Lowlands 2014 dag 1: Disclosure één van de spaarzame hoogtepunten op de vrijdag

disclosure

Disclosure

Festivals vallen of staan bij goed weer. Als de zon schijnt is alles opeens een stuk leuker en kunnen zelfs matige acts uitgroeien tot festivalknallers. Slecht weer heeft echter ook zijn charme, zeker op Lowlands waar je in de modder van de heuvels van de Alpha af kan glijden. De editie van dit jaar leek er eentje in de laatste categorie te worden, gezien de dramatische weersvoorspellingen in de voorafgaande week. Het weer viel echter alles mee, zeker op de vrijdag, iets dat over het programma op die dag niet meteen gezegd kan worden.

De eerste dag van Lowlands 2014 was namelijk niet de meest originele, met veel terugkomende acts van het niveau Kaiser Chiefs, Triggerfinger en Mando Diao. Sam Smith was wel een nieuwe, hij beleefde zijn grote doorbraak zelfs pas dit jaar. Dit Britse talent kreeg de eer om de Grolsch te openen en deed dit ook met verve, al was zijn act bij vlagen vrij glad. Die stem bleef live wel geweldig overeind, met als hoogtepunten ‘Money On My Mind’ en ‘Stay With Me’.

In de India was het daarna tijd voor, tot nu toe, eendagsvlieg Vance Joy. Deze singer-songwriter uit Australië scoorde met ‘Rip Tide’ een enorme hit in eigen land en kreeg ook de nodige airplay op 3FM. Op Lowlands gaf hij voor een redelijk gevulde tent een aardige show weg, al zat er zo op het gehoor geen nieuwe ‘Rip Tide’ tussen.

De Alpha werd daarna een beetje ‘dit kunstje hebben we eerder gezien’ –terrein. Eerst deden de leden van Triggerfinger  hun beste rocksterimitatie om daarna gevolgd te worden door Imagine Dragons, dat een redelijk gevulde tent toch wel aardig meekreeg. Imagine Dragons heeft met ‘Radioactive’ natuurlijk wel een heerlijke festivalknaller, al komt de rest van hun oeuvre daar helaas niet bij in de buurt. In de meeste nummers wordt maar een bepaald aantal woorden herhaald en ‘On Top Of The World’ heeft een hoog Disneygehalte.

Aan Disclosure de taak om toch nog wat van de dag te maken. De keuze om het jonge Britse danceduo als afsluiter te programmeren was eigenlijk één van de weinige gewaagde van het weekend; zo’n grote naam hebben de twee broertjes nog niet, al staan er wel een flink aantal hits op hun debuut Settle.

De gebroeders Lawrence begonnen voortvarend met ‘F For You’ en ‘When A Fire Starts To Burn’ en gaven verder een knappe set weg waarbij ze delen ook nog eens live inspeelden. Het lukte de twee echter niet om er een dik uur lang de spanning in te houden. Hun tracks verzandden in een goedgevulde Alpha blij vlagen in dreunende bassen en repetitieve loopjes. Dit vormde echter geen bezwaar voor het uitzinnige publiek; doordat de twee de tijd kregen konden ze wat dieper in hun oeuvre duiken, al sloegen hits als ‘White Noise’, ‘Help Me Lose My Mind’ en ‘Latch’ duidelijk het meest aan. Een waardige afsluiter voor de vrijdag, waar was alleen Sam Smith bij dat laatste nummer?

Lees hier ook de verslagen van de zaterdag (met onder andere Stromae, The National en Gregory Porter) en de zondag (met onder andere Fink, Typhoon, Portishead en Queens Of The Stone Age).

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>