Live review: The Urban Voodoo Machine + The Fudge in EKKO, Utrecht

Gisterenavond speelde The Fudge eindelijk weer eens in Utrecht en wel in de Ekko. Deze band  had ik al een jaar niet gezien en het werd dus weer eens tijd.

Ze speelden onder andere hun nieuwe single, Moviestar, die ik erg goed vond. Het album waar dit lied op staat komt in 2013 uit en ik ben benieuwd. The Fudge is wat mij betreft nog steeds hard op weg om één van de betere Nederlandse gitaarbandjes te worden, als ze dat niet al zijn. De 5 leden van de band zijn stuk voor stuk erg goede muzikanten en dat laten ze merken ook. Dat leidt tot erg goede nummers, al vind ik de muziek soms een beetje te chaotisch Ze beheersen veel verschillende stijlen en proberen mijns inziens soms net te veel verschillende dingen in één lied te proppen. Maar goed, ik luister nog steeds het liefst naar punk die uit 3 akkoorden bestaat, dus misschien heb ik weinig recht van spreken.

The Fudge maakt gewoon hele goede muziek die niet in een genre te plaatsen is en daarom blijft boeien. Soms klinkt een lied behoorlijk heftig, maar als je dan even met je ogen knippert is het alweer een hele andere fase in gegaan of is het al afgelopen en zijn ze al aan het volgende nummer begonnen. Het zit allemaal erg goed in elkaar en verveelt daarom nooit. Het straalde er vanaf dat ze de afgelopen paar jaar heel veel hebben opgetreden, want hoewel de liedjes me vrij ingewikkeld om te spelen lijken ging het ze duidelijk erg gemakkelijk af. Ik heb het idee dat deze band nog steeds niet de waardering krijgt die ze verdient, dus bij deze. The Fudge is een echte aanrader.

Daarna was het de beurt aan de hoofdact van de avond,  The Urban Voodoo Machine.

Nou moet ik toegeven dat ik nog nooit van die band had gehoord, maar daar kan ik bij zeggen dat ik het ook niet meer snel zal vergeten. Zelden zo’n idiote band op een podium gezien, en dat dan in de positieve zin van het woord. The Urban Voodoo Machine bestaat uit liefst 9 Britten van middelbare leeftijd die eruit zien alsof ze carnaval aan het vieren zijn of zijn weggelopen uit een soort spookhuis. Volgens de foto op de website zijn ze zelfs met 11 man. Ze hebben twee drummers die als ik me niet vergis de hele tijd precies hetzelfde deden.

Verder stonden er nog een paar blazers die niet al te veel te doen hadden maar dat maskeerden door zeer energiek op het podium rond te wandelen, een dikke man met enorme bakkebaarden die zo nu en dan op een keyboard mepte en ook accordeon bleek te kunnen spelen, en daarnaast nog een man op 5 op de wat normalere instrumenten voor een rockband

De muziek deed me een beetje denken aan Tom Waits, maar het treurige aspect was volledig afwezig. Sterker nog, het was door de hele entourage behoorlijk gezellig. De muziek zat niet al te moeilijk in elkaar, maar de band zag er niet uit alsof ze dat ook maar iets kon schelen. Het publiek kon het trouwens ook niks schelen, want dat was duidelijk niet waar het om ging bij deze band. The Urban Voodoo Machine maakte er een ware show van. Als ze een keer in de buurt spelen, ga erheen, want het is een behoorlijke belevenis.

Door: Yorick Smakman

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Live review: The Urban Voodoo Machine + The Fudge in EKKO, Utrecht

  1. Boeken

    Heb The Fudge één keer eerder zien optreden in Amsterdam. Heb toen een geweldige avond gehad en genoten van zijn optreden. Zou graag weer een optreden van hem bekijken.

      /   Reply  / 
  2. Salvador Gordon

    Soms krijg je iets te horen wat je zo van de sokken blaast dat je er meteen meer van wil. ‘ALT-J’ is de rare naam voor een band die grossiert in postmoderne ‘grootstadsklanken’. Het resultaat zijn spannende songs met een stem die van falset gaat tot een geluid dat zit tussen Zappa en Buckley in. Een weirdo-combinatie tussen wereldmuziek, links naar andere kunstvormen en mierzoete melodieën. Vergelijken met andere bands of genres is niet evident en dat maakt hen net zo uniek.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>