Interview: The Decemberists lezen niet alleen maar filosofie (2)

The Decemberists op het podiumChris Funk van de Amerikaanse indierockband The Decemberists kwam er in het eerste deel van het interview met Alternative Blog al eerlijk voor uit: touren is hartstikke leuk, maar volgend jaar weer de studio in voor een nieuwe plaat, daar verlangt hij pas echt naar. In het tweede deel van het gesprek vertelt hij over hoe zanger Colin Meloy aan zijn bijna literaire teksten over sprookjes, oorlog, moord en doodslag komt en over de voor- en nadelen van touren. Zaterdag 22 september spelen The Decemberists in Paradiso, Amsterdam.

Zanger Colin is ook verantwoordelijk voor de meeste songteksten. Dat zijn bij The Decemberists nooit standaard liefdesliedjes of nummers over lekker drinken in de kroeg. Sprookjes, (Amerikaanse) volksverhalen of Europese literatuur en filosofie staan de basis van de verhalen die Meloy in de songs wil vertellen. Meloy leest graag veel literatuur en oude verhalen. Daar put hij zijn inspiratie uit. De Amerikaanse burgeroorlog is een geliefd onderwerp, maar ook een Japans volksverhaal kan inspiratie bieden. Zo schreef Meloy het drieluik The Crane Wife, naar een Japans volksverhaal over een arme man die een gewonde kraanvogel redt en vervolgens een prachtige vrouw ontmoet.

Chris Funk (The Decemberists)Zulke teksten kunnen een keerzijde hebben, denkt Funk. "Ze isoleren ons eigenlijk nogal van andere bands. Daarnaast kan ik me voorstellen dat mensen de muziek mooi vinden, maar dat ze vervolgens de teksten onder de loep nemen en dan afhaken, omdat ze het zo pretentieus vinden. Mensen denken soms dat we de hele dag geschiedenisboeken of Duitse filosofie zitten te lezen. Kom op zeg, we zijn een rockband! Niet dat we Colin dan aansporen om maar meer alledaagse teksten te schrijven. Nietszeggende muziek is tenslotte ook maar saai. We zijn nu eenmaal wie we zijn."

"En in de teksten van Colin gebeurt tenminste wel wat. Neem nou The Island, it's all about murder and rape, haha. Maar vaak genoeg valt er voor de luisteraar ook genoeg te raden en is er ruimte zat voor eigen interpretatie. Onze nummers zijn niet als een schilderij van de kruisiging van Jezus Christus. ‘Dit is de kruisiging, en dat is het dan.' Nummers als When The War Came of Sons and Daughters, met de regel ‘hear all the bombs fade away' gaan bijvoorbeeld in principe niet over de oorlog in Irak. We zijn namelijk beslist geen politieke band. Maar als jij dat er wel wilt uithalen, is dat helemaal prima."

De hoes van The Crane WifeVoordat nieuwe verhalen met verse muziek weer wordt vastgelegd, staat er bij The Decemberists eerst dus nog drie maanden touren in de agenda. Afgelopen weekend speelde de band op grote festivals in Denver, Colorado en Austin, Texas. Het concert in Amsterdam is het eerste in een reeks van twaalf Europese shows. Zeven maanden in een jaar van huis: het lijkt heel wat. "Maar vroeger was het nog veel meer, geloof me", zegt Funk. "Maar intussen hebben drie bandleden kinderen gekregen, een goede reden om vaker thuis te zijn."

Hij heeft gemengde gevoelens als het om tournees gaat. "Tja, het is dus niet iets spannends nieuws maken. Eigenlijk sta je avond aan avond te entertainen en is soms de halve zaal dronken. En hoe leuk is een liedje als O Valencia nog als je het al honderd keer in een jaar hebt gespeeld? Maar aan de andere kant ben ik dankbaar dat ik dit mag doen hoor. Ik mag niet klagen en touren is heus wel leuk. Iedere dag uren lang koffie schenken in een café is tenslotte ook maar niets. Je moet soms alleen vergeten dat je eigenlijk dik 22 uur per dag aan het wachten bent voor die anderhalf uur op het podium."

Laten we ondanks de mijmeringen van Chris Funk niet vergeten dat The Decemberists een erg goede, meeslepende liveband is, die inderdaad ook haar best doet om het publiek te entertainen. Het potje levend Zeeslag tussen twee helften van het publiek van vorige keer, middenin de grote zaal van Paradiso, zijn we nog niet vergeten. Funk ook nog niet. "Dat was best een spontaan idee op dat moment. We proberen voor het komende Paradiso-concert wel iets anders te verzinnen."

Lees ook:
- Interview: The Decemberists verlangen naar de studio

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>