Concertverslag: The War On Drugs toont klasse in bomvol Paradiso

The War On Drugs was al lange tijd één van die bands die ik nog een keertje live moest zien. Met hun vorige plaat Slave Ambient stonden ze een paar jaar geleden al een keertje in de Melkweg, maar toen kwam het er helaas niet van. Gisteravond kwamen ze met Lost In The Dream, één van de platen van het jaar, onder de arm naar Paradiso, een kans die ik natuurlijk niet kon laten schieten.

Het voorprogramma werd verzorgd door Steve Gunn, die onlangs met Way Out Weather een prima plaat uitbracht. Live kwam het geheel aardig uit de verf, al was het allemaal een beetje tam. Een steeds verder vollopend Paradiso stond dan ook met smart op Adam Granduciel en zijn band te wachten, die zich tijdens de soundcheck al op het podium lieten zien en om kwart voor negen aftrapten met ‘Burning’, van hun laatste plaat.

De hoofdmoot van het stuk voor de toegift werd gevormd door nummers van Lost In The Dream, met alleen het Springsteenesque ‘Arms Like Boulders’ van debuut Wagonwheel Blues en ‘Best Night’ van Slave Ambient als uitzonderingen. Na ‘Burning’ kwam de band met een prachtige, intieme versie van ‘In Reverse’ en met gedreven, en keiharde (veel mensen in de zaal stonden niet voor niets met de vingers in de oren), uitvoeringen van onder andere ‘Under The Pressure’, ‘An Ocean in Between The Waves’ en een getergde ‘Red Eyes’, met een knallende, snoeiharde gitaarsolo die de zaal in extase bracht.

Na deze uitbarsting van Granduciel nam de band iets gas terug met ‘Eyes To The Wind’ en ‘Lost In The Dream’, twee van de rustigere tracks van hun laatste plaat. In de vier nummers durende toegift was er verder tijd voor wat reflectie op hun oudere werk, met ruimte voor ‘Baby Missiles’ en ‘Your Love Is Calling My Name’ van Slave Ambient en het nog oudere ‘Buenos Aires Beach’.

Toen na ruim anderhalf uur de zaallichten van de Amsterdamse popzaal weer aan gingen bleven veel mensen verwonderd, en in sommige gevallen waarschijnlijk ook halfdoof, achter. The War On Drugs zette een geweldige show neer met wat, veilig gesteld, nu al één van de beste concerten van het jaar genoemd kan worden.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>