Live review: Metz in Paradiso, Amsterdam

Metz is het type band dat met recht het predicaat power trio mag dragen. De Canadese band kwam dat vanavond in ons land demonstreren  en dat resulteerde in een vlammende maandagavond in Amsterdam.

Dit wordt een korte recensie, analoog aan de duur van het optreden van de noisecoreband uit Toronto. De bovenzaal van Paradiso was goed gevuld om de eerste Nederlandse show van Metz te aanschouwen. Debuutplaat Metz van halverwege vorig jaar werd zeer goed ontvangen en kwam terecht in verschillende jaarlijstjes boven drijven.

Metz speelt een rauwe, agressieve bak herrie, waarbij referenties naar nineties voorgangers als  Drive Like Jehu en Shellac al uitgebreid door de critici gebezigd zijn. De show in Paradiso was echt noise zoals noise bedoeld is. In een kleine drie kwartier (geen voorprogramma, geen toegift) werden alle nummers van de debuutplaat er met veel energie doorheen geramd. De commentaren van de band tussen de nummers door beperkten zich tot statements als ‘bedankt voor het komen’ en ‘het volgende lied heet …’. Gitarist/zanger Alex Edkins heeft ook live een goeie rauwe schreeuwstem en gaf zich volledig zodat aan het einde van het optreden het zweet langs zijn brillenglazen stroomde.

De drummer van Metz is van het type houthakker (in de goede zin van het woord) en de wild springende bassist legt het fundament onder de herriemuur. Door alle distortion zijn de riffs van Edkins nog verbazingwekkend goed te onderscheiden en af en toe komen er messcherpe breaks in de nummers voor. In het begin had Metz wat moeite het publiek in beweging te krijgen, maar vanaf zo ongeveer halverwege kwam daar verandering in. De drie lieten het achterste van de tong pas zien tijdens een allesvernietigende versie van ‘Wet Blanket,’ waarbij Edkins over een minutenlang voortdurende oorverdovende ruis alle frustratie uitschreeuwde.

Als deze band nog eens in uw buurt is: gaat dat zien.

 

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Live review: Metz in Paradiso, Amsterdam

 1. Bettye Cotton

  Toegegeven: die vijf jaar voor het debuutalbum kende vrijwel niemand ze, een kleine groep underground noiserock-fanaten daargelaten. Het album, simpelweg getiteld METZ, veranderde die status aanzienlijk. De tien snoeiharde nummers, samen goed voor ruim een half uur gehoorbeschadiging, kregen van Pitchfork een 8.5 en het label Best New Music, en haalden de jaarlijsten van twee ROAR-recensenten. Het roept bij het nieuwsgierige publiek vanavond op voorhand al twee vragen op: hoe klinkt dit live, en hoe snel staan we weer buiten?

    /   Reply  / 
 2. geluid verhuur

  Klinkt als een belofte in deze specifieke scene, iemand die hier live is geweest en er wat meer over kan vertellen?

    /   Reply  / 
 3. April Hoover

  Want toen die om negen uur het podium beklommen werd toch wel heel snel duidelijk dat daar toch echt iedereen voor kwam. Het inmiddels geheel volgelopen stadion ging er eens goed voor staan en werden de komende twee uur verwend met de zo typische Doe Maar klanken uit de jaren tachtig. Of het kwam dat het in vergelijking met donderdag nu niet regende of dat het wat anders was, maar de heren hadden er zichtbaar heel veel plezier in en dat straalde ook weer door naar het publiek. Want donderdag was het wat dat betreft net allemaal iets minder vertelde Ruth die beide avonden was geweest. Ik kan me eigenlijk niet eens herinneren dat ik een cd van Doe Maar heb geluisterd, buiten af en toe een nummer op de radio, maar ik kon ze echt nog bijna allemaal woordelijk meezingen en zelfs ik, kon niet helemaal stil blijven staan bij het horen van de vrolijke klanken van de muziek die Doe Maar maakt. En alle bekende nummers kwamen natuurlijk voorbij: Nachtzuster, De Bom, Smoorverliefd, Pa, Nederwiet, 32 jaar, Is dit alles, Doris Day, Rumah Saya en mijn favoriet Belle Hélène.

    /   Reply  / 
 4. Michelle J

  Zeer leuk! Ik vind het een geweldige band! Zeer goed!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>