Depeche Mode tussen flets, routineus en groots in Ahoy’

Lang verwacht, toch nog gekregen: synthpopboegbeelden Dave Gahan, Martin Gore en Andrew Fletcher, die gedrieën al sinds begin jaren tachtig Depeche Mode vormen. Begonnen met lichte, hitgevoelige ‘typisch tachtig’-synthpop, ontwikkelde de band zich zeker vanaf de jaren negentig tot een ‘serieuzere’ groep met diepgaander en zwaarder songmateriaal, voorzien van spannender geluiden en arrangementen. Een geluid dat tegenwoordige helden als Editors of zelfs Muse stevig beïnvloedt. Eén ding is nooit verdwenen, zo bleek maandagavond 30 november nog eens in een uitverkochte Rotterdamse Ahoy’: het showmanschap van de onderhand 47-jarige frontman Dave Gahan. Zijn ziekte afgelopen voorjaar zorgde voor een flinke teleurstelling: een optreden als headliner van Pinkpop 2009 ging jammerlijk niet door. Tijd voor revanche dus in het najaar, voor 10.000 fans.

Een uurtje langer wachten om een uur of acht ‘s avonds op de veteranen kan er dan ook nog wel bij: opmerkelijk voorprogramma is eerst het Britse collectief Soulsavers onder leiding van muzikanten/producers Rich Machin en Ian Glover, die onlangs het groots klinkende, herfstige en bijna gospelachtige rockalbum Broken uitbrachten, met een hoofdrol voor die inktzwart gruisstem van Mark Lanegan (oa. Screaming Trees, Queens Of The Stone Age). Soulsavers live is een vijfmansband met twee achtergrondzangeressen en een zoals gebruikelijk stokstijf staande Lanegan als middelpunt. Tuurlijk vult zijn diepe stem de hele Ahoy’ met gemak, als mooiste eigenschap van een reeks robuuste, zeer vol klinkende rocksongs. De statische act van Lanegan is een mooi contrast met wat we straks gaan zien in de vorm van de nooit stilstaande Gahan. Maar hoe mooi de muziek ook is, meer dan een beleefdheidsapplausje kan er niet vanaf. Toch is Lanegan in een spraakzamer bui dan ooit: hij zegt maar liefst twee keer ‘dankjewel’!

Een dankjewel in de vorm van in de handen klappen door Fletcher is er al bij de mooie opkomst van Depeche Mode, voor het eerst in Nederlands sinds 2006. Gahan in het zwart, met een jasje dat al gauw uitgaat, en Gore in een paarsig glitterjasje. Een immense led-videowall achterop het podium gevuld met synthesizers en een fiks drumstel licht op, zodat de oh’s en ah’s niet van de lucht zijn. Het openingssalvo heeft niet direct dat effect. We hebben te maken met de Tour of the Universe, genoemd naar het jongste, vrij matige album Sounds Of The Universe, dus met enkele nieuwe songs van die plaat wordt behoorlijk mat geopend. Beginnen met vrij lange ballade In Chains is niet zo’n goed idee, getuige ook de geringe respons; het op plaat nog wat smerig klinkende Wrong klinkt live opvallend netjes en wordt bepaald niet met overgave gespeeld. Niet alleen het publiek, maar ook de band zelf lijkt vooral op de aankomende greatest hits-show te wachten.

Die hits volgen gelukkig snel, met al een stuk voller en dankzij een goede drummer Christian Eigner hechter klinkende It’s No Good en Walking In My Shoes. Niet zo’n grote hit, maar een mooi uitgevoerd nummer van vorige plaat Playing The Angel komt langs: Precious, met effectief gitaarwerk van Gore op links. Het is intussen onmogelijk om de ogen van de fraaie visuals af te houden; door een ingenieus geplaatste bol hoog in het midden, krijgen sommige beelden een fraai 3D-effect op het scherm. En anders is met je ogen knipperen wel een beweging van grootse showman Gahan missen, die dan weer volop stoeit met zijn microfoonstandaard, pirouettes maakt of achterover leunend zijn armen ten hemel spreidt. Tuurlijk vinden we dat prachtig, zeker als hij breeduit grijzend over de catwalk paradeert, het publiek stevig ophitsend. De galm op zijn stem is intussen fors, maar de man lijkt zeer fit en goed bij stem te zijn.

Maar zonder die elementen zou dit Depeche Mode-concert wel erg flets zijn uitgepakt. Op den duur merk je toch dat sommige hits wel erg routineus worden gespeeld. Er mist niet zelden pit of ware overgave bij weliswaar enthousiast ontvangen oudjes als In Your Room, World In My Eyes of A Question Of Time. Martin Gore met glittertjes op z’n al aardig verlopen hoofd krijgt halverwege de set zijn moment: slechts begeleid door piano zingt hij onder meer Home. Of dat nu zo’n goed idee was; een banduitvoering was spanneder geweest. Hij zou technisch gezien een betere zanger dan Gahan zijn, maar een performer is de man bovendien totaal niet.

Als het geheel echt dreigt in te kakken, is daar echter opeens een opvallend venijnig harde versie van I Feel You, gevolgd door een van de grootste hits: Enjoy The Silence. Jammer dan weer dat Gahan niet één keer de behoefte heeft het refrein van deze onsterfelijke popklassieker zelf te zingen: dat laat hij volledig aan het vals meeschreeuwende publiek over. Met Never Let Me Down Again is de reguliere set alweer klaar, al is er nog de niet bijster spannende toegift, met als voorspelbaar eindpunt van dit wisselvallige concert Personal Jesus. Die had minstens zo krachtig als dat eerder gehoorde I Feel You moeten klinken, maar slaat door zachtere gitaren en drums opeens heel teleurstellend nog geen deuk in een pakje beter.

Zijn de songs van Depeche Mode onderhand gedateerd? Nee, luidt het antwoord, als ze na thuiskomst nog eens door de huiskamer schallen. De plek in de popgeschiedenisboeken is allang veroverd en tijdloze songs heeft de groep onderhand genoeg. Maar ondanks al het showmanschap en de fraaie podiumaankleding van deze tour, is het dit keer wel erg duidelijk dat Depeche Mode goeddeels op routine speelde, zonder ook maar een greintje spontaniteit. Dat enkele favoriete oudere singles van ondergetekende niet voorbij zijn gekomen (I Feel Loved, Everything Counts, Barrel Of A Gun, sowieso niets van het sterke Exciter uit 2001) zal vooral voor mijzelf jammer zijn.

Niet voor duizenden enthousiaste fans die vol overgave met de handen zwaaiden: die hadden dankzij Gahan en bakken hits uit het verleden ongetwijfeld een geweldige avond, met of zonder een band die te vaak op routine het concert afwerkt.

Setlist:

1. In Chains
2. Wrong
3. Hole To Feed
4. Walking In My Shoes
5. It’s No Good
6. A Question Of Time
7. Precious
8. World In My Eyes
9. Insight
10. Home
11. Miles Away/The Truth Is
12. Policy Of Truth
13. In Your Room
14. I Feel You
15. Enjoy The Silence
16. Never Let Me Down Again

17. One Caress
18. Stripped
19. Behind the Wheel
20. Personal Jesus

facebook share facebook share

31 Reacties // Reageer

31 thoughts on “Depeche Mode tussen flets, routineus en groots in Ahoy’

 1. tijn

  Ter info komt Miles Away van het laatste album, dat alles behalve matig is. Mijn mening, althans.

  Het is het bekende euvel bij een concert tour gekoppeld aan de release van een album. Het publiek teert op oude succesnummers en verwacht ook alleen deze te horen. Nieuwe nummers, ongeacht de artiest, worden zelden warm ontvangen. Misschien dat daarom de setlist is aangepast en nieuwe nummers (Peace, Come Back, Jezebel (of Little Soul)) werden vervangen door ouder materiaal, zoals World in My Eyes en Behind the Wheel.

    /   Reply  / 
  1. borrelnootje

   Ben het met Tijn eens, wat niet wegneemt dat het jammer is dat de setlist aangepast werd. Hun nieuwe album is erg goed. Peace had er zeker bij gemoeten. Eerst de geluidjes testen en ‘m vervolgens gewoon niet spelen(!) Nederland is natuurlijk een relatief klein land, dus zullen de verkoopcijfers van SOTU ook lager liggen. Volgens DM zitten de meeste fans in het oostblok, dus ga maar na. Een geluk bij een ongeluk is dat we nu een volledig concert kregen ipv een afsluitertje op Pinkpop, dus..

     /   Reply  / 
 2. mali

  Ik ben het met de voorgaande reactie eens. Verder zijn de nieuwe nummers bij het breede publiek nog niet goed bekend, de die hard fans kennen deze wel, maar ja, in Nederland is de groep Depeche mode die hard fans niet al te groot en de nummer die al uit zijn worden ook niet heel vaak (haast niet) door de grote radiostations gedraaid. Het is nu eenmaal geen “greates hits” tour, dus een beetje voorbereiding is dan wel nodig, zoals naard e nieuwe CD luisteren.
  Wij mogen al blij zijn dat zij een concert hebben gegeven in Nederland in andere landen worden voetbalstadion en Olympiastadions gevuld, dat zou hie misschien iets lastiger zijn.
  Het was een goed concert, wij hebben ons vermaake en genoten.

    /   Reply  / 
 3. Bart

  Goed geschreven verhaal
  1 ding wil ik daar nog graag aantoevoegen, wat was het geluid slecht…

    /   Reply  / 
 4. happycat

  Ben het met voorgaande reacties eens. En SOTU is allesbehalve matig. Overigens was Gahan helemaal niet zo goed bij stem als je goed geluisterd had. Van inkakking bij de prachtige uitvoering van zowel ‘home’ als ‘insight’ door Martin Gore was totaal geen sprake. Integendeel, het was voor mij het hoogtepunt. Insight was een van de weinige nummers die vertolkt werden dat geen single is geweest. Want dat is het enige wat ik jammer vind; dat het altijd toch wel veel weg lijkt te hebben van een greatest hits tour. Ik zou DM graag uitdagen eens een totaal andere setlist in elkaar te bouwen en eens gek te doen. Maarja blijkbaar wil het merendeel van het publiek dat niet. Dan kun je de band ook niet kwalijk nemen dit alles routinematig te doen; het is tenslotte routine als je de hele wereld aftourt met dezelfde nummers op de setlist jaar in jaar uit.

    /   Reply  / 
 5. Joris Rietbroek Auteur

  @ Bart Slecht geluid? Ik stond behoorlijk vooraan, en daar was het behoorlijk goed, moet ik zeggen. Hard en zuiver.

  @ happycat Als ze nu eens af en toe de setlist zouden kunnen aanpassen, dat is een middel om routine tegen te gaan natuurlijk.

    /   Reply  / 
 6. tbeest

  Het geluid in Ahoy is alleen vooraan goed is mijn idee… Wat meer naar achteren en je krijgt de galmbak over je heen.

    /   Reply  / 
 7. marco

  je kan wel lezen dat Joris niet tot de vaste aanhang van DM is bestemd, routine en flatteus? 30 jaar muziek van DM op een eigen nivo, geen mainstream, sowieso geen hitparade dus , maar meer respect is op zijn plaats denk ik zo, welke band kan dat nog zeggen na zo’n periode ? wellicht alleen u2 en zijn die dan ook niet ietwat gedateerd .Ik was ook in bremen en de duitsers (en oa. enkele nederlanders)gingen werkelijk uit hun dak, dus het ligt denk ik toch meer a/d Hollanders dan aan DM veronderstel ik !Dusseldorf nog een X, geweldig, dat als sinds 1981, van mij mag het nog jaren zo doorgaan en als je SOTU goed beluisterd is het hun beste plaat tot nu toe ,ja echt waar!

    /   Reply  / 
  1. Joris Rietbroek Auteur

   Neuh, dat zijn Violater en de vorige twee Exciter en Playing The Angel.

     /   Reply  / 
   1. hj

    Playing The Angel is inderdaad stukken beter dan Sounds Of The Universe. Een van hun beste platen ooit, als je het mij vraagt. Terwijl SOTU voorzien van de bekende DM-ingrediënten vooral een beetje voortkabbelt zonder echt te blijven hangen.

    Ben het wel met de algemene tendens van de recensie eens verder.

      /   Reply  / 
 8. Dirk

  blablabla……….
  DM krijgt van mij een dikke 8

    /   Reply  / 
 9. Jan

  Ik zat achter in de zaal in het midden van de tribune en het geluid was weergaloos. Wat een muur van geluid kwam er op je af. Zo hard en zuiver. Ik vind het nieuwe album zeer goed, maar ik moet ook eerlijk bekennen dat ik tijdens een concert graag wacht op gouwe ouwe. Ik had inderdaad wel wat meer verwacht van het nieuwe album.

  Op de weg naar huis heb ik de DVD van Touring de Angel in de auto aangezet… Nog even nagenieten…

  @Marco, ook de Simple Minds houden het al heel lang vol. Ik ben afgelopen donderdag nog naar de HMH geweest waar ze speelden. Ook dat was wederom een genot. Het geluid in Ahoy was echter vele malen beter dan dat in de HMH. De SM hielden het overigens wel langer vol dan DM.

  Op naar Düsseldorf…

    /   Reply  / 
 10. Voskat

  Ik heb me gister prima vermaakt!!
  Ondanks dat de sfeer/publiek niet optimaal was.
  Wat het geheel meschien wat mat deed overkomen.
  Mja in 2006 was dat ook wel een beetje zo…
  DM en Nederland is nooit echt een goeie combi geweest heb ik zo het idee. Dat neemt niet weg dat ik super blij was dat ik ze gister weer heb kunnen zien.
  Dat het soms wat plichtmatig overkwam kan ik me wel iets bij indenken,als je al zo lang bezig bent met touren. En dat ondanks je probeert de set-list zoveel mogelijk aan te passen.
  Het eerste concert waren bv strangelove en question of love ook nog v/d partij *heb ik gister wel gemist*
  Nu ja hoe het ook zij volgend jaar in Dusseldorf gaat het weer feest worden en ik ben mag er weer bij zijn als echte fan!!

    /   Reply  / 
 11. Devon

  Ik heb genoten van het optreden, er waren wel degelijk wijzigingen in de setlist en er was wel degelijk spontaniteit.
  Ik vond het een strakke show van een stel proffesionals, ik kan me voorstellen dat dat routineus overkomt.
  Het nieuwe album vind ik trouwens erg goed, als mensen zich inderdaad een beetje “inluisteren” hadden ze ook deze nummers herkent.
  Afstelling van geluid vind ik zelden goed bij welke locatie dan ook, van waar ik zat vond ik het dit keer meevallen.
  Het voorprogramma vond ik lekker klinken, wat een duistere stem. Voorprogramma zijn is één van de meest ondankbare taken die er is.

  Ik ben blij dat ik DM eindelijk heb mogen zien, voor geen goud willen missen.

    /   Reply  / 
 12. nanda

  Kan mij niet schelen wat er gezegd wordt,ik vond DEPECHE MODE gisteren GEWELDIG!!!!!!!!!
  en bart het geluid was prima!!

    /   Reply  / 
 13. happycat

  Hoe je het geluid hebt ervaren is echt wel afhankelijk van waar je stond. Waar ik stond was het ook niet al te best, maar mocht de pret niet drukken. Grote blijdschap überhaupt DM weer te mogen meemaken ondanks problematiek rondom Dave’s gezondheid eerder dit jaar.

    /   Reply  / 
 14. Annelies

  Ik vond het een fantastisch optreden! Ook voor mij was o.a. Home een hoogtepunt, geen inkakmoment van mijn kant. Ik stond redelijk achteraan en vond het geluid zeer goed. Kortom een zeer geslaagd optreden!

    /   Reply  / 
 15. Modefanbybirth

  Sinds het vertrek van Vince Clarke fan van de ‘Masters of Synth’…
  They ‘never let me down’, live, sofar.
  Zo ook dit concert niet.
  En de comments over SOTU. Smaken verschillen. Maar laat de tracks ‘rijpen’ en je hoort uiteindelijk een prachtambum !
  Depeche Mode rules. Still. Big time !

    /   Reply  / 
 16. sylvia

  dit was het beste optreden ooit
  het geluid was super.en ze waren zeer goed bij stem,en een great show
  de recencies van de metro spits en volkskrant
  waren zeer lovend.
  depechemode is in de hele wereld zo groot als u2
  jammer dat nl het niet snapt.
  alhoewel na dit concert nl om is.
  het dak ging eraf

    /   Reply  / 
 17. Menno

  Jammer is het toch dat recensenten altijd van die zuurpruimen zijn. Het concert dat wij en de rest van Ahoy bezochten was fenomenaal, vurig en ontzettend goed. Van de vermeende dieptepunten hebben we niets gemerkt en lauw of routineus waren de heren geen van allen. Martin Gore alleen met piano-begeleiding was juist een voortreffelijke vondst. Elk nummer werd vanaf het openingsnummer door iedereen meegezongen. Dus recensent, de negavibe lag helemaal bij jou!

    /   Reply  / 
  1. tomas

   Ik vraag me af of de recensent wel aanwezig bij het concert was. Als het inderdaad zo is, dan doet hij goed aan zijn plicht om “kritische manierisme” aan te moedigen. Darling, dit is pas routine. Bij het volgende optreden blijf lekker thuis.

     /   Reply  / 
 18. moon

  Als opgroeiend meisje aan de duitse grens heb ik een hele zooi depeche mode over me heen gekregen en de verslaving is nooit meer weg gegaan.. Ik vind de sfeer in Duitsland vaak ook beter, maar dat neemt niet weg dat ik echt een super avond heb gehad! Ik vond Home juist perfect en ach.. een die lekkere niet altijd even zuivere stem van Dave blijft het bij mij goed doen hoor! De hele sfeer en sound moet je gewoon liggen en als dat niet zo is zal je het nooit wat vinden!

    /   Reply  / 
 19. Fritsie

  Was er afgelopen maandag [gelukkig] ook bij. My God! Wat een performance! Stond halverwege, geluid was super, strakke set en was de hele dinsdag nog in een Depeche-Roes. Volgende keer zeker weer van de partij.

    /   Reply  / 
 20. Ed

  Ik zat op de ring en dat veranderde ook nauwelijks. Want wat een inspiratieloos optreden. Gahan is misschien drie keer op het mini-podiumpje geweest? Refreintjes werden niet gezongen door hem (liets hij over aan de eerste rijen van het Ahoy). Bekende nummers worden in mijn ogen te veel verkracht. Te veel gitaar die de zang overschreeuwt. Pas toen de greatest hits langskwamen, kwam er wat sfeer. Maar dit kakte direct weer in! Neem nu de kraker ETS: in begin iedereen enthousiast, halverwege zit iedereen weer. Persoonlijk vind ik nadat Alan voor het eerst ging drummen het hard achteruit gaan. Weg met die drum. Martin zag ik als hoogtepunt: zowel Home als Insight. Mooi begeleid….

    /   Reply  / 
  1. Joris Rietbroek Auteur

   Ik heb ook zeker wel genoten hoor, maar niet de volle twee uur.

     /   Reply  / 
 21. Pieter

  Bovenmodaal concert. Depeche Mode na 30 jaar nog immer state of the art. Welke band kan dat nog meer zeggen…? Ik heb genoten. Jan Smeets, doe het!!!

    /   Reply  / 
 22. Sander Lelieveld

  Redelijke review, misschien ben ik wat optimistischer dan deze reviewer en dat ik het behoorlijk minder routineus vindt, maar het dak ging er inderdaad niet af. Echter, voor een band die ons land haat speelden ze wel met een heel brede glimlach. En genoot het publiek wel heel erg. Dat is in Nederland wel eens anders.

  Grootste minpunt in mijn ogen: Martin Gore die geen gitaar-accoord er bij kreeg onder de ingezette “hooooooome” die ze BIJNA gingen doorjammen na zijn solo.

  BIJNA legendarisch geworden. Want, DM improviseert NOOIT als het niet nodig is. Ik hoop van harte dat ze na deze tour wat minder vastliggende dingen gaan doen, waar improvisatie wel ruimte gaat krijgen.

    /   Reply  / 
 23. Marcel Smid

  Ed,

  Ik stond ook op de eerste ring, was groot feest. Je kunt ook zelf gaan ipv te gaan wachten tot een ander het doet ;-) Vond het een zéér goed concert, dit was een van de weinige concerten waar ik tot het einde geboeid bleef. Bij U2 en Kaiser Chiefs ben tegen voortijdig vertrokken. Geluid was perfect, HMH vind ik wat geluid betreft slechter, je ziet het daar wel beter.

    /   Reply  / 
 24. Mirjam

  Ik vond het een geweldig concert. Ik zat op de eerste ring helemaal achteraan. Het geluid was daar redelijk goed. Vond de playlist leuk en verrassend. Hoogtepunt was natuurlijk (als altijd) Martin Gore. Insight is zowiezo een favoriet van mij. Ik had ook graag meer nummers van SOTU willen horen, vooral Peace. Ik vind het een goed album!

  In chains vond ik een mooie start. Heerlijk nummer.
  Wrong speelden ze veel te langzaam daardoor kwam het niet uit de verf wat een gemiste kans was, want op CD een erg lekker nummer. HIerdoor was overall de start inderdaad wat laf.

  In de tweede helft had ik helaas een inkak-momentje bij Policy of Ttruth. Normaal toch een lekker nummer maar dat kwam nu niet goed uit de verf. Het paste gewoon niet zo op dat moment.

  Het publiek was gelukkig iets minder tam dan de vorige keer, toen vond ik het echt genant. Het kon nu ook beter hoor maar gelukkig stonden er door de hele Ahoy groepjes hardcore fans die super enthousiast meededen en meezongen. Bij vlagen ging gelukkig bij iedereen het dak eraf. Hoe anders was dat in Antwerpen waar ik de Exiter tour heb meegemaakt. Dat was nog eens het dak eraf! Iedereen deed mee, het hele concert lang. Als ik de anderen over de sfeer in Duitsland hoor dan vermoed ik dat het er daar ook zo aan toe gaat. Geweldig. Echt jammer dat dat niet kan in Nederland. Soms kijk ik om me heen en dan denk ik wat doen jullie hier? waarom zijn jullie eigenlijk gekomen?

  Dave was niet heel best bij stem vond ik maar gelukkig kon hij zichzelf goed horen waardoor hij redelijk beheerst bleef zingen en het dus goed klonk. Martin was veel relaxter (en gelukkiger?) dan de vorige keer. Heerlijk om te zien.

  Ik blijf volgens mij fan voor het leven en hoop dat ze nog lang nummers blijven maken met deze diepgang en hun typische sound. Bij de heren lijkt de inspiratie hiervoor gelukkig nog lang niet weg.

    /   Reply  / 
 25. mbt shoes

  I remember this stuff, apparently they are still working on how long it lasts. Last time I heard they only last less than a 2 years.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>