Lijstjestijd: de 10 beste concerten van 2015

Foto: Side Stage Collective

Foto: Side Stage Collective

Zo sta je in de zomer nog in het zonnetje op een festival en zo is het alweer december en tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar. Ook dit jaar waren er weer memorabele dingen te zien; Muse kwam, zag en overwon op Pinkpop, Lowlands kende de sterkste editie in jaren en in het clubcircuit zetten onder andere Kraftwerk, Underworld en Sufjan Stevens memorabele shows neer.

Veel aandacht ging uit naar Foo Fighters, die uiteindelijk Pinkpop en Rock Werchter moesten afzeggen, en op 13 november, alweer bijna een maand geleden, werd concertminnend Nederland, en de rest van de wereld, opgeschrikt door de aanslag op Le Bataclan in Parijs. Even hield iedereen de adem in, maar na een paar spannende dagen herpakten muziekliefhebbers over de hele wereld zich weer om een statement te maken en naar concerten te blijven gaan.

Een bewogen jaar dus, samengevat in deze tien hoogtepunten:

10. Death Cab For Cutie (26 juni, Rock Werchter)

Nee, Kintsugi is geen hoogtepunt in het oeuvre van Death Cab For Cutie, maar live vielen de nummers van die plaat niet uit de toon ten opzichte van het oudere werk. Een festivalconcert is vaak een greatest hits set en hier waren het ook ‘Soul Meets Body’, ‘I Will Possess Your Heart’ en het prachtige hoogtepunt ‘Transatlanticism’ die de show stalen.

9. Florence + The Machine (25 juni, Rock Werchter)

Faith No More was eigenlijk de ‘echte’ vervanger van Foo Fighters op Rock Werchter, maar Florence + The Machine liet in het slot ervoor al horen dat zij ook moeiteloos een festivaldag kan dragen. De roodharige Britse was energiek en imponerend en voegde met haar nieuwe album How Big, How Blue, How Beautiful weer een aantal krakers toe aan een toch al goed gebalanceerde setlist.

20151201_214805

8. Ought (1 december, Doornroosje, Nijmegen)

Ought volgde het overdonderde debuut More Than Any Other Day van vorig jaar dit jaar al op met het eveneens geweldige Sun Coming Down. Live heeft de band zich ontwikkeld tot een tot in de puntjes op elkaar ingespeelde machine, die de snedige en felle post-punk songs met angstaanjagende felheid en precisie op het publiek afvuurt.

7. Ólafur Arnalds (15 februari, TivoliVredenburg, Utrecht)

Eigenlijk was het concert dat Ólafur Arnalds in februari in de Grote Zaal van TivoliVredenburg gaf een masterclass soundtrack maken. Zijn muziek voor de serie Broadchurch is zelfs zonder beelden indrukwekkend, met meeslepende spanningsbogen en veel ruimte voor de componist achter zijn vleugel. De ambient tussendoortjes van For Now I Am Winter zorgden voor extra verdieping.

20150519_211323

6. Nils Frahm (19 mei, Paard van Troje, Den Haag)

Nils Frahm was dit jaar bijzonder productief, met onder andere zijn album Solo een samenwerking met Ólafur Arnalds en het project nonkeen. Tussendoor had hij ook nog tijd om te touren en deed hij Nederland een aantal keer aan. In het Paard van Troje was Frahm een gids in de Berlijnse nacht, die zijn elektronische werk feilloos afwisselde met de klassieke intermezzo’s van Solo.

5. Sun Kil Moon (11 september, TivoliVredenburg, Utrecht)

Nee, Universal Themes is niet zo aangrijpend en meeslepend als Benji. Live kiest Sun Kil Moon er (gelukkig) dan ook voor om veel aandacht te besteden aan zijn meesterwerkje van vorig jaar. De knorrige Kozelek heeft in het begin zijn reputatie tegen, maar blijkt uiteindelijk een grappige man te zijn die zich bloot geeft in zijn liedjes over liefde, verlies en het leven. Een bijzondere show met hier en daar zelfs een paar ontroerende momentjes.

4. The Twilight Sad (26 maart, Ekko, Utrecht)

Intens, dat is het vooral tijdens de gedreven show die The Twilight Sad in de Ekko neerzet. De Schotten brachten vorig jaar nog Nobody Wants To Be Here And Nobody Wants To Leave uit en spelen in Utrecht een dwarsdoorsnede van hun met post-punk en doomindie doorspekte oeuvre. Het is vooral frontman James Graham die de aandacht trekt, als hij met zijn zware Schotse accent de teksten de microfoon in spuwt en op het podium vooral lijkt te worstelen met zijn eigen demonen.

20151109_210247

3. Father John Misty (9 november, Paradiso, Amsterdam)

Swag, het klinkt een beetje flauw, maar een beter woord voor de uitstraling van Father John Misty is er zo 1,2,3 niet te bedenken. De lange, bebaarde gestalte danst, zwiert en croont zich in Paradiso fantastisch door het materiaal van I Love You, Honeybear heen, een plaat die we in deze tijd terecht hoog in een aantal lijstjes zien staan. De sarcastische Josh Tilman blijkt echter net als Mark Kozelek uiteindelijk toch maar een klein hartje te hebben als aan het einde van de show het masker even af valt.

2. Patrick Watson (25 november, Paradiso, Amsterdam)

Prachtig, betoverend en bezwerend, of laten we gewoon voor magisch gaan. Aan superlatieven geen gebrek om de show van Patrick Watson in Paradiso te beschrijven. Zijn prachtige nieuwe album Love Songs For Robots lijkt onterecht een beetje onopgemerkt te blijven in het jaarlijstjesgeweld deze maand en live weet de Canadees daar nog een schepje bovenop te doen.

1. Damien Rice (27 juni, Rock Werchter)

Een man en een gitaar, meer is er niet nodig voor het indrukwekkendste concert van het jaar. Vorig jaar deed Damien Rice al een uitgebreide tour, waarbij onder andere Carré aan de beurt kwam, en dit jaar speelde hij op een aantal grote festivals.

Bij elk nummer voel je het gemis van Lisa Hannigan, is het niet in de nieuwe nummers van het vorig jaar verschenen My Favourite Faded Fantasy, die Rice volschreef over de breuk met zijn geliefde, dan wel bij oudere tracks als ‘9 Crimes’, waar haar partijen door hemzelf moeten worden ingevuld. Om avond aan avond zo tegen die muur aan te lopen kan niet anders dan slopend zijn, maar misschien heeft de Ier het wel nodig om eindelijk over het verlies heen te komen. Hoe dan ook een magistrale show.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>