Concert: Ólafur Arnalds brengt zijn filmmuziek prachtig tot leven in TivoliVredenburg

Zo’n klassieke concertzaal is weer eens wat anders dan een bierdoordrenkt zaaltje van een willekeurig poppodium. Het is Ólafur Arnalds moeiteloos gelukt om de Grote Zaal van TivoliVredenburg te vullen en als hij met zijn orkestje (vier strijkers, twee blazers en een jongeman die de synthesizer en trombone bedient) het podium op komt kijkt zo’n duizend man verwachtingsvol toe.

Zoals Arnalds meteen nadat hij achter de vleugel heeft plaatsgenomen al aangeeft, is er vanavond weinig aandacht voor zijn oudere werk; het grootste deel van het concert wordt gevormd door de muziek die hij maakte voor de Britse serie Broadchurch, waarvan het tweede seizoen momenteel loopt, en zijn album For Now I Am Winter uit 2013.

De filmmuziek is donker en gelaagd en voert de zaal, mede door de rookmachines die een soort mist creëren, mee naar het Engelse badplaatsje uit de serie. Na onder andere ‘Danny’ en ‘So Close’, waarop Arnalds wordt bijgestaan door de IJslandse zanger Arnór Dan, ruimt de componist plek in voor een aantal nummers van zijn laatste soloalbum, met wederom assistentie van Dan. Op de tracks van For Now I Am Winter drijft Arnalds meer richting de ambient, in tegenstelling tot de klassieke muziek waar zijn soundtracks door gevormd worden. Hier is er meer ruimte voor synthesizers en beats, waardoor het geheel wat elektronischer en afstandelijker  aanvoelt.

Nadat Dan het podium heeft verlaten duikt Arnalds voor een laatste keer onder in zijn klassieke werk door ‘Beth’s Theme’, zijn favoriet van de Broadchurch soundtrack, te spelen. De toegift wordt gevormd door ‘Near Light’ en het oudere ‘Lag Fyrir Ömmu’. Bij dat laatste nummer, een eerbetoon aan zijn overleden grootmoeder die zijn interesse in klassieke muziek aanwakkerde, zit Arnalds eenzaam achter de piano en zorgt hij met dit gevoelige nummer voor een prachtig slotakkoord.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>