De Affaire 2009: Blood Red Shoes, Deerhoof, Portugal. The Man

Zonder grootste aankondigingen of persmomenten brengt een van de leukste gratis festivals van Nederland, De Affaire in Nijmegen, mondjesmaat het programma naar buiten. En dat programma liegt er tot nu toe niet om, zeker niet voor mensen die op zoek zijn naar wat onbekendere acts die hun weg naar de top nog niet bereikt hebben, maar die deze weg wel langzaam aan het vinden zijn (of stiekem helemaal niet willen vinden). Voor dit jaar onder andere al bevestigd: Blood Red Shoes, Howlin’ Rain, Portugal. The Man, Deerhoof, Caribou en Metronomy. Uiteindelijk zullen van 18 tot en met 24 juli meer dan 100 acts optreden in en om het fraaie Valkhofpark in Nijmegen.

Er zijn deze editie vier podia op het Valkhof (Saddlespan, de Ruïne, Voerweg en de Voerweg-tent). De optredens gaan normaliter iedere avond rond 20.00 uur van start. Op zaterdag 18 juli bijten o.a. Deerhoof en Daily Bread de spits af. Alleen op zondag 19 juli is er ook een uitgebreid middagprogramma, vanaf 13.00 uur. Die middag zal onder meer Brits duo Blood Red Shoes de zondagrust bruut verstoren.

Naast een eigen festival programmeert het Fortarock-collectief net als vorig jaar op zondagavond een metal-avond. Op het Voerweg-podium zal o.a. Gojira te zien en zeker ook te horen zijn.

Met de vele drukbezochte dansavonden in Doornroosje door het jaar heen, heeft Nijmegen een naam hoog te houden op dance-gebied. Dat lijkt deze Affaire wel goed te komen, met op woensdag 22 juli een I FEEL LUV-avond, op donderdag 23 juli een editie van Planet Rose en op vrijdag 24 juli een N.E.W.-avond. De laatste drie dagen van een lange week kan er dus nog genoeg gedanst worden op de Voerweg. Al is ondergetekende waarschijnlijk eerder te vinden bij spannende acts als Deerhoof, Jookabox en Mahjonng. Keuze genoeg namelijk en veel te ontdekken op De Affaire.

De Affaire programmeert al jaren scherp en ijzersterk. Of zoals ze zelf zeggen: “De Affaire is dé plaats voor progressieve muziek, maar ook voor latin en muzikaal experiment.” Zo waren er de afgelopen jaren al bands zien als The Rapture, The Bees, Battles, Jamie Lidell, Shaggy(!), Late of the Pier, C-Mon & Kypski en de locals van De Staat. Gratis en voor niets.

Feit is dan wel dat het festival zo goed als volledig afhankelijk is van de drankomzet. Dus wilt u de komende jaren verzekerd zijn van een gratis festival dat tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten (de welbekende Vierdaagse zelf loopt van dinsdag 21 tot vrijdag 24 juli) tegenwicht wil geven aan alle Nick & Simons van het land die her en der in de rest van het centrum van de oudste stad van Nederland geprogrammeerd staan? Koop dan uw drankje netjes aan de bar. Of zoals de lokale afdeling van 3VOOR12 al eens schreef in een column: u verzuipt het festival.

Bevestigde acts tot nu toe zijn op de Affaire
• BLOOD RED SHOES
• CARIBOU
• DAILY BREAD
• DEERHOOF
• GOJIRA
• HOWLIN’ RAIN
• JOOKABOX
• KAP BAMBINO
• MAHJONNG
• METRONOMY
• THE NEW WINE
• PORTUGAL. THE MAN

en de eerste 3 lokale acts:
• AUTORACE
• BARBARELLA
• THE ROUTINES

Nieuwe namen duiken onder meer op op de MySpace van het festival. Of uiteraard op deze plek.

Karaoke in overdrive met bevestigde Londense electropopband Metronomy: A Thing For Me

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “De Affaire 2009: Blood Red Shoes, Deerhoof, Portugal. The Man

 1. Milou

  ah hierbij ook benieuwd naar meer namen voor Dour :) .

    /   Reply  / 
 2. Linda

  Het is al een mooi begin van het programma. Hoop dat The Juan Maclean dit jaar wel komt (aangezien ze vorig jaar hebben afgezegd).

    /   Reply  / 
 3. Tom

  tof tof tof! het feest van het jaar! alleen jammer dat ik niet in nijmegen woon behalve dan die 7 dagen die week :-)

    /   Reply  / 
 4. Pingback: De Affaire 2009: Cold War Kids, Dewolff, Go Back To The Zoo | Alternative

 5. Pingback: De Affaire 2010: Los Campesinos!, Shearwater, Fucked Up | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>