Magisch Arcade Fire in de regen hoogtepunt op verder bloedhete Pinkpop maandag

DSCF9043

Hoewel we de hele dag een strakblauwe lucht met een brandende zon hadden hing er de hele dag toch al iets in de lucht. Bezorgde ouders begonnen ’s middags al naar het festival te bellen of het nog wel goed ging met hun kroost en dat werd zelfs zo erg dat festivalbaas Jan Smeets de bezoekers verzocht het thuisfront gerust te stellen.

Rob Zombie vond het in ieder geval ‘too fucking hot for a rockshow’ en wilde er daarom maar een feestje van maken. De lauwe ontvangst van het publiek viel echter tegen, waarna de verklede frontman toch maar verder ging met zijn, overigens vrij platte, show. De hoofdmoot van de set kwam van Zombie’s soloalbum Hellbilly Deluxe uit 1998, al was er ook ruimte voor nummers van zijn oude band White Zombie en covers zoals Grandfunk Railroads ‘We’re An American Band’. Dat klopte ook, de horrormetal van Zombie was vooral heel erg Amerikaans en had op een kleiner podium op Pinkpop absoluut niet misstaan.

Daarna was het op de 3FM-stage tijd voor een nieuw hoofdstuk in de zegetocht van Stromae. Waar Rob Zombie eigenlijk op een kleiner podium had moeten staan verdiende de Belg het om op het hoofdpodium te mogen spelen. Paul van Haver trakteerde zijn massaal toegestroomde publiek op een weergaloze show, met ruimte voor alle hits. Naast verdienstelijk muzikant kan Stromae ook zo aan de bak als acteur, getuige zijn typetjes tijdens ‘Tous Les Mêmes’ en ‘Formidable’, waar de ogenschijnlijk dronken zanger door een bandmaat van het podium werd gedragen. Hoogtepunten waren hetzelfde ‘Formidable’ en de afsluiter ‘Papaoutai’. Op Lowlands weer!

Biffy Clyro leek op ‘metal monday’ een beetje een vreemde eend in de bijt op het hoofdpodium maar de Schotten bewezen ’s middags eens te meer kneiterhard te kunnen rocken. Hoewel het niet heel druk was bij het optreden van de band gaven Simon Neil en zijn mannen alles in een uitstekende show. Het repertoire van Biffy Clyro is ruwweg in tweeën te verdelen tussen harde rockers en meer balladachtige nummers als hits ‘Black Chandelier’ en ‘Bubbles’. Beide soorten kwamen even goed over in de hitte voor de main stage. Biffy fuckin’ Clyro liet gisteren wederom zien een festivalband van formaat te zijn.

Aan Jake Bugg de lastige taak om het publiek bij de 3FM-stage te vermaken tussen Stromae en Arcade Fire in. De jonge Brit heeft inmiddels al twee albums met sterke nummers uit, maar live schort er nog het een en ander aan. Hoewel het allemaal prima klinkt heeft Bugg niet echt stage presence en is een deel van zijn set te zwak en onderling inwisselbaar. Een uitstekende cover van Neil Youngs ‘Hey Hey, My My’ en de knaller ‘Lightning Bolt’ wisten de eer aan het einde nog een beetje te redden.

De lucht boven Landgraaf tijdens Arcade Fire

De lucht boven Landgraaf tijdens Arcade Fire

Na Jake Bugg was het wachten op Arcade Fire. We kregen voor de 3FM-stage toch wel langzamerhand door dat er serieus weer aan zat te komen. Nadat de band aftrapte met ‘Reflektor’ werd het naderende onheil echter vergeten en ging het publiek op in de muziek. Slechts de mededeling dat de bezoekers gehurkt op de grond moesten gaan zitten trok even de aandacht van de twaalfkoppige band op het podium af, maar Win Butler stelde ons gerust door te melden dat het niet zou gaan regenen omdat ze dat in hun rider hadden laten opnemen.

De regen kwam, na onder andere de oudjes ‘Neighbourhood #3 (Power Out)’ en ‘Rebellion (Lies)’ en het nieuwe ‘Joan Of Arc’, dan eindelijk tijdens het toepasselijk getitelde ‘Ready To Start’ en werd steeds heftiger. De band voerde ons daarna langs een gedreven gebracht ‘No Cars Go’ en ‘Afterlife’ naar ‘Here Comes The Night Time’, waarbij de hemel helemaal openbarstte en de confetti tijdens een euforisch hoogtepunt overal aan vastplakte, en de moderne klassieker ‘Wake Up’. Het noodweer en de sfeer in het publiek maakten dit optreden van de Canadezen tot een legendarische show waar, door de gelukkigen die erbij aanwezig waren, nog lang over nagepraat zal worden.

Van Metallica heb ik te weinig gezien om er echt een oordeel over te kunnen vellen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>