Rock Am Ring lijkt strijd met concurrentie in Duits festivalland met gemak te gaan winnen

Een jaar geleden barstte de bom in het Duitse festivallandschap. Rock Am Ring, het grootste festival bij onze oosterburen, maakte bekend dat het na negenentwintig jaar de Nürburgring zou verlaten, vanwege een hoogoplopend financieel conflict met de eigenaren van het racecircuit. Het festival van organisator Marek Lieberberg vond uiteindelijk onderdak op een vliegveld bij Mendig, haalde onder andere Foo Fighters, Slipknot en The Prodigy binnen en verkocht eind februari helemaal uit.

Rock Am Ring liet hiermee een gat achter op de Ring, waar het entertainmentbedrijf Deutschen Entertaiment AG wel eens even in zou springen. Het bedrijf lanceerde, nog voordat de laatste editie van Rock Am Ring voorbij was, Grüne Hölle Rock, een verwijzing naar de Groene Hel, zoals de Nürburgring ook wel genoemd wordt, en boekte onder ander Metallica, Muse en Kiss. Goede headliners zou je zeggen, maar tot zover het goede nieuws.

De Duitse festivalbezoeker bleek namelijk niet echt geïnteresseerd te zijn in het nieuwe festival, dat zich nadrukkelijk neerzette als concurrent van Rock Am Ring. Grüne Hölle zou in eerste instantie in hetzelfde weekend worden gehouden als de concurrent, en ook in de kranten liep het uit op een moddergevecht tussen beide kampen. Waar bij Rock Am Ring de kaarten echter als warme broodjes over de toonbank gingen, kwam de kaartverkoop van Grüne Hölle nooit op gang.

In eerste instantie moest een naamsverandering uitkomst gaan bieden. Bij oudere raceliefhebbers was de naam Grüne Hölle wel bekend, maar dat zei de jongere festivalgangers natuurlijk weinig. Der Ring moest het daarom worden, een duidelijkere verwijzing naar de Nürburgring en het legendarische Rock Am Ring kon bijna niet.

Toen dit ook geen soelaas bood besloot men om de schaal van het festival drastisch te verkleinen. Voor de goede orde werd de naam van het festival maar weer eens veranderd; vanaf nu hebben we het over Rock Im Revier. De Nürburgring werd losgelaten als locatie en het hele festijn zou nu in Gelsenkirchen worden gehouden. Hier vindt dit weekend in het halflege stadion van voetbalclub Schalke 04 een driedaags festival plaats, met onder andere Metallica, Faith No More, …And You Will Know Us By The Trail Of Dead, Muse, Incubus en Kiss.

Halfleeg inderdaad, want de bezoekers willen nog steeds niet echt komen. Volgens schattingen waren er gisteren bij Metallica 30.000 bezoekers binnen, terwijl de verwachte aantallen voor vandaag en morgen nog lager liggen. Om er toch nog een beetje wat van te maken hebben de organisatoren alles uit de kast getrokken om mensen binnen te krijgen. Leden van de Duitse ANWB ADAC konden bijvoorbeeld met veertig procent korting naar Rock Im Revier. Op een Duitse tegenhanger van Vakantieveilingen gingen dagtickets voor 38 euro van de hand, terwijl een weekendkaart slechts 99 euro kostte.

Met de twee zusterfestivals van Rock Im Revier, Rockavaria in München en Rock In Vienna in Wenen, gaat het niet veel beter, terwijl het zusterfestival van Rock Am Ring (Rock Im Park in Neurenberg) met 85.000 tickets ook gewoon stijf uitverkocht is. De Duitse festivalbezoekers lijken vrij loyaal te zijn aan de festivals die ze al kennen. Wat ook meehelpt is dat Rock Am Ring dit jaar breder geprogrammeerd heeft dan alleen hardrock (The Prodigy, Bastille en Interpol staan bijvoorbeeld prominent op het affiche) en ook een groot aantal Duitse acts heeft neergezet, met Die Toten Hosen als één van de (sub)headliners.

Rock Im Revier heeft zich dus verkeken op wat het publiek wil, de aantrekkingskracht van belegen acts als Metallica en Kiss, de locatie en de kracht en naam van Rock Am Ring. Of het festival volgend jaar nog een herkansing krijgt valt te bezien, de cijfers voor dit jaar kunnen niet anders worden dan bloedrood.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>