Lijstjestijd: de 25 beste albums van 2015

Het is al vaker gezegd; 2015 was zo goed dat het bijna onmogelijk is het hele jaar in een overzichtelijk overzicht te vatten. En dat klopt ook wel, want het was weer puzzelen om een mooi lijstje in elkaar te zetten, met een top drie die eigenlijk onderling inwisselbaar is. 2015 was ook nog eens een breed jaar, met sterke folkplaten, fantastische (indie)rockalbums en een aantal hiphop krachttoeren, waarvan Kendrick Lamar de meest aansprekende is.

(Kleine sidenote: zo’n duidelijke nummer 1 als Lost In The Dream van The War On Drugs, dat vorig jaar de top 25 van Alternative Blog aanvoerde, heb ik dit jaar echter niet kunnen ontdekken.)

tame impala

1. Tame Impala – Currents

Tame Impala schoof op Currents de gitaren aan de kant en wat een move was dat. Het derde album van de Australiërs staat bol van de hits (‘Let It Happen’ werd gisteravond nog bij 3voor12 verkozen tot song van het jaar) en is verder een dijk van een psychedelische trip geworden, met een knallend optreden op Lowlands al voorlopig hoogtepunt.

father john misty

2. Father John Misty – I Love You, Honeybear

Sarcastisch, grappig, maar stiekem ook weer gevoelig; dat is I Love You, Honeybear. Father John Misty weet op Honeybear zijn singer-songwriter liedjes zo’n tekstuele en muzikale diepgang te geven dat de plaat sinds de release in februari eigenlijk nooit meer uit de rotatie is gegaan.

kendrick lamar

3. Kendrick Lamar – To Pimp A Butterfly

Kendrick Lamar omarmt op To Pimp A Butterfly de rol van ‘stem van een generatie’ met volle overtuiging. Het album is een spijkerharde aanklacht tegen racisme in de Amerikaanse samenleving geworden, zonder de muzikaliteit uit het oog te verliezen.

4. Courtney Barnett – Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit

Zo nonchalant als Courtney Barnett knappe indierockliedjes uit haar mouw lijkt te schudden hebben we al een tijd niet gehoord. De Australische durft zich echter ook bloot te geven in haar teksten over het saaie leven van alledag en doet dat ook nog eens met een flinke dosis humor.

5. Sufjan Stevens – Carrie & Lowell

Sufjan Stevens’ Carrie & Lowell is een gevoelige liefdesverklaring geworden aan Steven’s moeder, die kampte met psychische problemen en onlangs overleed. Sufjan legt zijn hele ziel en zaligheid in de gevoelige, kleine liedjes en weet bijna altijd de juiste snaar te raken.

6. Foals – What Went Down

Foals blijft zich maar doorontwikkelen. De funky sound van Holy Fire heeft op What Went Down een scherp randje gekregen op een plaat waar de Britten regelmatig alle remmen losgooien om venijnig uit te halen.

7. Kurt Vile – b’lieve i’m goin down…

Kurt Vile observeert en vertelt op b’lieve i’m going down… en weet die ervaringen om te zetten in rake, intieme liedjes, waarin de luisteraar Vile weer een beetje beter leert kennen.

8. Protomartyr – The Agent Intellect

Scherp, snedig en raak, dat is The Agent Intellect van postpunkers Protomartyr. Op hun nieuwste album komen de mannen uit Detroit ongekend bijtend uit de hoek, met een heerlijke plaat als resultaat.

9. Patrick Watson – Love Songs For Robots

Patrick Watson heeft er inmiddels patent op; prachtige albums maken met een keur aan instrumenten en stijlen. Love Songs For Robots is er weer zo eentje, die live ook nog eens een geweldige indruk maakt.

10. Ought – Sun Coming Down

Voor de tweede keer in twee jaar haalt Ought de top 10 van de eindlijst van Alternative Blog, een aardige prestatie. Op Sun Coming Down duikt de groep dieper haar eigen geluid in, laat het de postpunk van More Than Any Other Day een beetje los en weet het een boeiende en broeierige plaat te maken die onder de huid kruipt en daar niet meer weggaat.

11. Joanna Newsom – Divers

12. Low – Ones & Sixes

13. Other Lives – Rituals

14. Deerhunter – Fading Frontier

15. Gary Clark Jr. – The Story Of Sonny Boy Slim

16. Jamie xx – In  Colour

17. Nils Frahm – Solo

18. Kamasi Washington – The Epic

19. Viet Cong – Viet Cong

20. Julia Holter – Keep You In My Wilderness

21. Destroyer – Poison Season

22. Ryan Adams – 1989

23. Wilco – Star Wars

24. Beach House – Thank Your Lucky Stars

25. Blur – The Magic Whip

Net buiten de top 25 gevallen (en dus een eervolle vermelding): A$AP Rocky – AT.LONG.LAST.A$AP, My Morning Jacket – The Waterfall, PAUW – Macrocosm Microcosm, Wolf Alice – My Love Is Cool, Beach House – Depression Cherry, Titus Andronicus – The Most Lamentable Tragedy.

 

Voor wie geen genoeg kan krijgen van lijstjes: dit waren de 10 beste optredens van 2015.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>