35 jaar ‘Boy’: het debuut van U2 heeft nog niets aan kracht ingeboet

u2

Bijna veertig jaar geleden hing Larry Mullen Jr. een briefje op het mededelingenbord van zijn middelbare school. De veertienjarige drummer was op zoek naar een paar andere muzikanten om een bandje mee te starten. Op 25 september 1976 kwam de groep voor het eerst bij elkaar in de keuken van Mullens ouders in Dublin. Van de zeven jongens die bij de eerste oefensessies aanwezig waren, waren er bijna twee jaar later nog vier over: het kwartet Mullen, gitarist David ‘The Edge’ Evans, bassist Adam Clayton en zanger Paul ‘Bono’ Hewson.

Na (bijna) debacles als No Line On The Horizon en Songs Of Innocence is het makkelijk te vergeten dat de eerste zes albums van U2 allemaal echt heel goed waren. The Joshua Tree groeide uit tot een klassieker, terwijl War onder andere ‘Sunday Bloody Sunday’ en ‘New Years Day’ te bieden had en Achtung Baby schitterde met ‘One’ en ‘Zoo Station’. Van die opmerkelijk succesvolle run was Boy het startschot, één grote gebalde vuist van kracht en jeugdige energie, waarop een band was te horen die al meteen op het grote geluid mikte. De kleine clubs waar iedereen moet beginnen waren voor U2 meteen al een maatje te klein.

Boy is direct vanaf de kenmerkende intro van ‘I Will Follow’, met zijn splijtende riff van The Edge, raak. U2 klinkt fris en gefocust en laat een drang horen die het later zelden maar benadert. Het nummer is niet voor niets vijfendertig jaar later nog steeds één van de grote favorieten uit het omvangrijke oeuvre. Boy is echter niet alleen ‘I Will Follow’; het album biedt verder nog onder andere ‘Twilight’ met zijn grootse refrein, de energie van ‘Out Of Control’ en ‘Stories For Boys’ en de ballad ‘Shadows And Tall Trees’, waarop Bono de kans krijgt zijn veelzijdigheid te laten horen. Eén nummer daarvoor geeft U2 nog een keer gas met één van die andere livefavorieten van Boy, het knallende ‘The Electric Co.’, dat twee jaar later het hoogtepunt vormde van livealbum Under A Blood Red Sky.

Het op 20 oktober 1980 uitgebrachte debuut zette U2 meteen op de kaart en stelde de band in staat om te touren door Europa en de Verenigde Staten. Tijdens de opnames voor opvolger October kwam het vanwege creatieve meningsverschillen bijna tot een break-up, maar vanaf War ontwikkelde U2 zich tot het powerhouse dat we nu kennen. Dat begon allemaal met Boy, vol jeugdige branie en zelfvertrouwen en met meteen een heel eigen geluid.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>