Concert: Hanggai brengt de Mongoolse steppe naar TivoliVredenburg

Als je je ogen dicht doet bij de muziek van Hanggai en goed luistert hoor je ze, de galoperende paarden waarop de Mongolen eeuwen geleden door Azië heen raasden en het zelfs helemaal tot Hongarije schopten. De Mongolen, en Chinezen, van Hanggai zijn gelukkig een stuk vriendelijker en al jaren een graag geziene gast op Nederlandse festivals en podia.

Hanggai begon tien jaar geleden aan hun missie om de Mongoolse cultuur en muziek te verspreiden en heeft sindsdien drie albums uitgebracht. Daar werd gisteren een dwarsdoorsnede van gespeeld, met de nadruk op het vorig jaar verschenen Baifang.

Terwijl de band zich bedient van typisch Mongoolse keelzang en instrumenten als de morin khuur (paardenhaarviool) en tobshuur (een soort luit met twee snaren), is het muzikaal voor Westerse oren vrij makkelijk behapbaar. Hanggai staat met één been in de Oosterse traditie terwijl het andere been stevig is verankerd in de Westerse muziek. Zo komen er de nodige punkinvloeden langs, terwijl de band ook stevige folk- en countrynummers speelt en op sommige epische tracks zelfs de progrock van stal haalt. Meezinger ‘Drinking Song’ bijvoorbeeld had, op de taal na dan, niet misstaan in het oeuvre van The Dubliners.

Bij het laatste nummer heet de zanger, die wel wat lijkt op een Chinese maffioso in een slechte actiefilm, ons welkom in zijn Mongoolse geboortestad, om nog één keer af te trappen voor een fijne folkknaller. Het afscheid van de band is hartelijk en laat het publiek nog even nagenieten op de Mongoolse steppe.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>