Boeiend leesvoer: analyse van Radiohead’s Paranoid Android

Fans van Radiohead zoals ikzelf kunnen na al die jaren ieder gitaarlijntje, stukje percussie en woord van Paranoid Android uiteraard dromen. Maar wat maakt dit dik zes minuten durende nummer nu precies tot die onwaarschijnlijke hit die het in 1997 werd?

Silence Is Sexy-gitarist en producer Pim van de Werken is sinds kort een blog gestart, en in een van zijn nieuwste posts waagt hij zich aan een uitgebreide, van seconde-tot-seconde analyse van een van Radiohead’s meesterwerken. Met behulp van een heldere, licht-technische uitleg vanuit zijn producers-achtergrond, vertelt hij wat er nu eigenlijk allemaal gebeurt in die driedelige song en wat het tot een hit maakt.  

Zelfs als iemand die het nummer al honderden keren heeft gehoord, ga je er zo toch weer anders naar kijken…ehm… luisteren.

Zeer boeiend leesvoer kortom - tegelijkertijd een pleidooi voor lange singles op de radio -, evenals oudere verhalen over democratie in bands, een soortgelijke analyste van Blur’s Song 2 en 30 tips om een middelmatige muzikant te blijven. Zet ‘m bij je favorieten!

Intussen is deze tip een prima gelegenheid om die wonderlijke Paranoid Android-animatievideo weer eens te vertonen.

facebook share facebook share

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Boeiend leesvoer: analyse van Radiohead’s Paranoid Android

 1. Harry

  bah, geen rss

    /   Reply  / 
 2. Joris Rietbroek Auteur

  Hij is net bezig, wellicht komt dat nog.

    /   Reply  / 
 3. Dafit

  Leuke analyse. Heb wel wat problemen met de term ‘hit’. Die associeer ik met de top 40 en die hitlijst heeft dit nummer nooit gehaald. In ieder geval niet in Nederland.

    /   Reply  / 
  1. Joris Rietbroek Auteur

   In Engeland kwam ‘ie wel hoog. En toch: ik meen me te herinneren dat ook in Nederland de single in de lagere regionen van top 50 of top 40 is beland. Dat lag wellicht ook aan de b-kantjes die de fans wilden hebben.

     /   Reply  / 
 4. Pieter

  “Een pleidooi voor lange singles op de radio.” Als het liedje kwalitatief daadwerkelijk goed is, graag. Maar er zijn ook meer dan voldoende singles, waarvan ik blij ben dat er een radio edit bestaat.

    /   Reply  / 
 5. Pieter

  En ook nog in dat kader is natuurlijk grappig het contrast met het ook behandelde en door jou genoemde Song 2. Een pleidooi voor korte singles? ;)

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>