Nooit van Gehoord? Lowlands 2010 – Jesca Hoop

Voor hen die op de vroege Lowlands-zaterdagmiddag nog niet dood willen gevonden bij het meezingfestijn genaamd Lowlands Zingt, is er gelukkig nog hoop. De Amerikaanse Jesca Hoop om precies te zijn, afkomstig uit noordelijk Californië. Hoop (1976) groeide op in een Mormoons gezin en hield zich al op vroege leeftijd bezig met het schrijven en spelen van akoestische folkliedjes op haar gitaar.

Een en veranderde toen zij een bijbaantje kreeg als nanny voor de drie kinderen van… Tom Waits en diens echtgenote Kathleen Brennan. Waits kreeg haar muzikale talent in het oog en ontpopte zich zo al snel als Hoop’s muzikale mentor, zodat zij nu reeds in haar dertiger jaren alsnog de wereld kan rondtouren. 

De invloed van Waits hoor je op haar albums Kismet (’07) en het dit jaar ook hier uitgebrachte Hunting The Dress bij vlagen goed terug in de rauwere, bluesy ondertoon van sommige vreemdere liedjes. De plezierige stem van Hoop klinkt echter meestal vrij gepolijst, zeker in haar meer traditionele folkliedjes, stevig geworteld in de Amerikaanse rootsmuziek.

Dat maakt Jesca Hoop wellicht ook boeiend voor hen die de (minder experimentele) kant van mentor Tom Waits weliswaar interessant vinden, maar man’s stem slecht trekken. Die mensen moeten er immers ook zijn. Een tiental fraaie liedjes van Hoop is te horen op haar MySpace-site.

Hoop werd behalve door Waits de afgelopen jaren ook op sleeptouw genomen door andere artiesten: zo tourde ze meerdere malen met Elbow. Zanger van Elbow Guy Garvey is bovendien te horen in één van haar mooiste liedjes Murder Of Birds, en om de een of andere reden (relatie?) heeft hij het voor elkaar gekregen dat Hoop afgelopen zomer naar het Engelse Manchester verhuisde.

Na een optreden afgelopen voorjaar op het Haagse Walk The Line-festival, mag Jesca Hoop nu Lowlands proberen te verrassen, op zaterdag 21 augustus om 13.00 uur op het Lima-podium.

Jesca Hoop – The Kingdom

Jesca Hoop – Big Fish

Meer Lowlands op Alternative Blog alhier, plus meer tips voor spannende nieuwe bands in de polder op 20, 21 en 22 augustus:
- Peggy Sue
- Airship
- Tame Impala
- Villagers
- Gonjasufi
- The Soft Pack
- Surfer Blood
- Fool’s Gold
- Two Door Cinema Club
- Delphic
- The Drums
- Cymbals Eat Guitars

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Nooit van Gehoord? Lowlands 2010 – Jesca Hoop

  1. Pingback: Ook Jesca Hoop en Palmbomen nog naar Into The Great Wide Open | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>