DJ-Set van de Week: a Tribute To DJ MEHDI

 

 

 

 

 

 

 

 

De DJ-set van de Week staat vandaag in het teken van DJ Mehdi, omdat hij vorige week overleed. Een van de meest veelzijdige DJs ooit is vorige week gestorven, en vandaag draaien we zijn muziek. Hij begon ooit als hip-hop producer, bij het Franse hip-hop collectief Mafia K’1 Fry. DJ Mehdi debuteerde op zijn veertiende als beat-maker voor Ideal Junior, een rap-groep die de gangsta-rap in Frankrijk pionierde. Daarnaast werkte hij met 113, een grootheid in de Franse hip-hop. Onderaan kun je een video bekijken uit de tijd dat Mehdi nog gewoon hip-hop maakte.

 

In het nieuwe millenium vondt hij zichzelf opnieuw uit als house DJ. Met groot succes. Hij werkte samen met alle legendes uit de electro-house, zoals Thomas Bangalter (van Daft Punk), Chromeo, Dillon Francis en Diplo. Hij was een van de grondleggers van het Ed Banger label, en zijn sound, zoals hij nu overleeft, is speels en smerig tegelijk. In zijn DJ-sets draaide hij alle muziek van zijn vrienden, en altijd een paar goeie remixen. Hij stond erom bekend dat hij niet naar huis ging voordat de crowd stond te springen.

 

Na zijn dood, vorige week, door een bizar ongeluk, werd het Internet overspoeld met reacties. Dam Funk (een man die in zijn eentje de funk in leven houdt, zoals op Pitch Festival in van het voorjaar) bracht een tribute uit, die je hier kunt luisteren.

Diplo, een van zijn collega’s en een goede vriend, zei onder andere het volgende:

“he was so nice to me when i toured with justice on their first Us tour in 2007.. and every time i played in paris he came and shared a drink wth me.. every show! /// after partiess in london and new york.. hotel parties.. out on the beach in biarriz with fafi and his child and the ed bagner crew last year. just this last week we played together at electric zoo and le bain in new york… and then on saturday night in bestival in the UK .. i told him how good signature still is when he played it during carte blanche set.. and how much i loved him .. i was on mdma but i remember i told him that. this guys was no question the most positive and happiest and versatile DJ i have ever ever met and played with. always hugging me whenever we saw each other”.

Voor de DJ-set van de Week breng ik jullie drie mixen. De eerste is de “laatste set ooit” van DJ Mehdi, in de Paris Social Club, in augustus. In deze club, die op de avond van zijn dood uit repsect de deuren dicht hield, werd hij groot. In deze club vierde Ed Banger en al hun DJs hun grote successen. DJ Mehdi zei over deze set (in wat dus waarschijnlijk zijn laatste officiele woorden zijn) het volgende:

My peoples,

Damn it was a hot summer. Combination of the Carte Blanche Revue tour and Busy P+DJ Mehdi adventures kept me on the road almost non-stop since June and lack of updates here or there can attest.

Nevertheless, in partnership with the good blokes at Tsugi Magazine, I have the pleasure to offer you this new Summer Mixtape, mixed live at Paris Social Club in August. It’s that usual mixtape momentum that you guys know I like: starting quite slow, creeping up to a couple of current favourite hits, and finishing with a classic throwback and a Hip-Hop tune. 2011 Time Capsule business.

Last but not least, this mix is, quite humbly, dedicated to the people of my ancestors country, TUNISIA, for obvious reasons. Also, shout-out to my 2011 summer crew, from Paris to Toulouse, NYC to LA, and Bali to Tokyo.

Love always,
Mehdi.”

Als er ooit woorden tekort schieten, dan is het nu. Luister naar deze mix, en dan begrijp je de energie die deze man had.

Daarnaast, raad ik je aan om hier naar toe te gaan en DJ Mehdi’s set op Coachella dit jaar te beluisteren. Hij was een van de hoogtepunten van muzikale puurheid dit jaar.

Samen met Riton vormde Mehdi Carte Blanche, en van hun hand kwam de set van het jaar, live vanaf Creamfields. Ongelofelijk. Ik post hem hier omdat ik niet kan uitleggen hoe vet dit is.

Als afsluiter, Mad Decent bracht als tribute ook een mix uit, van DJ Mehdi, live op hun Block Party (waarover ik al eerder schreef) in juli in Londen. Luister die hele set hier. Dan hebben we de drie laatste mixen van DJ Mehdi ooit bij elkaar gezet. Laten we hem niet vergeten.

 

 

DJ Mehdi als beatmaker in de Franse jaren negentig:

 

 

En als laatste, DJ Mehdi als house-grootheid in onze eigen Tivoli, in maart van dit jaar.  R.I.P.

 

 

h/t: Dummymag, Earmilk, MadDecent.

 

 

 

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>