Recensie: Chet Faker – Built On Glass

chet faker

Chet Faker, met zo’n naam verwacht je eigenlijk een soort parodie als Flight Of The Concords of iets in die richting. De jonge Australië laat op Built On Glass echter horen heel serieus te zijn als het aankomt op zijn, door soul en jazz beïnvloede, elektronische muziek.

Faker maakte al eerder naam met zijn cover van ‘No Diggity’ en een EP. Zijn ‘grote’ doorbraak vond dit jaar plaats op South By Southwest, waar Faker voor het eerst echt werd ontdekt door de internationale muziekpers.

Nu is daar dus zijn debuut Built On Glass, dat zich bevindt op een kruispunt van jazz, soul, r&b en electro. Faker weet hiervan een hele lekkere, bijna zomerse, mix te smeden, die de luisteraar meevoert en een beetje loom met het hoofd laat knikken. Dit begint al met ‘Release Your Problems’ en ‘Talk Is Cheap’, die als eerste twee nummers meteen de toon zetten met een jazzy setting en de soulstem van Faker.

Zo blijft het eigenlijk gedurende de eerste helft van Built On Glass, want Faker heeft ervoor gekozen om halverwege een duidelijke scheiding in de plaat aan te brengen. Op ‘/’ vertelt een gruizige Zuidelijke stem de luisteraar namelijk “That was the other side of the record. Now relax still more and drift a little deeper as you listen”. De tweede helft van het album is wat elektronischer, met diepe bassen en ritmes. Hier bevindt zich ook het hoogtepunt van de plaat, het gevoelige ‘Cigarettes & Loneliness’ dat door Faker over bijna acht minuten wordt uitgesmeerd.

Faker heeft met Built On Glass een heerlijk debuut afgeleverd, dat best wel eens de soundtrack van deze zomer zou kunnen worden. Hij is al geboekt voor Lowlands, de ideale setting zou je zeggen dus gaat dat zien!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>