BTW-verhoging op concert- en festivalkaartjes een feit

Sympathiek van u allen om met een beetje hulp van Lowlands de Tweede Kamer plat te mailen om de BTW op cultuurkaarten vooral niet te verhogen, maar het heeft niet mogen baten. Ondanks een voorstel van de oppositie donderdagmiddag om het besluit op de verhoging met een jaar uit te stellen – dit idee haalde het niet -, stemde een meerderheid van de Kamer aan het begin van de avond gevoelloos in met de extra belasting op cultuur per 1 januari 2011, en dus ook op concert- en festivalkaartjes. Of dat nu op termijn bezoekers en banen gaat kosten, en daarmee op termijn een boel overheidsgeld, of niet.

Als er nu niet al zoveel bezuinigd werd op de cultuursector, was zo’n verhoging misschien nog tot daar aan toe. Maar dit is één branche wel heel hard en dubbel pakken…

Wat betekent dat voor jouw portemonnee? Reken even mee: met het huidige BTW-tarief van 6 procent betaal je voor een relatief goedkoop clubconcertkaartje van 15 euro een kleine euro meer, 15,90 euro om precies te zijn. Met het nieuwe BTW-tarief van 19 procent wordt dat dan 17,85 euro. Voor dure festivals pakt de verhoging dus vanzelfsprekend ingrijpender uit. Even er vanuit gaande dat de prijs van een Lowlands-kaart zonder BTW anno 2010 140 euro is, zou de totaalprijs volgens het huidge percentage ruim 148 euro zijn. En dat wordt met 19 procent BTW er bovenop dus ruim 166 euro.

Lowlands heeft beloofd de voorverkoop voor de editie van 2011 in ieder geval nog dit jaar te starten, zodat bezoekers in ieder geval eenmalig onder het hogere BTW-tarief uitkomen. Mogelijk volgen veel zomerfestivals die trend, zoals Pinkpop. De Zwarte Cross had al tot een vroege voorverkoop besloten. Maar dan zal de prijsstijging een volgende keer alleen maar drastischer zijn…

Kleine update: De Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP) zegt in elk geval naar de rechter te willen stappen in een poging de verhoging van het btw-tarief op podiumkunsten tegen te houden.

De reactie van Mojo Concerts (bron ANP): “We zijn sprakeloos dat dit kan gebeuren. De btw-verhoging heeft enorme negatieve effecten voor de branche. Het gaat ons tonnen kosten. We hebben voor volgend jaar namelijk al afspraken gemaakt met tal van internationale artiesten op basis van de lage btw-tarieven. Die hebben er geen boodschap aan dat Nederland de wet verandert en willen gewoon hun geld. Daarnaast verwachten we veel minder bezoekers en dat in een branche waar het toch al niet zo florissant gaat. Uit onderzoek van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) blijkt dat de kaartverkoop met 10 tot 13 procent zal dalen. En we begrijpen de ongelijkheid niet. Waarom blijven sportwedstrijden, circussen en bioscopen wel op het lage btw-tarief? Het is onduidelijk waarom die keuze is gemaakt.”

facebook share facebook share

17 Reacties // Reageer

17 thoughts on “BTW-verhoging op concert- en festivalkaartjes een feit

 1. Rob(V)

  Wat betreft de reactie van Mojo: ik begrijp de ongelijkheid wel, althans tweederde van de logica daar achter.
  De multinationals van sport en bioscopen behoren natuurlijk tot de kliek die deze regering graag een stapje verder helpt. De rijken rijker en de minder bedeelden kunnen uiteindelijk verrekken en mogen de bezuinigingen betalen. En daarbij zijn Henk en Ingrid natuurlijk niet geinteresseerd in frisse kunstuitingen, onderwijs en wetenschap: zuipen, voetballen en af en toe een filmpje in zo’n fabriek, tot zover hun cultuurbeleving. Dus populistischer kan de keuze niet.
  De cirkussen, daar ben ik niog niet helemaal uit, maar kan dat iets te maken hebben met die sketch voor 23 clowns en één pipo van de PVV in de Tweede kamer?

    /   Reply  / 
  1. Kees

   ”zuipen, voetballen en af en toe een filmpje in zo’n fabriek, tot zover hun cultuurbeleving.” ja, zo denk ik ook over het mainstream publiek. vindt het wel oke om wat meer te betalen omda er bezuinigt moet worden, maar nu worden concerten een luxeartikel voor de rijke mensen!

     /   Reply  / 
 2. Fred3012

  Ik heb de neiging om vrienden- en familiekring te vragen of ze op 1 vd partijen stemden die deze BTW-verhoging ondersteunden: VVD, CDA, CU, SGP, Greet. Indien ja, dan geef ik ze graag een theater/concertkaartje voor hun verjaardagen. Zij blij met de extra BTW-inkomsten, ik met geld aan cultuur besteed. Dat ze dat kaartje vervolgens niet gebruiken neem ik voor lief, er is immers een goede kans dat ik voorstelling/concert uitzoek die wat verder van Sky Radio of RTL4 afligt.
  Een mailtje naar betreffende zaal met uitleg over leegblijvende stoel cq plek id zaal zal ik niet vergeten.
  Het zal een druppel op de gloeiende plaat zijn, als ‘we’ dit met meer mensen doen krijgen we een ludieke actie. Niet?
  Verders is natuurlijk duidelijk dat Koning Greet de ‘coalitie’ in een ijzeren greep heeft, en zijn blinde haat tegen “linkse hobbies” als een ware kruistocht beleeft.

    /   Reply  / 
  1. Thijs

   Helaas behoor ik niet tot je vriendenkring, want ik had voor mijn verjaardag graag een concertkaartje gekregen! :) Ik heb VVD gestemd, maar nergens in het conceptverkiezingsprogramma kan ik vinden dat ze het btw-tarief wilden verhogen.
   Andere voorstellen op het culturele vlak, als het herzien van de WWIK, bezuinigingen op de publieke omroep en het idee dat culturele instellingen niet alleen op subsidie moeten draaien maar ook zelf actief een eigen inkomen moeten verwerven, steun ik dan nog wel steeds.
   Was het destijds mijn eigen kortzichtigheid die deze verhoging niet aan zag komen en had ik beter tussen de regels moeten lezen? Of kan het ook dat VVD-stemmers teleurgesteld zijn in dit kabinet en deze maatregelen en hadden ze dit niet (kunnen) voorzien op 9 juni?

     /   Reply  / 
   1. Rob(V)

    Ik moet je teleurstellen Thijs. Van Patrick hieronder mag ik niet veronderstellen dat dit plan, in de woorden van de organisatie van Lowlands” het eerste “virtuele knieschot” van onze blond messias is, maar moet ik er maar mee leren leven dat het een idee van een meerderheid is. Het feit dat “jouw” VVD (zeker niet mijn partij, maar dat terzijde) twijfelde maar onder druk van de PVV uiteindelijk meestemde (om niet het gevaar te lopen dat Wilders al de stekker uit Wilders I, eh … Rutte I zou trekken) is voor hem geen bewijs dat de PVV gewoon uit is op een afbreuk aan wat zij als gevaarlijke Linkse hobby’s voor slechts de elite beschouwen: cultuur.

      /   Reply  / 
 3. Patrick

  Dus volgens Rob is alles weer de schuld van de PVV. Er is gewoon een meerderheid voor. Dat heet democratie.

    /   Reply  / 
  1. Rob(V)

   O, maar het ene sluit het andere niet uit hoor. En daarbij is die meerderheid onder meer mogelijk door de PVV.
   Maar met het draaien van de VVD in deze is al publiekelijk erkend dat de PVV ook nog eens zeer zeker de drijvende kracht is achter deze cultuurafbreuk (d.i. zowel de forse bezuinigingen en de BTW-verhoging): zoals bekend is geworden wilde juist de PVV niets van alternatieven weten. Zij bleef halstarrig vasthouden aan dit punt en gaf ook duidelijk te kennen niet te accepteren als de VVD tegen zou stemmen.
   En dat een (zeer krappe) meerderheid de verhoging ondersteunt mag dan wel democratie heten maar dat betekent dan toch niet dat het zonder enige kritiek voor zoete koek geslikt behoeft te worden?
   Maar enfin, ik begrijp uit je reactie dat je je ook maar moeilijk kan vinden in het standpunt van ondermeer Lowlands en de poppodia van Nederland? Die leggen namelijk ook de bal juist bij Geert en consorten. Jij bent nu natuurlijk zo principieel dat jij hen hetzelfde verwijt als je mij doet (de PVV “weer” van “alles” de schuld geven) en hen dus voorlopig maar niet meer opzoekt.
   Overigens vind ik dit hele kabinet (meerderheid of niet) op alle fronten principieel een regering die alles van waarde afbreekt. Het is hier de plaats niet voor maar anders zou ik je de “zegeningen” voor het onderwijs, de zorg (ook voor ouderen) en wetenschap (naast cultuur) wel even voor willen rekenen. Een beter bewijs voor het adagium “alles van waarde is weerloos” is er niet. En laat dat dus nou net het adagium zijn waarvan juist VVD, CDA en met name de PVV blijkbaar nog nooit gehoord hebben.

     /   Reply  / 
   1. Rob(V)

    Ik wou eerst nog toevoegen dat je dit adagium en de herkomst ervan wel zou kunnen nazoeken in de bibliotheek, blijkt natuurlijk dat ook bibliotheken linkse hobby’s zijn waarop flink moet worden bezuinigd! Dag bibliotheek!

      /   Reply  / 
  2. etienne

   Meerderheid vindt Jan S een leuke artiest. Maakt dit zijn muziek ook goede muziek?
   Dus als de meerderheid voor is kan het nog steeds een slechte maatregel zijn.

     /   Reply  / 
   1. Milo

    Whoo, that’s right! Dat de meerderheid iets denkt/vindt betekent dat niet dat het ook de juiste beslissing is.

    In de middeleeuwen dacht het grootste deel van de mensen ook dat de aarde plat was,
    De aarde van Geert en Rutte is volgens mij veel te plat!

      /   Reply  / 
    1. Patrick

     Waar staat dat ik het een goede beslissing vind?

       /   Reply  / 
     1. Joost

      Waar staat dat het over jou gaat?

        /  
 4. Robert

  Wel mag duidelijk zijn dat men doordrijft ‘in het serieus nemen van de PVV’. Maar dit is dus driewerf kut. Ik net op kamers, al mijn geld uitgegeven, gaat de verkoop van Lowlands in december dus al van start i.p.v. volgend jaar. Straks ben ik er niet bij :o !

    /   Reply  / 
 5. Annemarie

  Wat ik volgens mij nog nergens hebt gehoord is dat als over de gehele linie de kaartverkoop 10 – 15 % zal dalen, dit volgens mij dan niet de 90 miljoen opleverd die beoogd is. Volgens mij speel je dan quite. Of kan ik niet rekenen?
  Je jaagt bezoekers op kosten. Vervolgens komen er minder mensen bij voorstellingen en concerten. Dit levert weer minder omzet op, waardoor er banen verdwijnen. Volgens mij is dit geen winsituatie voor de overheid, maar een loose-loose-loose situatie voor alle partijen. Zelfs voor de overheid, die hier volgens mij echt niet goed overna gedacht heeft.

    /   Reply  / 
  1. Joost

   Ja, hallo, we hebben het hier over het PVC-kabinet, die doen niet aan rationeel denken. Zie in dezelfde categorie ook: bezuinigingen op (hoger) onderwijs en het pasjessysteem voor coffeshops.

     /   Reply  / 
 6. Martijn

  Ik moet trouwens nog zien of de kaartverkoop echt zo ver gaat teruglopen als hierboven beweerd wordt. Ik ben regelmatig in Paradiso en de Melkweg te vinden en verbaas me er nog regelmatig over dat er toch best veel concerten uitverkocht zijn, ook van de minder gangbare namen. Wellicht dat dat in andere zalen anders is, de meeste “grotere” artiesten blijven toch vaak in de Randstad hangen (vandaag telt 013 ook bij Randstad). Daarnaast zie ik twee tientjes BTW verhoging op een Lowlands kaartje ook niet meteen tot lege kampeerweides leiden. Neemt natuurlijk niet weg dat dit een waardeloze maatregel is, met name de willekeur cultuur wel omhoog en voetbal niet (terwijl daar juist wel wat extra inkomsten welkom zouden zijn om de extra politie inzet van te kunnen betalen) doet wat vreemd aan…
  Anyway, vrijdag wel meteen kaartjes voor Lowlands bestellen, scheelt toch weer 8 muntjes!

    /   Reply  / 
  1. Milo

   Voor de een is 26,- euro meer dan voor de ander. Lowlands wil meer jongeren trekken (waartoe ik behoor) en dat is niet de rijkste groep die zomaar een extra lange avond gaat werken omdat men commerciële bioscopen, voetbal en Jan Fucking Smit belangrijker vind!

     /   Reply  / 
 7. Pingback: Kaarten voor Lowlands 2011 volgende week in de verkoop | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>