dit festival waar elders flink wat over te doen is geweest en die wellicht interessanter leesvoer op zouden hebben geleverd.

    /   Reply  / 
 9. Mo

  Zullen we het nu weer over muziek hebben? Echte muziek, de nieuwe van Glasvegas bijvoorbeeld (The World is yours). Fijn nummer.
  4 april verschijnt hun nieuwe cd. Het is maar dat u het weet.

    /   Reply  / 
  1. Rob(V)

   Kijk, daarvoor komen we hier inderdaad ook langs: de stukjes en info op dit blog, al dan niet van Mirjam of bezoekers. Dank!
   Vond de eerste plaat een fijn debuut dus ben erg benieuwd naar deze opvolger.

     /   Reply  / 
  2. Paul10

   Op 18 maart a.s. te zien in NL.
   Het is maar dat u het weet ;)

     /   Reply  / 
 10. Mickey

  Ze lijken mij juist ook errug vet live!

    /   Reply  / 
 11. Pingback: Pitch Festival: het verslag | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>