DJ-set van de week: Jeff Mills en Wookie

Velen denken te weten waar de dansmuziek zich naar toe gaat ontwikkelen. Ik weet zeker dat ze er naast zitten. Niemand had kunnen voorspellen dat Dubstep al dood was toen het de oversteek waagde naar Nederland.Na 2010, waarin de gehele Britse dans-scene wekeleijks het land doorkruisde met hysterische victory-laps, mondde onze Brittish Craze uit in een fabelachtige finale op het Amsterdam Dance Event, waar wij uitgebreid verslag (zie ook hier, hier en hier) van deden. Rustie, HudMo. Ik riep nog heel enthousiast dat Zomby de eregast moest worden op het ADE van 2012. En nu? Wat is er nog van over?

Alle hippe dansmuziek heet tegenwoordig Bassmusic. En daarin worden nu alle rare invloeden in verwerkt die je maarkan bedenken. 2013 wordt het jaar waarin we weer een nieuwe hype hebben, zoals dubstep vijf jaar geleden. Maar hoe die hype gaat klinkenkan ik dus nog niet voorspellen. Wel weet ik dat er elementen van heel veel andere stromingen terug gaan komen.

Techno is een belangrijk ingrediënt. En Garage. Berlijn en Londen dus. Vandaar vandaag twee sets, die je een beetje opweg helpen naar 2013, zodat je precies snapt waarom bassmusic klinkt als zoveel andere muziek, en ook toch weer niet. En nog belangrijker: waarom mensen er zo verschrikkelijk los op gaan.

DJ-Set 1: Jeff Mills van heel vroeger. Techno-legende Jeff Mills stond vorige week inRotterdam. Dat heb je dus gemist. Maar techno-fort Little Detroit bracht twee weken geleden oude opnames uit van een hele jonge Jeff Mills. Verplicht luistervoer voor de betere muziek studenten. Hier kun je ze allemaal terugluisteren. Fascinerend.

DJ-Set 2: Wookie vat de Garage samen. De man draait al twee decennia mee in Londen. Weet als geen ander hoe je UKGarage, die tenenkrommende liftmuziek die wij Hollanders nooit zullen snappen, op een volle dansvloer los moet laten om iedereen aan het springen te krijgen. Deze set legt precies bloot waarom Engelsen helemaal uit hun plaat gaan als je die vervelende two-step beats hoort. Ik snap het nog steeds niet, maar ik kan je wel vertellen dat ik steeds vaker two-step terug hoor komen in vernieuwende dance-acts. Ergens vind ik het ook wel een verbetering, nadat vier jaar geleden iedereen met iets heel erg ‘retro-achtigs’ moest komen uit het Brooklyn van de jaren tachtig. Gelukkig is de disco-ironie nu goed voorbij. Hoi James Murphy! Wookie draait trouwens gewoon in de hipste tenten in Londen. Ook zijn werk is een inspiratie voor de nieuwe bassmusic componisten.

Volgende week de onvermijdelijke cross-over naar de rave uit de jaren negentig, en nog veel leuker, de kruisbestuiving tussen dubstep en hardstyle. Yeah.

Door Thomas de Groot

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>