Concert: Nils Frahm heeft weinig nodig om het Paard van Troje stil te krijgen

Wie het geroezemoes en rumoer voorafgaande aan het concert van Nils Frahm in het Paard van Troje aanschouwt, voorprogramma Dawn of Midi verdrinkt er bijna in, zou niet verwachten dat diezelfde zaal tijdens de bij vlagen breekbare show van de Duitser muisstil zou zijn. Toch lukt het Frahm om de zaal vanaf het begin van zijn concert de mond te snoeren met muziek die op het ene moment klassiek en kwetsbaar is en dan weer donker en dansbaar.

De Berlijnse componist slash producer bracht eerder dit jaar Solo uit, een bijna drie kwartier durend album met klassieke pianomuziek. Bij opkomst op het podium verbaast het hem dan ook dat het publiek geen zitplaatsen heeft maar staat in de grote zaal van het Paard. Hij opent met het prachtige ‘Ode’ van zijn laatste album, uitsluitend gespeeld op de vleugel die een prominente plek op het podium inneemt. Dat wordt verder gevuld met onder andere synthesizers, nog een piano en houten orgelpijpen die wel wat weg hebben van wolkenkrabbers.

Al deze instrumenten worden door Frahm ten volle benut als hij het publiek na het rustige begin met de elektronische tracks ‘All Melody’ en ‘Hammers’ naar de Berlijnse nacht voert. Tussendoor krijgen de toehoorders met mooie, ingetogen piano intermezzo’s en zijn innemende praatjes op het podium genoeg gelegenheid om weer op adem te komen, waardoor het concert voorbijvliegt.

De spectaculaire toegift wordt gevormd door ‘Toilet Brushes – More’, waarbij Frahm eerst met twee toiletborstels op zijn vleugel drumt om vervolgens over te gaan in weer een prachtig stuk pianomuziek. Het applaus achteraf is dan ook, terecht, overdonderend als Frahm nog een keer, en op één schoen, het publiek bedankt en voor de laatste keer een paar buigingen maakt.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>