Recensie: Mark Kozelek – Sings Christmas Carols

mark kozelek

2014 was een raar jaar voor Sun Kil Moon-frontman Mark Kozelek. In het begin van het jaar bracht hij het briljante Benji uit, één van onze beste platen van het jaar, en leek er eindelijk iets te komen van de grote doorbraak waar hij al zo lang op wacht. Enkele maanden later stortte hij zich echter in een bijzonder kinderachtige beef met The War On Drugs en verloor hij veel sympathie, en misschien wel de nodige fans.

Aan het einde van het jaar is hij nu terug met Sings Christmas Carols, waarop hij, zonder cynisme, in typische Kozelek-stijl veertien kerstklassiekers ten gehore brengt. Dat Mark Kozelek niet de eerste persoon is waarvan je een kerstplaat zou verwachten heeft hij zelf ook door. Hij onderbreekt openingsnummer ‘Christmas Time Is Here’ even voor een gesprek met zijn engineer Nathan Winter waarin hij stelt “I don’t feel the way I’m supposed to feel – I just don’t understand Christmas”. Winters antwoord “You’re the only person I know who can take a wonderful season like Christmas and turn it into a problem… of all the Mark Kozeleks in the world, you’re the Mark Kozelekest.”, is daarbij typerend voor de mensen die Kozelek een beetje kennen.

Muzikaal is Sings Christmas Carols vrij sober, op de meeste nummers wordt Kozeleks stem alleen maar begeleid door een tokkelende gitaar, al zijn er hier en daar wel wat strijkers of een piano te horen. Kozeleks melancholische stijl leent zich echter goed voor nummers als ‘O Come All Ye Faithful’, ‘Silent Night’ en ‘The First Noel’. Verder brengt hij een uitvoering van ‘2.000 Miles’ van The Pretenders ten gehore en is het iets meer aangeklede ‘The Christmas Song’ een aardige afsluiter van het album.

Als kerstalbum is er met Sings Christmas Carols niet zoveel mis. Kozelek doet met zijn uitvoeringen recht aan de kerstklassiekers, al maakt hij er nergens echt iets speciaals van. Wat dat betreft zijn Funny Looking Angels van Smith & Burrows of de kerstplaten van Low en Sufjan Stevens betere keuzes om eens fijn op te zetten op kerstavond.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>