Verslag: Pinkpop 2015 in een vogelvlucht

Pinkpop 2015, het was zeker een memorabele editie. Het afzeggen van afsluiter Foo Fighters wegens een beenbreuk van frontman Dave Grohl drukte zeker een stempel op de 46ste editie. Gelukkig wist het publiek er desondanks nog wat moois van te maken.

Door Eline Kramp

De eerste festivaldag begon met zon en eindigde met zeiknatte sokken van de regen, maar dat mocht de pret niet drukken. Ruim 55.000 mensen trokken naar Landgraaf om de eerste dag van Pinkpop in te luiden. Het festival startte met optredens van onder anderen Slash featuring Myles Kennedy and the Conspirators en headliner Muse.

De beukende gitaarriffs van Slash en het formidabele stemgeluid van Myles Kennedy zorgen voor een vol veld voor 3FM-stage. Het publiek heeft er zin in en er wordt goed meegeklapt  en gezongen tijdens nieuwe nummers als ‘World on Fire’. Ook wat oudere hits als ‘Anastasia’ doen het goed. Wanneer de klassiekers van Guns N Roses door de versterkers rollen, weet het publiek niet hoe hard het mee moet zingen.

De retestrakke set van Muse sluit de vrijdag af. Ze staan zelfverzekerd en overweldigend op het podium en technisch gezien is het trio misschien wel de beste act van Pinkpop 2015. Dat zanger Matthew Bellamy zelfs ‘Madness’ stillegt omdat de bas is ontstemd, zegt misschien wel genoeg.

De tweede festivaldag is er een met heel veel zon, heel veel wind en heel veel verbrande lijven. De Nederlandse rockers van Kensington stonden in 2013 op de Mainstage en werden dit jaar ‘gedegradeerd’ naar de 3FM-stage. Daar bewijzen ze dat het achterveld toch écht te klein is. Vanaf het moment dat de vlammenwerpers aangaan, gaat het publiek helemaal los. Het veld wordt omgeploegd bij de hits ‘Let Go’, ‘Don’t Look Back’ en ‘Streets’ en het publiek zingt de teksten luidkeels mee.

De zaterdag wordt afgesloten met Robbie Williams en wie van tevoren sceptisch was om deze boeking, staat met open mond te kijken. Eén groot feest, dat is het. Robbie maakt zijn reputatie als entertainer waar: hij sjanst erop los, maakt de vertrekkende mensen belachelijk en scheurt letterlijk uit zijn broek van plezier. Dat het niet altijd even zuiver is, neemt het publiek voor lief. Vooral wanneer iedereen mee staat te blèren op – hoe afgezaagd, hoe leuk – ‘Bohemian Rhapsody’ van Queen.

Tijdens de afsluitende dag hangt er toch wel een lichtelijk balend sfeertje, aangezien Foo Fighters niet komen. Triggerfinger wordt toegevoegd aan de lijst en maakt het gebrek aan rock die dag toch nog een beetje goed. Het publiek klapt, zingt en rockt dankbaar met de drie Belgische mannen mee.

Misschien wel de meest bizarre boeking van dit jaar is Urbanus & de Fanfaar. De tent staat al te joelen voordat de cabaratier op het podium staat. Hij weet de domper van de dag in ieder geval een beetje te verzachten: “Dave Grohl, wat een mietje. Ik heb mijn nagelke gebroken en ik sta hier ook gewoon.”

Pharrell Williams is gepromoveerd tot afsluiter, maar weet het niet helemaal waar te maken. Vooral omdat hij denkt in Amsterdam te zijn, pijnlijk. Het einde van Pinkpop wordt een beetje lauw afgesloten met Pharrells hits: ‘Blurred Lines’, ‘Get Lucky’ en ‘Happy’. Desondanks was het weer een mooie Pinkpop-editie!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>