Buma haalt bakzeil: Youtube-tax gaat niet door voor hobbyblogs

Epic FailWaar een storm van protest op een bezopen maatregel al niet toe kan leiden. Auteursrechtenorganisa-tie Buma/Stemra stuurt deze vrijdag een persbericht de wereld in, getiteld ‘Buma/ Stemra komt internet-gebruikers tegemoet’ (ha!). Bottomline: hobbybloggers zonder inkomsten uit hun online bezigheden hoeven geen cent te betalen voor het embedden van hun favoriete muziekvideo’s. Het bericht meldt dat het heffen door Buma/Stemra van de absurd hoge tarieven op het embedden van muziekvideo’s en -fragmenten niet doorgaat voor niet-bedrijfsmatige blogs en websites. “De grote commotie bij een breed publiek en in de volksvertegenwoordiging heeft Buma/Stemra niet onberoerd gelaten”, aldus het persbericht.

Iedereen die kortom video’s op het eigen online dagboekje zonder inkomsten of op Hyves heeft staan, kan zodoende opgelucht ademhalen. Zij krijgen vanaf 1 januari 2010 geen rekeningen op de mat à 130 euro per zes embedded files, en dat is erg goed nieuws.

Het ANP meldt dat minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie en staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken tevreden zijn met het besluit van Buma/Stemra. Ze waren al niet te spreken over het plan, omdat het volgens de bewindslieden onnodige vragen opriep en tot ‘begrijpelijke verwarring bij internetgebruikers’ leidde. Leuk dat ze dat nu zeggen, maar wij hebben eerder deze week Hirsch Ballin en Heemskerk helaas niet gehoord.

Buma/Stemra blijft vinden dat er een vergoeding moet zijn voor auteurs en componisten van muziek voor het gebruik van hun werk, ook als dat op het internet gebeurt. De organisatie zal met ‘andere partijen’ en Hirsch Ballin overleggen over zo’n vergoeding. Buma/Stemra heeft besloten het omstreden plan te laten varen na overleg met de brancheorganisatie VOICE. Een van die andere partijen is in ieder geval digitale waakhond Bits Of Freedom, van de week nog geweigerd op de Buma-persconferentie. Bof zal zich ongetwijfeld verzetten tegen de nog steeds hoge tarieven.

Dat Buma/Stemra ruim een week na de introductie van de nieuwe digitale licenties al met deze maatregel moet komen, moet wel een stevig gezichtsverlies voor de organisatie betekenen. Dat de beleidsmakers zo snel moeten zwichten voor het protest van de afgelopen week, betekent dat zij dit niet hebben zien aankomen. Het kan bijna niet anders, of er moeten binnen de hogere regionen van Buma/Stemra wel koppen gaan rollen.

Het protest zal met deze ‘verzachting’ van de digitale licenties echter nog niet voorbij zijn. De tegemoetkoming geldt immers alleen voor niet-bedrijfsmatige blogs, lezen we in het persbericht. Bedrijfsmatige websites of blogs met inkomsten (zoals ook Alternative Blog en de andere blogs van blog.nl worden dus niet vrijgesteld, als we het bericht goed begrijpen.

Zodoende zullen bijvoorbeeld de Nederlandse poppodia met video’s op hun websites, die van de week ook stuk voor stuk protesteerden, wel per 1 januari 2010 rekeningen krijgen voor embedded content. Het is al gezegd: filmpjes die de flink gesubsidieerde podia gebruiken om meer bezoekers naar concerten te trekken. Rekeningen van 130 euro per zes filmpjes of 650 euro per dertig filmpjes zullen voor hen niet te betalen zijn. Ook Alternative Blog brengt lang niet zo veel geld op dat er wel even makkelijk betaald zou kunnen worden voor het doorplaatsen van wat YouTube-video’s, wat volgens mij beslist geen ‘nieuwe openbaarmaking is’, in de logische zin van het woord.

Zodoende blijft deze ‘tegemoetkoming’ wat mij betreft nog te halfslachtig en lafjes. Als het juridisch al te onderbouwen is dat er betaald moet worden voor het embedden van YouTube-video’s – en dat is twijfelachtig -, dan zijn de voorgestelde tarieven nog steeds buitenproportioneel hoog. Zodoende gaat ook op deze plek het protest in allerlei vormen, inhoudelijke en soms minder inhoudelijke, verder.

Want websites van poppodia en festivalorganisates en kleinere blogs met bescheiden inkomsten, maar vol direct toegankelijke muziek ter promotie van veelal onbekendere bands, zullen nog steeds kapot gaan aan Buma’s Fair Play-methode. Iets zegt me echter dat dit stap één is: binnen nu en korte tijd kan ook voor deze partijen de regeling wel eens helemaal van de baan zijn.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Buma haalt bakzeil: Youtube-tax gaat niet door voor hobbyblogs

 1. renato

  Joris,

  Jouw site is toch helemaal niet bedrijfsmatig. Je genereert wat opbrengsten met advertenties maar die dekken bij lange na de kosten niet.

  Het lijkt mij een goed idee dat de blogs, sites, poppodia etc. zich snel verenigen en afspraken maken hoe zij hier (indien het voor hun dus wel doorgaat) vanaf 2010 mee omgaan.

  Volgens mij is het verstandig een proefprocedure te voeren en dat alle belanghebbenden hier aan meebetalen. De rest van de sites kan dan gewoon effe op zwart…. Succes!

    /   Reply  / 
 2. Pingback: ‘YouTube-tax’ voor podia en festivals voorlopig van de baan | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>