Recensie: Sun Kil Moon – Benji

Benji

Mark Kozeleks muziek is nooit echt vrolijk geweest, vanaf zijn tijd bij Red House Painters kenmerkte zijn werk zich door donkere teksten en minimale muzikale begeleiding. Op Benji gaat hij hier nog een stap verder in; er staan 11 nummers op de plaat, en in bijna allemaal gaat er wel iemand dood.

Benji begint met “Carissa”, een prachtig liedje over Kozeleks nicht die op 35-jarige leeftijd omkwam in een brand. We leren haar kennen als een meisje dat jong zwanger werd, een wilde jeugd had maar twintig jaar later haar leven op de rails had. Carissa werkte als verpleegster en voedde haar twee kinderen op, totdat ze op tragische wijze om het leven kwam. Dit is niet het enige zeer persoonlijke nummer voor Kozelek; in “I Can’t Live Without My Mother’s Love” vertelt hij over zijn moeder, terwijl “Truck Driver” verhaalt over een overleden oom.

Middelpunt van Benji is het tien minuten durende “I Watched The Film “The Song Remains The Same””, dat begint als een ode aan Led Zeppelin en dan uitwaaiert naar een verhaal over Kozeleks leven en zijn overleden grootmoeder. Toch is het niet alleen doom & gloom op Benji. Sun Kil Moon maakt ook ruimte voor luchtigere liedjes als “Ben’s My Friend” en “I Love My Dad”, die dan weer in scherp contrast staan met nummers als “Pray For Newtown”, over het drama dat zich afspeelde op de Sandy Hook Elementary School in december 2012.

Ondanks de alomtegenwoordige aanwezigheid van de dood is Benji geen depressieve plaat geworden. De verhalen lenen zich meer als een eerbetoon aan het bestaan, waar nare dingen gebeuren, maar waar ook zoveel moois uit valt te halen. Kozelek levert met Benji een geweldige plaat af, waarbij het loont om naar de prachtige verhalen te luisteren die Sun Kil Moon vertelt over de schoonheid en tragiek van het leven.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>