Recensie: The Kyteman Orchestra

Kyteman heeft een nieuwe plaat. Na alle commotie die er ontstaan is in 2009 naar aanleiding van zijn eerste album vond Colin Benders, zoals Kyteman door het leven gaat, aanvankelijk dat hij moest stoppen met het hele project.

Zeer prijzenswaardig, want hij had het succes ook gewoon kunnen uitmelken natuurlijk. Hij zou zich gaan bezinnen en terugkomen met iets geheel anders. Het was een tijdje relatief stil rond de door iedereen tot held benoemde Kyteman. Wel verscheen er een documentaire waarin hij wat vertwijfeld naar voren komt. Hij is naar IJsland geweest om na te denken over het vervolg op zijn enorm succesvolle eerste project, en hij heeft het zichzelf zeker niet gemakkelijk gemaakt. In Utrecht, waar Kytopia een begrip is en waarin Kyteman allerlei muzikanten onderdak biedt, is zijn terugkeer nu al een succes. The Kyteman Orchestra staat drie dagen achter elkaar in een uitverkocht Tivoli. Het lijkt erop alsof Kyteman sowieso niets verkeerd kan doen in Nederland, en het zij hem gegund.

Toch denk ik dat zijn nieuwe plaat niet zo’n overweldigend succes gaat worden als de vorige, maar misschien is dat ook helemaal de bedoeling niet. De muziek zit ontoegankelijker in elkaar dan op de voorganger, in ieder geval. Het is nogal moeilijk om er een genre aan te verbinden. Er zitten elementen van hiphop in, maar de rol van het orkest is zo groot dat het in de verste verte niet meer op hiphop lijkt. Wat je in ieder geval kunt zeggen over de nieuwe plaat, die geen titel heeft omdat geen enkele titel geschikt werd gevonden, is dat het duidelijk is dat er veel mensen aan hebben meegewerkt. Het orkest bestaat dan ook uit ongeveer zestig man. Voor muzikale fijnproevers is het vast een geweldige plaat, want de nummers zitten stuk voor stuk erg goed in elkaar. Maar voor de wat gemakkelijker uitgevallen luisteraar zal de plaat misschien bevreemdend overkomen. Dat komt doordat klassieke muziek dus echt de boventoon voert. Het doet allemaal wat theatraal aan. En nu moet ik bekennen dat ik zelf, als het om klassieke muziek gaat, tot de gemakkelijk uitgevallen luisteraars behoor. Dat betekent in dit geval dat ik het een fijne plaat vind als achtergrondmuziek, maar dat de muziek me te weinig kan boeien om ook op bijvoorbeeld de fiets op te zetten. Mijn aandacht is bij de intro helaas al weg. Tivoli zal allicht gewoon drie dagen plat gespeeld worden door The Kyteman Orchestra, maar ik ben er niet heel rouwig om dat ik geen kaartje heb. Het is allemaal net iets te bombastisch en megalomaan. Meer iets voor de verfijnde muziekliefhebber, of theaterliefhebber.

Door Yorick Smakman

 

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Recensie: The Kyteman Orchestra

 1. Rhymes and Reasons

  If you like hip-hop, you might like my blog, Rhymes and Reasons. It’s a series of interviews with hip-hop heads who discuss their lives and a few songs that matter to them. Pretty powerful stuff. Check’em out here:

  http://thisisrhymesandreasons.wordpress.com/

    /   Reply  / 
 2. Frans

  “…maar ik ben er niet heel rouwig om dat ik geen kaartje heb.”
  Dat heb je mooi mis! Een van de meest indrukwekkende shows van afgelopen jaren en ik weet zeker dat iedereen die erbij was dat zal beamen. Bombastisch met hoofdletter B. Denk Muse, maar dan met rappers, violen, tubas, tropetten enz.
  Waanzinnig!
  Plaat is misschien niet zo toegankelijk. Maar live wordt je heerlijk weggeblazen door de heren en dames.
  Heb me werkelijk geen minuut verveeld en 1u en 15min was veel en veel te kort.
  Hij speelde geeneen nummer van de vorige plaat, en je miste ze niet eens. Toen alles van de nieuwe plaat gespeeld was, besloten ze te gaan jammen. Heerlijk!!!
  Ik heb nu al zin in Lowlands, maar om het in het relatief kleine Tivoli te zien was super.

    /   Reply  / 
 3. jos

  Ik ben geen fan van klassieke muziek, ik ben geen fan van hiphop en ben dus zeker geen geoefend luisteraar van deze stijlen. Maar als metalfan zijnde zal deze plaat toch zeker in m’n top 10 van 2012 terecht komen. Achtergrond muziek? Daar is de muziek te complex en dus ongeschikt voor. Deze muziek moet gewoon keihard uit je speakers komen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>