Versche Hollandsche Waer: The Black Atlantic – Reverence For Fallen Trees

Liefhebbers van verstilde, spontaan kippenvel opwekkende indiefolkpop op z’n Bon Iver’s, Low Anthem’s of z’n intiemere Sigur Rós’ zonder de vulkanische uitbarstingen, doen er verstandig aan de muziek van Groningse band The Black Atlantic liever nog vandaag dan morgen in de armen te sluiten. Sinds afgelopen week is prachtig debuutalbum Reverence For Fallen Trees online verschenen, een plaat met een verhaal bovendien. De ingetogen, zeer sfeervolle liedjes van The Black Atlantic doen nergens vermoeden dat frontman en songschrijver Geert van der Velde een hardcore-verleden heeft, in de band Shai Hulud. Na enkele jaren touren toog hij met de muzikanten van The Black Atlantic (onder wie ook nieuw vast bandlid Kim Janssen) naar een blokhut in Saranac Lake, middenin de Amerikaanse Adirondack Mountains, upstate New York.

Dit gebeurde eind 2008, als project dat deel uitmaakt van In A Cabin With, de opname-producties van Utrechtse producer Maarten Besseling. Hulp was er ook van Brooklynse band The Antlers, die op debuut hospice soortgelijke muziek van het experimentelere soort maken, waarover binnenkort meer.

Zo’n blokhutverhaal doet uiteraard denken aan het verhaal van Bon Iver; bandleider Justin Vernon sloot zich echter door liefdesverdriet maanden in z’n eentje op in een hut in Wisconsin. Behalve die overeenkomst begeeft The Black Atlantic zich ook muzikaal in hetzelfde straatje als Bon iver, al voelt Reverence For Fallen Trees veel meer aan als een bandplaat. De titel is een metafoor voor de herdenking van overledenen: naar verluidt verloor Van der Velde in een jaar tijd drie van zijn grootouders.

Die wetenschap maakt de intieme, grotendeels akoestische muziek op basis van zachte, warme piano- en gitaaraanslagen en hoge zang op dit tien nummers tellende debuut nog een pak indrukwekkender. Een heel klein, kwetsbaar liedje als Fragile Meadow doet z’n titel eer aan. Vooral het kwartet songs aan het slot van het album is indrukwekkend. Mooiste liedje is het prachtig als een bloem ontluikende, mysterieuze Madagascar. Een warm piano-intro van titelnummer Reverence For Fallen Trees roept in de verte Coldplay’s The Scientist in herinnering. Vloeken in de kerk misschien voor sommigen, maar dat is op deze plek een complimentje.

Een hoopvoller moment is er in de vorm van stemmige afsluiter I Shall Cross The River, de plaat uitluidend met zachte gitaaraanslagen en mooie meerstemmige zang. Zonder nog eens nadrukkelijk Bon Iver er aan de baardharen bij te willen slepen, willen we toch zeggen: Reverence For Fallen Trees kan de concurrentie met diens meesterwerkje For Emma, Forever Ago qua pure schoonheid en confronterende intimiteit makkelijk aan.

Reverence For Fallen Trees is nota bene gratis te downloaden, dit dankzij het beleid van Nederlands label Beep! Beep! Back Up The Truck om nieuwe releases aan iedereen beschikbaar te stellen. Voor downloadlinks naar de legale torrent – wat Mininova ook moet verwijderen van de rechter, de torrents van Beep! Beep! blijven dankzij gebruik van Creative Commons -, zie de website van Beep! Beep! Back Up The Truck. Vanaf september is het album ook op cd en vinyl verkrijgbaar: de officiële cd-presentatie is op 25 september in DB’s te Utrecht. Daarna gaat The Black Atlantic op tournee door Europa, ondermeer als support van het Britse Windmill. Tourdata op MySpace.

The Black Atlantic – I Shall Cross The River, live op het Noorderzon Festival, 23-08-’09

The Black Atlantic – Madagscar

The Black Atlantic in de hutstudio

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Versche Hollandsche Waer: The Black Atlantic – Reverence For Fallen Trees

  1. Pingback: Label Subroutine houdt eigen showcasefestival tijdens Eurosonic | Alternative

  2. Pingback: Haldern Pop 2010: Laura Marling, Bear In Heaven, Isbells | Alternative

  3. Pingback: In Première: The Black Atlantic – Fragile Meadow | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>