Concert: Future Islands bewijst in de Melkweg meer te zijn dan alleen gekke dansjes

future islands 1

Zo op het eerste gezicht is Samuel T. Herring niet een ‘standaard frontman’. De leider van Future Islands is een klein kalend mannetje, gekleed in een simpel zwart t-shirt. Eenmaal op het podium windt hij het publiek met zijn stem, danspasjes en stage presence echter binnen no time om de vingers. Die dansjes vormen waarschijnlijk ook een deel van de reden dat de band nu voor een uitverkochte The Max in de Melkweg staat. Hun uitvoering van ‘Seasons (Waiting On You)’ bij Letterman ging immers viral en heeft op het moment van schrijven meer dan 2,5 miljoen views op YouTube.

Door het succes van Future Islands alleen toe te schrijven aan de moves van Herring doe je de band echter wel tekort, want ze maakten met Singles ook gewoon één van de beste platen van het jaar tot nu toe. De hoofdmoot van het concert vanavond komt dan ook van dat album, met hier en daar wat strategisch geplaatst ouder werk.

De band opent de show met ‘Back in the Tall Grass’ en het dansbare ‘A Dream Of You And Me’, waarbij Herring ons meteen trakteert op een deel van zijn arsenaal aan dansmoves. Je zou denken dat als iemand zich zo uitslooft als de Future Islands’ zanger het een beetje geforceerd overkomt, maar bij Herring voelt het natuurlijk en hij lijkt op het podium bezig te zijn met krachten en uitbarstingen die hij echt kwijtmoet. Soms danst hij verleidelijk, dan schiet hij weer over het podium en gromt hij en slaat hij zichzelf hard op de borst. Bij het intieme ‘A Song For Our Grandfathers’ lijkt de zanger iets in het plafond van de Melkweg te zien, terwijl hij zijn hand als een klassieke theateracteur richting de hemel heft.

Het valt je misschien op dat ik het alleen maar over Herring heb. De frontman is echter ook Future Islands. De overige drie bandleden spelen strak, maar staan of zitten verder stokstijf met hun gitaar, of achter het keyboard of drums. Dat vormt verder niet zo’n probleem want alle ogen zijn toch gericht op dat mannetje vooraan het podium, en helemaal als de band, overigens vrij vroeg in de set, ‘Seasons (Waiting On You)’ inzet.

De plaats in de toegift waar ik ‘Seasons’ verwachtte is daarentegen voor het katharthische ‘Fall From Grace’, waarbij Herring zich ondanks stemproblemen nog één keer helemaal geeft en schreeuwt, gromt en grunt alsof zijn leven er vanaf hangt. Alle pijn en moeite die hij in de show heeft gestopt wordt daarna door het publiek beloond met lange ovatie en een spontane podiuminvasie, die Herring na een flink aantal high fives en een flinke knuffel na de laatste noten zo snel mogelijk ontvlucht.

future islands 2

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>