Voorbeschouwing: Fringe Festival Amsterdam

Morgenavond vindt de officiele aftrap plaats van het Fringe Festival. Cirque Valentin, de extravagante groep muzikanten rond om Valentijn Bannier, zullen als eerste het podium betreden aan de Leidsekade in Amsterdam. En daarvoor, om acht uur, debuteert Joseph Keckler in de Bellevue. Maar Fringe is veel meer dan dat. Fringe, dat is tien dagen lang de hele binnenstad overspoelen met ‘marginale’ acts. Als je Alternative een beetje kent, dan weet je dat ik dat bewonderend bedoel. Wij zwichten niet voor de mainstream, en wij hebben altijd de ‘rafelrandjes’ opgezocht. Fringe is begonnen als theater-festival, als tegenhanger van het gelijktijdige gehouden Nederlands Theater Festival. Maar in 2011 staat Fringe voor alles wat uitdagend is (zoals de fotografie van Elza Jo, hiernaast). Alternative zal er bij zijn, om jullie de hoogte te houden van de beste spoken word acts, songwriters, performance artists en andere avant-gardisten. En uiteraard zal Amanda Palmer er zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

De acts die ik zeker ga zien, vanwege hun relevantie voor het blog, zal ik eerst even benoemen. Daarna mijn aanraders (geheel vrijblijvend en alles behalve veelzeggend). Maar de komende week kun je mij in ieder geval voor aan zien staan bij:

 

Joseph Keckler, op donderdag 1 september in de kleine zaal van Bellevue. Keckler IS New York City. Hij dicht en zingt en poseert en vertolkt alles wat hij voelt op zoveel mogelijk manieren. Zeker een aanrader!

Mind the Gap!, op dinsdag 6 september in de Kring. Deze woordenstrijd heeft altijd prachtige dingen opgeleverd. Woordkunstenaars uit alle hoeken en gaten komen samen om te strijden voor een plek in de line-up van Fringe 2012.

Amanda Palmer, woensdag 7 september in de Melkweg. Lang heeft niemand echt aanspraak mogen maken op termen als femme fatale, of gewoon rock bitch. Maar mevrouw Palmer doet het. Veelzijdiger is er niemand, zeker niet in het tegenwoordige pop-landschap. En het klinkt nog lekker ook. De vrouw die de mooiste Radiohead cover ooit maakte, en vorig jaar nog werd gearresteerd op de Amsterdamse Dam, de vrouw die uit eigen beweging terugkeert naar Fringe 2011, de vrouw die burlesque eindelijk weer punk maakt, de vrouw die ooit zong over verkrachting en abortus en vervolgens werd verbannen van Britse televisie: Amanda Fucking Palmer. Had ik al gezegd dat dit een aanrader is?

Chaliwate Company, woensdag 7 september in de Melkweg. Beweging in poezie, en andersom. Mime. Internationaal. Ik ben zo benieuwd dat ik er niet te veel woorden aan vuil zal maken. Komt dat zien!

 

St. Heathen’s Grammar, donderdag 8 september in de Melkweg. Voor een keer ga ik de officiele pers-tekst kopieren, gewoon omdat hij zo mooi is: Prompted by Jonny Rotten, Daniel J. Levitin, Sun Ra, Frank Zappa, Thom York, Jim Jarmusch, and many others, this New York band weaves impassioned musical opinion into a face-melting education in modern musicology (for posterity). Dus dat.

 

T. Martinus, zaterdag 10 september in Zeeburg. De winnaar van Mind the Gap 2010 (zie hierboven), nu een week lang zijn eigen voorstelling. Dichtkunst, maar dan betrokken zoals dat nog te weinig gebeurt. T. Martinus (aka Quinsy Gario) overpeinst ons en zijn koloniale verleden. En vertegenwoordigt de Amsterdamse toekomst. Deze moet je checken.

 

Amanda Fucking Palmer.

Naast deze hoofd-acts staat er de hele week een groot live podium midden in de stad, waarvan ik in ieder geval de volgende bands wil proberen te zien:

Seeka, bluesy nu-soul en swing uit de polder. Glijerig en arrogant. Lekker.

A Polaroid View, Gooise poprock met een randje dat we wel eens live willen meemaken.

Den Tex, ehm, ja, kan dit echt in Nederland? Als je ooit koffie hebt gedronken op de Zeedijk dan weet je dat het goed zit.

Mindpark, uit Den Bosch. Alleen daar kan je Coldplay en Radiohead samensmelten.

Ro Halfhide. Mooie stem. Klaar.

 

Ik hoop dat ik jullie een beetje warm heb gemaakt. Fringe Festival 2011 begint morgen en zal de komende 10 dagen door de hele stad denderen. Ik zal verslag doen.

 

 

 

 

 

 

 

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>