Voorbeschouwing: Off Centre Festival en de essentie van muziek

 

 

Ik wil jullie een idee geven van een festival, volgende week, in en rond de Amsterdamse Melkweg. Maar het is lastig. Dit is niet zomaar een festival. Er gebeurt veel, tijdens Off Centre. Voor zover ik het kan overzien is de rode draad van dit weekend de muziek en haar essentie. Maar ook een gratis filmpremiere en een hele hoop lol.

 

Even een greep uit het aanbod: Jamie XX, de man van het jaar. Iemand die voortdurend op zoek is naar nieuwe geluiden in zijn muziek. Een vooruitstrevende DJ die ook nog eens een zegevierend popidool is geworden. Een jongen (hij is piepjong) die ons telkens weer verrast. En dat is zeldzaam. Door naar Rustie (die je nu hoort als je hierboven op play hebt gedrukt), een DJ uit Glasgow (ook piepjong trouwens) die de dubstep een heel nieuw tijdperk in loodst. Door naar Nathan Fake, legendarisch beatmaker. Sampletjes in de electro, en dan het gevoel krijgen dat je naar minimal house aan het luisteren bent. Case in point? Luister naar wat hij met Thom Yorke doet. Ongelofelijk.

 

Hoewel alledrie de heren in een ander genre zitten, hebben ze dezelde visie op muziek. Minimalisme, maar dan met zoveel mogelijk creativiteit. En dan zijn er nog tientallen andere acts op Off Centre. Essentie. Iedereen die nog niet van hip-hop houdt, moet naar Shabazz Palaces luisteren. Deze veteranen hebben dit jaar de hip-hop opnieuw uitgevonden. Onderaan dit stukje kun je hun hele album streamen. Wij geven kaartjes weg voor dit optreden.

 

En we zullen er bij zijn. Want Shabazz Palaces is voor hip-hop wat voorlopers zoals Jamie XX voor de dance zijn. En Off Centre is het ultieme bewijs dat hip-hop en dance tegenwoordig hetzelfde zijn, en dat Amsterdam een grote rol gaat spelen in die nieuwe werkelijkheid. Het Pitch Festival (waar wij uiteraard ook bij waren) gaf hiervoor al een voorzetje.

 

Sorry. Even tussen door. Africa Hitech maakte misschien wel het beste dansnummer van dit decennium. Out In The Streets. Even luisteren.

 

 

Nu is er dus Off Centre. Electronische muziek voor een hele nieuwe wereld. En om te bewijzen dat de wortels van de muziek dieper gaan dan welk gitaar-akkoord je aanslaat: KanZeOn. De documentaire die de overeenkomsten tussen electronische muziek en boeddhistische rituelen verkent. Ja, je leest het goed. Regisseurs Neil Cantwell en Tim Grabham gaan naar Japan om te laten zien dat Boeddhistische priesters dezelfde muziek gebruiken om te mediteren, die wij gebruiken om naar de klote te gaan. Oja, en er komt een beatboxende boeddhist in voor die de ‘hip-hop priest’ wordt genoemd. En daarbij hebben ze de veldopnames, in de bossen van Japan dus, samen met hele vette Aziatische DJs gebruikt om nieuwe house-muziek van te maken. Omdat het kan. Luister zelf.

 

Bezoekers van Off Centre mogen allemaal gratis naar de premiere van KanZeOn, in de bioscoop van de Melkweg. En na afloop zal de regisseur al onze vragen beantwoorden! En dan door naar de danszaal. Dit wordt vet. Kijk hier voor de details. Download hier de plaat Reindications die je hierboven hoort. Leer meer over KanZeOn op hun website. Onderaan kun je de trailer zien. Hou hier de laatste nieuwtjes over Off Centre in de gaten.

 

Ok. Dus we hebben hele vette DJs, we hebben een documentaire over de oorsprong van geluid, dance en meditatie, we hebben de meest vooruistrevende hip-hop artiest van de afgelopen 10 jaar. En dan krijgen we ook nog The Lost Tapes te zien, een compilatie van de ijkpunten van de electronische muziek op een bioscoop-scherm: van Kraftwerk naar Basquiat naar Timbaland naar Afric Hitech, dit alles samengesteld door Radna Rumping (hou haar in de gaten, geloof mij maar). En dan moeten we snachts nog drie nachten achter elkaar door dansen. Want Off Centre begint donderdag de 29e, maar gaat door tot 1 oktober. Een ding is zeker. Na dat weekend weet je precies waarom jouw favoriete DJ dat ene sampletje gebruikt, en waarom je toch altijd zo onwijs uit je plaat gaat op die ene beat. En als het goed is, weten we dan ook waarom Japanse Boeddhistische priesters beatboxen.

 

Hier zie je de trailer:

 

 

 

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>